Bedrijven mogen nog maar 15 cent p/m rekenen bij telefonische klantenservice

12 december 2010 - Geen uitbuiting meer via de telefoon als de internetverbinding is verbroken. Vanaf 1 april mag er maximaal 15 cent per minuut in rekening worden gebracht als iemand de klantenservice van KPN, Ziggo of Nuon belt. De vorige minister van Economische Zaken Van der Hoeven heeft die maatregel nog genomen, zo schrijft de nieuwe minister Verhagen. Een aantal Kamerleden had Verhagen gevraagd om te reageren op de campagne van Youp van 't Hek en het programma Kassa tegen de belabberde telefonische klantenservice van veel grote bedrijven.

'Wilt u verse vis zeg dan 1'
Van 't Hek heeft zich de laatste weken opgeworpen als de redder in nood voor al degenen die de lange wachttijden en de belabberde service meer dan zat zijn. Hij figureerde regelmatig in Kassa en heeft eenmalig een blad 'Help' uitgebracht. Voor wie het niet gezien heeft: in Kassa voerden zaterdag acteurs sketches op waarin in een winkel werd nagespeeld hoe klanten aan de telefoon worden behandeld. Schitterend. Dan zie je pas echt hoe erg het is. De man achter de toonbank zegt met een onbewogen gezicht dingen als: 'Geef nu uw klantennummer op. Wilt u verse vis, zeg dan 1'. En bedrijven verdienden vaak ook nog aan die lange wachttijden door flinke tarieven in rekening te brengen.

Geen stilzwijgende verlenging
Aan dat laatste zou nu dus een einde moeten komen. Voor de rest is het nog even afwachten. Verhagen gaat eens praten met de branche van telefonische klantenafpersers, de Klantenservice Federatie, want hij vindt echt dat de dienstverlening beter moet. Verder wijst hij ook nog op een wetsvoorstel van Kamerlid Van Dam van de PVDA, dat in oktober ook door de Eerste Kamer is aangenomen. Dat verbiedt het bedrijven om abonnementen stilzwijgend te verlengen, met bijvoorbeeld een jaar. Ook mag een klant die per email of per telefoon een abonnement heeft genomen dit straks ook op die manier opzeggen (dus geen aangetekende brieven).

Rare kronkels in de wet
Overigens mogen kranten en bladen hun abonnementen nog wel stilzwijgend met drie maanden verlengen, want ach, ach, ach, die kranten hebben het al zo moeilijk. Dat ze dit ook aan hun eigen belabberde kwaliteit te danken hebben komt blijkbaar niet bij politici op. Een ander raar aspect is dat de wet pas in 2012 lijkt in te gaan.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn