Imtech, wat moet de serieuze belegger ermee?

18 oktober 2014 - Imtech is bezig met een claimemissie, zoals de meesten zullen weten. Beleggers die op woensdagavond 8 oktober aandelen Imtech hadden, kregen er een 'claim' bij: het recht om onder bijbetaling van 131 cent 131 aandelen Imtech te verwerven. Hiermee waardeert het bedrijf zelf een nieuw aandeel dus op het lieve sommetje van 1 cent. In totaal wil Imtech 600 miljoen euro ophalen met de claimemissie, waarvoor dus 60 miljard aandelen worden uitgegeven. Inmiddels is, vanaf donderdag, de claim verhandelbaar op de beurs. Is het mensen aan te raden om die claim te kopen?

Waarde
In principe doen mensen er goed aan alleen aandelen te kopen van bedrijven waarin ze geloven en die naar hun mening zijn ondergewaardeerd. De koers heeft in dat geval opwaartse potentie. De eerste vraag is dus: wat is de waarde van het bedrijf nu en wat zal de waarde in de toekomst worden? Bij die eerste vraag ontstaat al meteen een probleem. Want wat is de prijs van een aandeel op dit moment? In ieder geval zegt de nominale waarde van 1 cent die de directie van Imtech het nieuwe aandeel heeft toegedacht niet zoveel. Dat is een tamelijk arbitrair getal.

De gek die geeft
Als we een daadwerkelijk aandeel kopen waren we vrijdag zo'n 3,5 cent per aandeel kwijt. Een recht kostte vrijdag precies 3 cent. Als we een recht kopen zijn we iets meer dan een cent per aandeel kwijt: 3 cent (voor het recht) plus 131 cent gedeeld door 131 aandelen. Het verschil van ruim 2 cent per aandeel is niet goed verklaarbaar, behalve dan door de activiteiten van speculanten die denken dat het nog wat gaat stijgen. Het verschil was trouwens nog veel groter afgelopen weken. Zo betaalden beleggers donderdag, de eerste dag na de uitgifte van de claim, tien cent voor een aandeel op de beurs en 13 cent voor een claim. Dat laatste is dus (13 cent plus 131 cent gedeeld door 131 aandelen) ongeveer 1,1 cent per aandeel.
Dat laatste lijkt ons toch meer een reëlere waarde. De kans is groot dat de prijs van een aandeel maandag en dinsdag verder zakt naar ongeveer 1 cent. Er worden 60 miljard aandelen uitgegeven; er zijn er al zo'n 600 miljoen. Dus de waarde van de onderneming wordt nu, volgens de 'claim-waarde' op zo'n 606 miljoen geschat. Is dat onder- of overgewaardeerd? Dat is de tweede vraag. Wat is de waarde van het bedrijf?

Waarde
Heeft het bedrijf überhaupt nog een toekomst? Ik denk eerlijk gezegd van niet. Er is zoveel gebeurd in de afgelopen jaren en de chaos rond de claimemissie zet het bedrijf zodanig op zijn kop dat het lastig, zo niet onmogelijk, zal zijn om straks de draad weer op te pakken en weer gewoon te gaan ondernemen: dingen te gaan verkopen. Daarnaast kampt het bedrijf ook na de claimemissie nog met grote schulden. En die schuld loopt mogelijk snel op, want het bedrijf maakt verlies. In het eerste half jaar van dit jaar maakte het bedrijf 300 miljoen euro verlies, waardoor het eigen vermogen onder nul uit kwam. De omzet loopt daarbij terug. Leveranciers zijn mogelijk ook bang voor een nakend faillissement.

Schuldenberg
Natuurlijk, je kunt kijken naar wat de waarde is als Imtech over een aantal jaren een "doodgewone installateur" is, met een winst (ebita) van 200 miljoen per jaar, zoals een redacteur in de FD-rubriek Bartjens deed. De redacteur kwam tot de conclusie dat Imtech dan 1,15 miljard waard is, gebaseerd op een waardering van 7 keer de ebita minus de schulden. De schuld is volgens de redacteur dan nog maar 250 miljoen euro. Maar dit lijkt me heel erg onrealistisch. Als ik naar de balans van eind juni 2014 kijk zie ik alleen maar schulden. De totale schulden bedragen meer dan 3 miljard euro, en dat is ook zo'n beetje het balanstotaal. Het eigen vermogen is licht negatief. Er staat aan de andere kant van de balans bij bezittingen nog een post 'Goodwill' van 800 miljoen euro. Die goodwill is waarschijnlijk veel te hoog ingeschat. Als die wordt verlaagd komt het eigen vermogen ver onder nul uit.

Bankenbedrijf
Als het bedrijf failliet gaat, dan is elke cent die u voor het aandeel betaalt er één teveel. Niet kopen dus als u dat verwacht. Althans als u er voor langere tijd in wilt gaat zitten. Maar mogelijk dat u voor de korte termijnwinst gaat. Misschien dat er in eerste instantie nog wel vertrouwen is onder beleggers. Dan gaat de koers na de toewijzing van de aandelen op 27 oktober nog even omhoog. Een positief punt is ook dat de banken zich achter de claimemissie geschaard hebben. Als het aantal aanmeldingen lager is dan 60 miljard dan zullen de banken het verschil opkopen.
Er zijn al wel geluiden dat veel bestaande aandeelhouders hun claims niet aanmelden. Als dat inderdaad zo is moeten de banken de meeste aandelen aankopen en worden zij straks eigenaar van Imtech. Dat zou een goede zaak zijn. Zij kunnen dan zorgen dat er capabele mensen aan het roer komen te staan. Commissarissen zijn daartoe niet in staat, zo is nu wel gebleken. Misschien dat ze zelfs wel de koers van Imtech gaan ondersteunen. Maar toch is het de vraag of de banken Imtech dan nog kunnen redden. Het mislukken van de claimemissie zal zelf al een hoop negatieve publiciteit teweeg brengen.

Tijdpad
De handel in claims zal tot dinsdag, tien over half zes mogelijk zijn. Tot woensdag 22 oktober kunt u claims in uw bezit aanmelden, zodat u in aanmerking komt voor 131 aandelen per claim. Imtech zelf noemt 17.40 uur als eindtijd maar Binck bank heeft het over een uiterste tijd van 12 uur en de Rabobank zelfs als uiterste tijd dinsdag om zes uur. Claims die niet worden aangemeld zullen verkocht worden; de opbrengst is voor de eigenaar maar is waarschijnlijk verwaarloosbaar. Als u de claims heeft aangemeld dan krijgt u op maandag 27 oktober de aandelen bijgeschreven. Het geld wordt dan afgeboekt. En dan... dan begint de handel in zo'n 60 miljard nieuwe aandelen.
Grote vraag is wat er dan met de koers gebeurt, die voor het komende weekeinde waarschijnlijk rond de 1 cent zal komen te liggen. Gaat de koers dan wegzakken tot onder de 1 cent per aandeel? Dat zou heel beschamend zijn. Of zal iedereen die geen claimrecht wilde kopen alsnog in slaan en gaat de prijs als gevolg daarvan snel stijgen? Als u dan wilt aankopen bent u al snel veel meer dan een cent kwijt. Een downfall lijkt me waarschijnlijker. Iets met: 'Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak'. Maar je weet nooit.
Imtech heeft overigens laten weten dat het aandelen weer gaat samenvoegen, zodat bijvoorbeeld 1000 aandelen een nieuw aandeel van 10 euro worden. Dat zou dan de dag erna, op 28 oktober, moeten gaan plaatsvinden.

Update 31 oktober: Koers is inderdaad weggezakt tot onder een cent. Met de samenvoeging van 28 oktober werden 500 aandelen samengevoegd tot één aandeel, met als nominale waarde 5 euro. De waarde op 31 oktober bedraagt 4,38 euro, omgerekend naar het oude aandeel zo'n 0,88 cent.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn