In welke fase van de economische conjunctuur zitten we? Is dat wel relevant voor belegger?

5 november 2014 - Na de mini-crash van twee weken geleden zijn de beurskoersen weer wat opgeveerd. Grote vraag voor veel beleggers is nu of het herstel zich doorzet of dat we het beste alweer gehad hebben. Veel mensen proberen die vraag te beantwoorden door naar de economie te kijken. Staan we aan de vooravond van een opleving of hebben we de beste jaren al weer gehad en gaan we weer met zijn allen bij de pakken neer zitten? Vraag is echter of de precieze macro-economische cijfers er heel erg veel toe doen.

Verbazing
Jacob Schoenmaker van RTLZ en Probeleggen beargumenteerde laatst op een beleggingsavond dat we op het topje van de economische conjunctuurgolf zitten. We hebben de stijging gehad; ons wacht nu de glijvlucht naar beneden. Het was voor hem reden om een groot deel van zijn beleggingsportefeuille in geld aan te houden. De opmerking wekte verbazing in het publiek. 'Hu, we zijn toch juist aan het opkrabbelen? We hebben de opleving toch nog voor ons?', zo dachten velen. Schoenmaker bleek zijn beeld vooral te baseren op de situatie in de Verenigde Staten. Daar is inderdaad sprake van een opleving geweest en dat heeft nu inderdaad al zo'n vier/vijf jaar geduurd. Dat is meestal wel de tijd die er voor zo'n golf staat.

De klassieke conjunctuurgolf

Focus
Misschien heeft Schoenmaker gelijk dat daarmee de top van de economische conjunctuurgolf is bereikt. Hij is een van de weinigen die zo denkt en dat pleit juist voor hem. Iemand anders zou echter evengoed kunnen stellen dat de Verenigde Staten ergens halverwege de opgaande lijn zitten, en dat Europa aan de vooravond van zo'n conjuncturele opleving staat. Vraag is of het er veel toe doet voor de beleggers. Moet de belegger, die weet dat we op het topje van de conjunctuurgolf zitten, ineens alle aandelen gaan verkopen? Of moet hij juist gaan kopen als duidelijk is dat we op de bodem van de golf zitten? Nou, nee. De belegger hoeft zich niet teveel aan te trekken van deze algemeen economische gegevens. Hij kan zich beter richten op bedrijven en díe bedrijven kiezen die het goed doen.

Afstraffingen
De algemeen economische situatie heeft wel invloed op de koersen, maar niet zoveel. Positief nieuws zet de aandelen een paar procent hoger en als het positief nieuws aanhoudt kan dat zelfs wel 5% zijn of meer. Maar dat zijn gemiddelden. De koersen van individuele aandelen worden vooral door bedrijfsspecifiek nieuws bepaald. Niet alleen dat, de reactie op bedrijfsspecifiek nieuws is vaak heftig, zoals we in de recente maanden hebben kunnen zien. Het ene na het andere bedrijf krijgt een flinke afstraffing op de beurs, nadat er negatief nieuws over het bedrijf naar buiten is gekomen. Kijk naar de koersen van Fugro, Bam, Imtech, Ballast Nedam, Air France/KLM en Ordina. Nu is dan waarschijnlijk Heijmans aan de beurt. Aan de andere kant zijn er ook plotselinge felle koersstijgingen, als bedrijven met positieve berichten zijn gekomen, zoals laatst ASML.
De uitslagen zijn vele malen groter dan de koersuitslagen die het gevolg zijn van macro-economische cijfers. Beleggers reageren heftig op bedrijfseconomisch nieuws, heftiger dan ooit tevoren, zo komt het ons voor. Iemand die net aandelen Fugro of Imtech had gekocht zal zich bewust zijn van de irrelevantie van de zoveelste ramingen over de economie van een of ander blasé instituut.

Kieskeurig
Over het algemeen zijn de reacties wel juist, hoewel de belegger zich bij Fugro af kan vragen of de uitslagen naar beneden niet wat overdreven zijn. Die heftige reacties van beleggers zijn wel verklaarbaar denk ik. Beleggers realiseren zich meer dan ooit dat bedrijven ten onder kunnen gaan. Door de financiële en economische tegenwind van de afgelopen jaren zijn we kritischer geworden. Bedrijven en wij mensen als consument geven minder snel geld uit en we zijn kieskeuriger geworden als het gaat om de vraag met welke bedrijven we in zee gaan. We willen waar voor ons geld. We hebben geleerd dat 'goedkoop' in veel gevallen inderdaad 'duurkoop' is. Dit betekent dat alleen bedrijven die kwaliteit leveren zullen overleven. Bedrijven die dat niet doen vallen om. De beleggers zijn hier beducht voor en zullen eerder hun conclusies trekken.

Naam en faam
Bedrijven die kwaliteit bieden hebben echter een mooie toekomst voor zich. De teleurgestelde consument vlucht als het waren in de armen van deze bedrijven. Vandaar dat Duitse merken nu ook zo populair zijn. Het gaat er dan voor de belegger om de juiste aandelen te selecteren: investeer in de de bedrijven die kwaliteit bieden, tegen een redelijke prijs. Met die bedrijven zal het op middellange termijn goed gaan en, voor zover het bedrijf op de beurs is genoteerd, zal de aandelenkoers mee stijgen. Er is geen risico op een scherpe neerwaartse daling, zoals die zich nu bij een groot aantal aandelen heeft voorgedaan. Beleggers moeten dus eerst goed hun huiswerk doen, voordat ze ergens instappen. Ze moeten zich verdiepen in bedrijven en op basis van een fundamentele analyse voor bepaalde bedrijven kiezen, en andere bedrijven laten schieten. Die laatste bedrijven kunnen  ook bedrijven van naam en faam zijn, zoals Heineken, Ahold of Shell. En de belegger moet dus ook leren al die macro-economische gegevens enigszins te negeren.

Economisch hellend vlak
Daar komt bij dat het onwaarschijnlijk is dat die economie de komende jaren grote uitslagen naar boven of naar beneden laat zien. Waarschijnlijker is dat we zo'n beetje blijven voortmodderen, zoals nu. De monetaire autoriteiten doen hun best om het zaakje een beetje aan de gang te houden, en daar zullen ze ook wel aardig in slagen.
De meerwaarde van dat monetaire gemodder ligt vooral in het voorkomen van grote schokken, een meltdown bijvoorbeeld als gevolg van weglekkend vertrouwen in het financiële systeem. Maar: de economie tot grote hoogtes opstuwen kunnen ze niet. Misschien moeten we daardoor het plaatje met die mooie golf die de economische conjunctuur weerspiegelt maar eens terzijde leggen. Wellicht is het niet meer van toepassing en moeten we gaan spreken van een economische vlakte, of een hellend vlak of zoiets. In ieder geval wordt het belang van bedrijfsspecifiek nieuws nog groter als economische groei of krimp uitblijft en de cijfers zo'n beetje vlak blijven.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn