Een huis is geen belegging: rente en prijzen spelen geen rol bij beslissing om al dan niet te verhuizen

19 juli 2014 - 'Prijzen van huizen zijn laag nu', zeggen ze. 'Het is nu een goede tijd om een huis te kopen', zo hoor je wel in de media. 'De rente is laag.' 'Geen beter moment om nu een nieuwe hypotheek te nemen.' Onzin. De vraag of u een nieuw huis koopt of niet is niet afhankelijk van rentestanden of de hoogte van de huizenprijzen. Daar spelen heel andere zaken een rol. U moet zich dan ook niet gek laten maken door die berichten in de media over lage prijzen of lage rentes. Een huis is geen beleggingsobject.

Een huis is een plek waar u zich lekker moet voelen en het moet staan op een plaats die aansluit bij uw persoonlijke omstandigheden. Als er zich veranderingen in die omstandigheden voordoen, kan de behoefte ontstaan om te gaan verhuizen. U krijgt een andere baan, u gaat scheiden en gaat weer op u zelf wonen, u gaat juist trouwen en u wilt een nieuw leven beginnen met uw liefje, de kinderen gaan het huis uit en het huis wordt te groot. Dát zijn redenen om op zoek te gaan naar een nieuw huis, niet de vraag of huizenprijzen hoger of lager zijn dan pakweg een jaar geleden, drie jaar geleden of wat dan ook. Als u eenmaal de beslissing genomen heeft om te gaan verhuizen, dan zet u een bordje in de tuin en gaat u op zoek naar een nieuw stulpje.

Dat is zoals het hoort. Iemand die zich laten leiden door zogenaamd lage huizenprijzen komt waarschijnlijk bedrogen uit. Hij gaat verhuizen terwijl hij daar nog niet aan toe is. Het nieuwe huis zal mogelijk als een molensteen om zijn nek gaan hangen. Niet doen dus. Als u zich gelukkig voelt in uw huis, lekker blijven zitten. En zo niet dan gaat u zich eens rustig afvragen wat u wilt.

Ontwikkelingen in huizenprijzen kunt u dan het beste even negeren. Maar afgezien daarvan zijn die prijzen natuurlijk ook niet te voorspellen. 'Prijzen zijn nu laag', zeggen de analisten. Ja, is dat zo? Het is maar de vraag. Als er een oorlog om de Oekraïne uitbreekt zullen de prijzen ineens weer zakken als een baksteen. Niemand die het weet. Daarnaast zijn huizenprijzen natuurlijk erg afhankelijk van de stand van de economie.  Niemand die echt weet wat die economie gaat doen de komende jaren, maar tot nog toe lijkt de Europese economie niet echt op stoom te komen.

Trouwens, de ontwikkeling in de huizenprijzen maakt ook niet zoveel uit voor uw portemonnee. U heeft waarschijnlijk zelf  al een huis. Dus als de prijzen verder dalen krijgt u weliswaar minder voor uw huidige stulpje, maar u hoeft ook minder te betalen voor uw nieuwe onderkomen. Evengoed: als de prijzen stijgen verdient u extra aan uw huidige huis, wat u dan kwijt bent aan uw nieuwe huis. Die twee bewegingen heffen elkaar wel zo'n beetje op.
Alleen voor mensen die uit een huurhuis komen of die van hun ouders vandaan komen maken de huizenprijzen uit. En als u flink groter wilt wonen dan heeft u er baat bij om te kopen als de huizenprijzen laag zijn. Grote huizen dalen veelal  harder in waarde dan kleine huizen.  Mensen die kleiner gaan wonen kunnen beter verkopen op de top van de markt. Maar dan nog: of je op de top van de markt of in het dal zit valt niet goed te voorspellen. Dus beter kun je daar maar geen aandacht aan schenken.

Ook de stand van de hypotheekrente doet er niet veel toe. Natuurlijk als de rente laag is kunt u meer lenen, en een groter huis kopen, maar daarmee is het niet gezegd dat u op een lage rente moet gaan zitten wachten. Net als de huizenprijzen is de rente niet goed te voorspellen. Of dat u nu halsoverkop moet gaan verhuizen omdat de media u hebben verteld dat de rente zo laag staat. Het gaat om bij de aankoop van een huis dus om veel meer dan geld.
Alleen als u de rentelasten van de huidige woning niet meer kunt opbrengen is de huidige lage rente misschien reden om uit te kijken naar een nieuwe woning.  Door te verhuizen kunt u de huidige lening aflossen en mogelijk een lening tegen een lagere rente afsluiten. Maar dan nog geldt dat de kosten van verhuizen mogelijk hoger zullen zijn dan de winst die u boekt door te gaan verhuizen. Dat de rente van iets meer betekenis kan zijn dan de huizenprijzen heeft dus te maken met het specifieke verschijnsel dat mensen de rente voor een groot aantal jaren vastzetten. De rente van oude leningen beweegt daardoor niet mee met die van de rente  op nieuwe leningen.
Daarnaast kan iemand die groter wil gaan wonen getriggered worden door de lage rente. U kunt meer lenen als u een lagere rente gaat betalen; dus een groter huis kopen. Dit is dan meer het grijpen van kansen dan dat het een autonome reden voor een verhuizing is. De wens om groter te gaan wonen moet natuurlijk wel oprecht zijn, vanuit de tenen komen zeg maar. Vraag blijft natuurlijk wel of het verstandig is om een hogere lening te nemen. De rente kan in de toekomst ook weer omhoog gaan.

Natuurlijk het is interessant om kennis te nemen van de algemene ontwikkelingen in de huizenmarkt. Vooral de plaatjes met de stijging of daling in specifieke regio's zijn om te smullen. Het zegt iets over hoe rijk u bent en het zegt iets over de populariteit van verschillende regio's. Maar veel hoeft u zich er niet aan gelegen te laten liggen.
Dit alles neemt niet weg dat u uw uiterste best moet doen om een zo hoog mogelijke prijs voor uw huidige woning te krijgen en dat u, als u eenmaal een nieuw huis op het oog heeft, moet knokken om een zo laag mogelijke prijs voor de nieuwe woning neer te leggen en om een zo gunstig mogelijk financiering te regelen. Concentreer uzelf op het particuliere, en niet op het algemene, in andere woorden.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn