Zelf beleggen is makkelijk, hier een kort overzicht van kosten en andere aspecten

29 oktober 2014 - Mensen kunnen het beste zelf beleggen, eventueel na raadpleging van iemand die er verstand van heeft. Dit zelf beleggen is veel makkelijker dan veel mensen denken. Er zijn veel partijen op de markt die deze mogelijkheid aanbieden, waaronder de grote banken. Een aantal jaren geleden betraden Alex en Binck Bank de markt en hierdoor werd het weer een stuk makkelijker om zelf te gaan handelen op de beurs. Sinds kort is er een nieuwe partij bijgekomen: De Giro. We zetten in dit stuk de kosten die de belegger moet betalen bij een aantal aanbieders op een rij.

Waarschuwing
Bedacht moet worden dat de kosten van beleggen relatief klein zijn in vergelijking met de beleggingsbedragen en de winsten en verliezen die daarmee gepaard kunnen gaan. De doe-het-zelf belegger moet zich dan ook niet blind staren op die kosten, maar zich in eerste instantie bezighouden met de vraag waarin hij gaat beleggen. Stel dat iemand voor 10.000 euro aandelen koopt. Het is heel goed mogelijk dat die na een jaar meer dan 1000 euro meer of minder waard zijn. De kosten van de belegging voor dat jaar zullen zo'n 10 tot 50 euro bedragen, dus dat bedrag steekt schril bij de winsten of verliezen af.

Overstappen?
Toch is het wel de moeite waard om naar de kosten te kijken, vooral voor iemand die wil gaan starten met beleggen. Voor mensen die al beleggen is het de vraag of het interessant is om over te stappen, bijvoorbeeld naar De Giro. Ik zal hier drie brokers, zoals ze genoemd worden, op een rijtje zetten: De Rabobank, De Giro en Binck Bank. We nemen als uitgangspunt een belegger die op 1 januari 2014 voor 10.000 euro aan staatsobligaties kocht. Later in het jaar, op 1 juli, stak hij nog eens 10.000 euro in aandelen; aandelen die aan de Amsterdamse beurs genoteerd staan.

Keuze-menu
De Rabobank heeft drie keuzemogelijkheden: 'Zelf beleggen', 'Beleggen met advies' en 'Laten beleggen'. We concentreren ons hier op de eerste optie: Zelf beleggen. En natuurlijk is er dan weer niet één tarievenblad, maar zijn er weer twee opties: 'Basis' en 'Actief'. We gaan uit van een belegger die maar twee transacties doet en dus niet zo actief is. We nemen de tarieven voor Basis.
Binck Bank heeft drie opties: 'Fundcoach' (voor mensen die in beleggingsfondsen willen stappen), 'Basic' en 'Active'. We nemen hier weer Basic. Bij Basic rekent de bank geen kosten voor het simpelweg hebben van een portefeuille; dat is al een groot voordeel. Binck Bank heeft in 2008 Alex ingelijfd. Opvallend is dat de dochter wat duurder is dan de moeder. We zullen die hier daarom niet meenemen.

Giro 2.0
De Giro is in 2008 opgericht door vijf ex-werknemers van de Binck Bank. Het bedrijf richtte zich in eerste instantie op professionele beleggers, maar is nu de markt voor particuliere beleggers aan het ontginnen. De Giro beroemt zich erop dat het veruit de goedkoopste is. Ook schermt De Giro met de slogan dat via het bedrijf heel makkelijk op alle beurzen van de wereld belegd kan worden.

 

Kosten bij drie brokers
  Rabobank Binck Bank Giro
  tarieven kosten tarieven kosten tarieven kosten
Vaste kosten portefeuille  40  40  0  0    
Variabele kosten portefeuille  0,05%
 per kw.*
 30  0  0    
Kosten aandelentransactie  7+0,08%**  15  6,50+0,1%**  16,50  2+0,02%  4
Kosten obligatietransactie  7+0,08%**  15  6,50+0,1%**  16,50  2+0,05%  7
Dividend-uitkering, couponrente  0,25+0,5%***  3,50        
 Totaal    103,50    33    11

Alle bedragen in euro's
* minimum van 5 en maximum van 30 per kwartaal
** minimum van 10 en maximum van 150 per transactie
*** Uitgaande van 3% rendement op inleg

 

De conclusie is duidelijk: De Giro is inderdaad veruit de goedkoopste. En het scheelt best veel, in vergelijking met de Rabobank.

Risico's
Wel is het zaak naar de financiële soliditeit van de broker te kijken. U vertrouwt er immers wel uw geld aan toe. De Rabobank is in ieder geval solide en met de degelijkheid van Binck Bank zit het ook wel goed. De bank is bijvoorbeeld goed uit de financiële crisis gekomen. Het is lastiger om zicht te krijgen op De Giro. Het bedrijf is in ieder geval geen bank. Het geld van klanten wordt op een beleggersgiro gezet en dat valt niet onder het Nederlandse depositiegarantiestelsel. Bij een faillissement is de klant het geld dat op de rekening staat dus kwijt. Wat er in zo'n geval gebeurt met de portefeuille is mij niet bekend. Een extra minpunt is dat het bedrijf geld verdient met securities lending. De aandelen van klanten worden dan uitgeleend. Als de lenende instelling die niet terug kan geven, bijvoorbeeld omdat die failliet is gegaan, ontstaat een verlies. Dit kan worden omgeslagen over de klanten die een positie hadden in dit aandeel.

Gezien het relatief kleine verschil in kosten tussen Binck Bank en gezien al dit vage gedoe bij De Giro, lijkt me Binck Bank de beste optie voor iemand die gaat beleggen.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn