Probeleggen: exclusieve beleggingsinformatie op Twitter-achtig presenteerblaadje

7 november 2014 - Mensen die de beurs een beetje volgen kennen Tim Tehupuring wel. Hij geeft regelmatig commentaar in het RTLZ-programma Voorbeurs en soms is hij daar zelfs een hele dag te zien. Tehupuring heeft samen met anderen het bedrijf Probeleggen opgezet. Probeleggen heeft een interessant, nieuw businessmodel. Het lijkt een beetje op Twitter, maar dan tegen betaling. De klanten volgen een of meerdere beleggingsspecialisten, die met echt geld aan het beleggen zijn; ze zien dan precies wat die specialisten doen en waarom ze doen wat ze doen.

Ongelukkige start
De start van het bedrijf was ongelukkig, zo net voor de minicrash van een aantal weken geleden. De deskundigen hadden net op voorspraak van Tehupuring de eerste investeringen gedaan. 'Want er moet natuurlijk wel wat te zien zijn voor  mensen die deze voormannen gaan volgen', zo vond Tehupuring. Het mooie is echter dat de 'pro's', zoals de voormannen genoemd worden, geen doekjes winden om de eerste verliezen. Die worden eerlijk toegegeven. Zo heeft Tehupuring tot nog toe een rendement van -3,9%. De waarde van deze eerlijkheid kan niet overschat worden. Het is ontzettend belangrijk voor beginnende beleggers: ga af op mensen die een eerlijk beeld schetsen van de situatie en niet op mensen die gouden bergen beloven, of die zich op de borst kloppen over hoe goed ze zijn. Er is geen belegger die niet eens flink het schip in is gegaan.

Workshop
Probeleggen houdt regelmatig workshops om mensen kennis te laten nemen van het concept, zo ook een aantal weken geleden. Aanwezig was behalve Jim Tehupuring onder meer Jacob Schoenmaker, die we ook kennen van RTLZ. Zijn lijfspreuk is: 'Niemand heeft een kristallen bol'. Opvallend aan zijn aanpak is dat hij ervan uitgaat dat de economie het hoogtepunt van de economische cyclus heeft bereikt. Hij houdt daarom veel geld in kas. Ook aanwezig was Albert Jellema, die onder meer aan het hoofd stond van beleggingsfondsen van ABN Amro en Go Capital. Een bekende 'pro' is verder Jaap Koelewijn, die veel ervaring heeft met beleggen. De andere drie voormannen zijn Willem de Vocht, Michael Groenewoud en Luciano Westerveld. Mogelijk dat er nog meer mensen bijkomen, zo kondigde Tehupuring aan.

Twitter
Die mensen kun je dus 'volgen' Je kan dan meegluren in hun beleggingsportefeuille en je krijgt informatie over de beslissingen die genomen worden. Als ze een beleggingsbeslissing nemen krijgen de volgens hierover een SMS-je of een mailtje. De pro's schrijven regelmatig stukjes over bedrijven en ze leggen uit waarom ze in een bepaald aandeel of ander beleggingsproduct stappen. Mensen kunnen een pro volgen voor 99 cent per dag, ofwel zo'n 30 euro per maand. Het volgen van drie pro's kost 1,59 euro per dag en iemand die de belevenissen van allen wil bijhouden betaalt 1,99 euro per dag. Het is dus eigenlijk een soort Twitter tegen betaling. Wat me zelf erg aanspreekt in de aanpak is de laagdrempelige, moderne, manier waarop hoogwaardige informatie verkregen kan worden.

Overdaad schaadt
Nu kun je zeggen: 'Er is al zoveel informatie gratis beschikbaar, ik heb al een krant en ik kijk RTLZ; waarom zou ik betalen om iemand te kunnen volgen?' Daar zit zeker wat in. En gezien die overvloed aan informatie zal het niet makkelijk zijn voor Probeleggen zijn voldoende volgers te krijgen. Aan de andere kant is het voor de belegger vooral van belang dat hij goede informatie krijgt. En tussen de gratis beschikbare informatie zitten zeker pareltjes maar er is ook veel rommel. 'Gratis informatie', bestaat niet zei mijn oude baas altijd. Er is altijd iemand die er geld of energie in gestoken heeft, en die zal op een of andere manier iets terug willen zien van die investering. Vandaar dat veel van die berichten gekleurd zijn. Ik kreeg tijdens de workshop de indruk dat de informatie van Probeleggen van kwalitatief hoog niveau is. Het zijn zeker mensen met verstand van zaken. En wat zij te berde brengen is nergens anders beschikbaar. Het gaat veel dieper dan wat de journalisten van het FD of RTLZ brengen. Iemand als Jellema duikt diep in de bedrijven voordat hij gaan beleggen. Het kan dus de moeite waard zijn om ze te volgen en dit kan iemand helpen bij het beleggen. Het is dan niet vreemd om daar wat geld voor over te hebben. 

Tips
Het kan leerzaam zijn kennis te nemen van de beslissingen van de 'pro's. De klanten van Probeleggen hoeven die natuurlijk niet blind te volgen. Dat is zelfs niet aan te raden. De beleggingsgoeroe's kunnen het ook mis hebben. 'Niemand heeft immers een glazen bol', zoals Schoenmaker zegt. Zo heeft Jellema volop belegd in Ordina, net voordat het programma Zembla naar buiten bracht dat er gefraudeerd wordt bij het binnenhalen van overheidsopdrachten. De koers dook vervolgens omlaag. Om die reden staat Jellema nog steeds in de min. Daarnaast is een beleggingsstrategie altijd deels afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden van de belegger en van de mate waarin hij bereid is risico te nemen. Belegt hij voor de snelle winsten en wil hij het risico lopen op verlies, of zijn de beleggingen bedoeld voor de oude dag? Maar dat het zinvol kan zijn om pro's te volgen bleek wel uit de tips van Jellema. Hij adviseerde bijvoorbeeld om in te stappen in Probiodrugs, op het moment dat dat naar de beurs zou gaan (27 oktober) en in ASMI. De koers van beide bedrijven is sindsdien door het dak gegaan.

Jim Tehupuring in de 'studio' van RTLZ in het beursgebouw


PS: Voor dit bericht is niet betaald.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn