Consumentenbond: neem geen service-abonnement bij hypotheekketen of advieskantoor

7 november 2014 - Financieel adviseurs krijgen geen provisie meer van verzekeraars en banken bij het afsluiten van ingewikkelde financiële producten als hypotheken. Dat doet pijn, vooral voor de grote ketens. Ze proberen hun inkomsten op peil te houden door hun klanten service-abonnementen af te laten sluiten. De Consumentenbond stelt in het laatste nummer van de Consumentengids dat mensen zo'n contract beter niet kunnen afsluiten. Veel voegt het namelijk niet toe.

Boter bij de vis
Die provisies waren een lucratieve business. Gedurende een groot deel van de looptijd van de hypotheek of verzekering kreeg de tussenpersoon een bedrag van de financiële instelling als vergoeding voor de verkoop van het product van die instelling. Dat mag niet meer. De reden is dat die vergoeding het geven van onafhankelijk advies in de weg stond. De adviseur zal geneigd zijn de klant die producten te verkopen die hem de hoogste provisie opleveren, ook als dat niet in het belang van de klant was. We kennen allemaal de gevolgen ('woekerpolissen'). Nu moet iemand die bij een adviseur (tussenpersoon) komt zelf  afrekenen voor het advies dat hij krijgt. Boter bij de vis dus. Dat lijkt nadelig voor de klant, maar dat is het niet. Indirect betaalde hij ook voor de provisie die de verzekeraar moest uitkeren. Die zat namelijk verwerkt in de tarieven, bijvoorbeeld de hypotheektarieven.

Nazorg
Blijkbaar zijn die eenmalige vergoedingen niet voldoende voor veel adviseurs en adviesketens. Zij proberen de klant service-abonnementen te laten afsluiten. De klant betaalt iedere maand een bedrag; zo'n 10 tot 40 euro na het afsluiten van hypotheken en 5 tot 50 euro bij verzekeringen. Niet duidelijk is wat mensen daar dan voor terug krijgen. 'Nazorg', wordt dan gezegd. Maar ook zonder zo'n service-abonnement heeft een klant recht op nazorg, zo meldt de bond. De Consumentenbond ondervroeg 200 mensen die recentelijk een financieel product hadden afgesloten. Hiervan had iets meer dan de helft een service-abonnement afgesloten. In ruim 20% van de gevallen stelde het advieskantoor dat de klant geen keuze had, het abonnement zou verplicht zijn. Veel mensen lijken dit ook inderdaad te denken. Ten onrechte natuurlijk.

Geenzorg
Daarnaast bleek dat die beloofde nazorg vaak niet eens geboden wordt. Zo betaalde Jozef Mous jaarlijks 110 euro voor een service-abonnement, dat hij afsloot bij zijn hypotheek. De adviseur zou hiervoor een 'oogje in het zeil' houden. Maar toen de rentes daalden moest hij zelf aan de bel trekken. En hij moest ook nog eens 100 euro betalen voor de diensten rondom het daadwerkelijk wijzigen van de rente. De Consumentenbond vindt daarom dat consumenten weinig opschieten met een service-abonnement voor hypotheken.

Effe vangen
Er zijn ook service-abonnementen voor schade-verzekeringen. Omdat hier geen provisieverbod is ingesteld kan het zijn dat de adviseur dubbel vangt: zowel provisie van de verzekeraar als de opbrengsten van het service-abonnement. Zo ontvangt Van Bruggen Adviesgroep provisie over schadeverzekeringen. De Consumentenbbond stelt dat er dan geen reden is om een service-abonnement af te sluiten. Ik vraag me af of die reden er wel is, ook als er géén provisie wordt betaald. Een eenmalig bedrag moet volstaan en als er later werk verricht wordt, bijvoorbeeld bij een schade, kan dat apart in rekening worden gebracht. Of het bedrag bij het afsluiten moet zodanig zijn dat daarmee de kosten van handelingen bij eventuele schade zit inbegrepen.

"Er is sprake van evidente misstanden bij de verkoop van service-abonnementen", aldus Marcel Hooft van Huysduynen van de bond. "Laat u geen onnodig abonnement aansmeren, houd liever zelf een oogje in het zeil."

 

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn