NN: verwacht mag worden dat bedrijf zich rap gaat klaarstomen voor toekomst

2 juli 2014 - Vandaag is Nationale Nederlanden, de verzekeringstak van ING, naar de beurs gegaan. De introductiekoers is 20 euro. Is Nationale Nederlanden, of NN Group zoals het dan nu genoemd wordt, een interessant aandeel voor particuliere beleggers?

Afgaande op wat beleggers in de media zeggen is 20 euro geen hoge prijs. ING Groep zelf moet, als gevolg van de beursgang van 30% van de aandelen, 3,4 miljard euro afboeken in het derde kwartaal, zo zei beursanalist Tom Muller vanochtend op RTLZ. Als de prijs zo blijft dan moet ING in 2015 nog zo'n 4 à 5 miljard afboeken op de waarde waartegen NN nu in de boeken staat. Dat pleit dan voor aankoop van het aandeel.

Dezelfde analisten stellen ook dat de verzekeringsmarkt slecht is, met name de levensverzekeringsmarkt, waar NN juist het grootste deel van de omzet vandaan haalt. Ook daar hebben ze een goed punt. Mensen zullen meer dan vroeger zelf gaan sparen voor hun oude dag; we zijn met zijn alleen ook wel een beetje klaar met de financiële sector. Die heeft ons vertrouwen in de afgelopen jaren beschaamd.

Daar komt bij dat Nationale Nederlanden een traditionele verzekeraar is, die niet helemaal klaar lijkt te zijn voor de moderne tijd. Dure grote gebouwen en heel veel mensen in dienst. Klanten komen alleen aan een verzekering van NN via een tussenpersoon. De tarieven lijken daarbij hoog te zijn. Die mensen en gebouwen moeten immers betaald worden.
In de toekomst zullen mensen, als ze al een levensverzekering aanschaffen, dat meer en meer via internet doen, en ze zullen die aanbieder selecteren die lage tarieven hanteert, de telefoon netjes opneemt en die een betrouwbaar imago heeft. Achter de website zal dus wel een redelijk grote, bekende en betrouwbare partij moeten staan, en daar kan NN van profiteren.

Daarbij is Nationale Nederlanden een degelijk bedrijf. De mensen daar hebben verstand van verzekeren en ze hebben ongetwijfeld verstand van zaken doen. Verwacht mag worden dat het bedrijf de komende jaren flinke slagen gaat maken in de richting van een moderne, lean and mean, verzekeraar.  Eigenlijk heb ik er wel vertrouwen in dat ze dat gaat lukken, helemaal nu ze los zijn van die losbandige, cynische en 'corruptueuze' bankiers van ING.

Ik zou dan ook zeker overwegen om aandelen te nemen. Maar mogelijk is het verstandig nog een jaartje of zo te wachten. Mogelijk gaat de koers de eerste tijd licht naar beneden en gaat die pas stijgen als er flinke ontslagrondes zijn geweest en als de eerste resultaten van de nieuwe koers zichtbaar worden.

Jurgen Sweegers
Adviesbureau Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn