Rekeningen voor kleine zelfstandigen: Knab en SNS goedkoop (Geldgids)

24 oktober 2014 - Knab heeft de goedkoopste rekening voor kleine ondernemers. Dat concludeert de Consumentenbond in het laatste nummer van de Geldgids. De zelfstandige, ook wel ZZP-er genoemd, betaalt hier 60 euro per jaar. Bij de andere banken is dat veelal veel meer. Ook SNS is aan de goedkope kant.

Zakelijke rekening

Vraag is of een zakelijke rekening altijd nodig is voor een kleine zelfstandige. Hij kan natuurlijk ook gewoon zijn eigen rekening gebruiken. Maar het staat wel professioneler richting de klanten als die hun geld op een zakelijke rekening kunnen storten, die op de naam staat van het bedrijf. Daarnaast maakt een zakelijke rekening het makkelijker om privé en zakelijk uit elkaar te houden. Dat heeft zijn voordelen bij het doen van de administratie en bij het invullen van de belastingaangifte. Volgens de Consumentenbond vinden banken het trouwens niet goed dat een privé-rekening voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Dat zou wel raar zijn. Want waarom zou er wel loon op een rekening mogen worden gestort, maar geen bedragen die iemand als zelfstandig opdrachtgever heeft verdiend?

De grote drie

Maar het kan dus toch wel interessant zijn een zakelijke rekening te openen. De zelfstandige heeft al veel te doen bij het opstarten van zijn bedrijfje en komt daarom al gauw bij de Rabobank, ABN Amro of ING terecht. De Rabobank heeft bij de Kamer van Koophandel zelfs een bureau waar de rekening direct na de inschrijving kan worden geopend. Maar de drie grote banken zijn duur. Volgens de Consumentenbond zijn de totale kosten van de 'Zakelijke rekening' bij de Rabobank 153 euro. Het 'Ondernemingspakket' van de ING kost 140 euro per jaar en het 'MKB pakket' van ABN Amro is zelfs 173 euro. Het grootste deel hiervan bestaat uit vaste kosten; een klein deel uit variabele kosten, kosten per transactie dus. De bond is bij het berekenen van de kosten steeds uitgegaan van een bepaald aantal overboekingen (120), periodieke overboekingen (36) en bijschrijvingen (30).

Geen kastje, wel rente

Daar steekt de nieuwe bank Knab met 60 euro per jaar voor de rekening 'Knab zakelijk' gunstig bij af. Dat zijn geheel vaste kosten, want bij Knab zijn de eerste 1.000 transacties gratis. De rekening is bedoeld voor kleine ondernemers met een eenmanszaak, maatschap, BV of VOF. Wie een winkel heeft of een webwinkel kan beter naar een andere bank gaan. Het is namelijk niet mogelijk voor klanten van Knab om met Ideal te betalen, middels automatische incasso, of om een betaalautomaat (zo'n kastje op de toonbank) aan te bieden. De SNS-bank richt zich op een nog kleinere doelgroep; de 'ZZP rekening' is alleen bedoeld voor zelfstandigen in de dienstverlenende sector die een eenmanszaak of BV (in oprichting) hebben. De kosten zijn 90 euro per jaar. Een klein voordeel van de SNS is dat die creditrente biedt: 1,25%. Dat doet verder alleen Knab: 0,5% over de eerste 2000 euro en 1,0% over het bedrag daarboven.

Duurzaamheid en lokaliteit

Alternatieven zijn nog de Regiobank (dochter van de SNS) en Triodos. Bij de Regiobank betaal je standaard 75 euro per jaar voor de 'ZZP rekening'. Raar is dat je een extra 50 cent per periodieke overboeking moet neerleggen.* Ook bij de Regiobank zijn Ideal-betalingen, automatische incasso en betalen met een betaalautomaat niet mogelijk. Triodos bank biedt die transacties wel aan (net als de grote banken). Voor de 'Internet Zaken rekening' betaalt de zelfstandige bij Triodos wel iets meer: 122 euro. Triodos is natuurlijk een duurzame bank en dat zou voor de beginnende ondernemer alleen al een belangrijk argument kunnen zijn om voor die bank te kiezen. Wat voor de Regiobank pleit is dat die bank probeert in alle kleine dorpen van Nederland aanwezig te blijven, daar waar de grote banken zich vanwege de kosten terugtrekken. Het is goed om niet alleen naar de kosten te kijken bij de keuze van een bedrijf, maar ook naar andere factoren als de cultuur en de uitgangspunten.

Korting

Veel banken bieden overigens een korting de eerste maanden nadat de ondernemer van start is gegaan. Zo betaal je bij Knab de eerste drie maanden niets. Bij de Rabobank betaalt de starter het eerste jaar de helft of minder van de kosten (dit is erg ondoorzichtig). Laat je hier niet teveel door verleiden, want het is na een jaar of twee jaar heel lastig om nog te wisselen.

 

* De banken moeten, net als de energiebedrijven, maar eens ophouden met het in rekening brengen van al die aparte neuzeltariefjes! Uit eigen ervaring weet ik dat de rekeningoverzichten van de Rabobank door al die tarieven volstrekt onleesbaar worden.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn