Onduidelijkheid over overzetten levensverzekering naar andere maatschappij

8 augustus 2010 – Een schadeverzekering, zoals een auto- of een brandverzekering, kunnen we tegenwoordig opzeggen wanneer we willen, ten minste als het eerste jaar verstreken is. Er is dan maximaal een maand opzegtermijn. Dat is onlangs geregeld. Bij levensverzekeringen is opzeggen (en overstappen) niet zo makkelijk, en dat zal voorlopig ook zo blijven, blijkt uit een brief van minister Van der Hoeven van Economische Zaken aan de Kamer.

Overstappen is lastig
Ze reageert op vragen van een Kamerlid, naar aanleiding van een artikel in de krant De Pers. In dat artikel werd beschreven dat het overzetten van een levensverzekering naar een andere verzekeraar zo goed als onmogelijk is. Polissen van Achmea en Centraal beheer kunnen helemaal niet worden overgezet, zo staat in de voorwaarden, terwijl ING daarvoor hoge kosten rekent: 10% van het verzekerde bedrag. 'Veel geld voor een half uurtje werk', zo zegt iemand in het artikel. Bij een levensverzekering wordt langzaam een kapitaal opgebouwd, dat vanaf bijvoorbeeld het 65ste jaar tot uitkering komt (en uitbetaalt zolang als iemand leeft).

Enige kosten
De minister wekt de indruk dat ze vindt dat iemand met een levensverzekering moet kunnen overstappen (nog voor het moment dat de uitkering ingaat) maar dat de verzekeraar wel “enige kosten” in rekening mag brengen. Want het overzetten kost de oude verzekeraar veel tijd en moeite, zo denkt de minister. Zo moet die zich er van vergewissen dat hij "voldoende dekking heeft om in de aanspraken op lange termijn te kunnen voorzien". Dit zijn echter kosten die hij bij het afsluiten van de verzekering moet maken. De echte kosten lijken vooral bij de nieuwe verzekeraar te liggen.

Overgeleverd aan maatschappij
Waar het echter om gaat is dat de klant de verzekering eerst moet afkopen voordat hij kan overstappen. Bij dat afkopen wordt een groot bedrag van het opgebouwde kapitaal afgetrokken, en het gaat dus niet gepaard met 'enige kosten', maar met grote kosten. Het is een soort toorn van de verzekeringsmaatschappij die neerdaalt op de klant die het waagt zijn levenslange verbintenis met hem te verbreken. De klant is volledig overgeleverd aan de verzekeringsmaatschappij die naar eigen goeddunken kan bepalen hoe hoog die afkoopkosten zijn. Als het al mogelijk is om de verzekering af te kopen.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn