Cowboys weer actief op de energiemarkt

3 augustus 2009 - Energie is maar een saai product. Maar er valt veel geld mee te verdienen. En daarom zijn er allerlei cowboysop die markt actief. Een van die cowboys is de Nederlandse Energie Maatschappij (NEM). Dat bedrijf timmert flink aan de weg. U kent de spotjes wel van Maurice de Hond: 'Ik zeg doen'. Zeventien miljoen euro heeft het bedrijf in het eerste half jaar daaraan uitgegeven. Maar het bedrijf pakt ook de ouderwetse telefoon op om klanten te winnen en dat gaat niet altijd even netjes. Het regent dan ook klachten bij de Consumentenbond en Consumentenautoriteit. De toezichthouders Opta en NMA zijn onlangs bij de callcenters van het bedrijf binnengevallen. Zij willen weten of alles wel volgens de regels gaat.

 Op jacht naar allochtonen in schoteltjeswijken
Het is niet de eerste keer dat de wervingsmethoden van de Nederlandse Energiemaatschappij aan de kaak worden gesteld. In 2005 legde het programma Kassa de dubieuze methoden van dit bedrijf haarfijn vast op camera. Een van de medewerkers van het programma was undercover mee op stap geweest met colporteurs van het bedrijf. Ze liepen door een stad en waren op zoek naar "schoteltjeswijken" want die "allochtonen begrijpen er toch maar de helft van", zo werd er gezegd. Er werd aangebeld met de mededeling dat de energiemeter moest worden vervangen en als het slachtoffer daar dan voor tekende, was hij meteen klant van het bedrijf. Ook toonde het programma hoe de sales king, zoals hij werd genoemd, op handige manieren rekeningnummers van mensen wist te ontfutselen, waar dan later makkelijk de bedragen vanaf konden worden geschreven.

Het leek beter te gaan
Dit soort praktijken leken lang onuitroeibaar te zijn. Niet alleen de NEM bezondigde zich er aan, maar ook 'respectabele' partijen als Greenchoice en Nuon. Een andere lastpak was Durion. Dit bedrijf deed zich consequent voor als de regionale leverancier Nuon, Eneco of Essent en kreeg op een gegeven moment een last onder dwangsom opgelegd van de NMA. De laatste tijd leek het echter beter te gaan. Maar blijkbaar kruipt het bloed waar het niet gaan kan. En natuurlijk moeten ook de hoge marketingkosten worden terugverdiend.

Bedrijven zelf deert het niet
Het lijkt de bedrijven in kwestie ook niet veel te deren. Ze denken: we halen 10.000 klanten per maand binnen. Als daarvan 5% niet tevreden is en weer afhaakt hebben we toch nog 9500 nieuwe, betalende (want daar gaat het om), klanten. Niet geschoten is altijd mis. En als je echt alleen maar netjes en eerlijk bent wordt je nooit groot, zo is de gedachte. Dan lukt het je niet om op te boksen tegen energiereuzen als Nuon en Essent. Daarnaast is er de filosofie van 'rumour around the brand' die door marketeers in dit soort kringen wordt aangehangen. Het maakt niet uit hoe een bedrijf in het nieuws is, als het maar in het nieuws is. En als het merk echt teveel negatieve lading met zich meesleept, kun je altijd nog de naam veranderen. Durion werd Oxxio en de Nederlandse Energie Maatschappij presenteert zich tegenwoordig als NL Energie.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn