Energieprijzen 'Grote drie': Overstappen heeft geen zin

30 december 2009 - De prijzen van de grote drie energiebedrijven verschillen nauwelijks van elkaar. Overstappen loont dan ook nauwelijks de moeite. Een huishouden met een gemiddeld verbruik is bij alle drie de bedrijven ongeveer 1500 euro aan energiekosten kwijt. Hiervan bestaat ongeveer 800 euro uit gaskosten en 700 euro aan elektriciteit. De stroom is bij Essent iets duurder dan bij Nuon en Eneco maar daar staat tegenover dat het gas iets goedkoper is, zo blijkt uit een vergelijking van de tarieven.

Mediageile ondernemers
Vaak verschijnen er berichten op de TV of in de krant waarin wordt gesteld dat overstappen zo veel geld oplevert. Deze berichten zijn meestal ingestoken door bedrijven of organisaties die daar belang bij hebben. Zo probeert de toezichthouder NMA, verantwoordelijk voor een goede werking van de energiemarkt, mensen op deze manier te stimuleren om ook daadwerkelijk over te stappen. Ook oefenen bepaalde ondernemende types, zoals Ben Wolthuis, een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op media. Bij Wolthuis, al op jonge leeftijd succesvol met een site waarop je prijzen kunt vergelijken, gaat de kassa rinkelen als consumenten via zijn site overstappen. Keer op keer mag hij op TV zijn zegje doen: mensen kunnen veel geld besparen door over te stappen.

Marginale verschillen
Niet dus. Een huishouden dat jaarlijks 1500 kubieke meter aardgas gebruikt en 3000 kWh aan stroom, is bij Eneco het komende jaar 1498 euro kwijt, bij Nuon 1509 en bij Essent 1521 euro. Bij het bereken van deze kosten is uitgegaan van een huishouden dat in de buurt van Den Haag woont, dat een enkele meter heeft en een contract voor onbepaalde tijd. In de kosten zijn BTW en Energiebelasting inbegrepen, maar niet de netwerkkosten (die niet afhangen van de energieleverancier). Marginale verschillen.

Alternatieven
Natuurlijk, er zijn nog veel meer energiebedrijven. Energieleveranciers die actief zijn in Nederland zijn, behalve deze drie, het Zeeuwse Delta, de buitenlandse aanbieders RWE, Dong, Eon en Electrabel, het groene energiebedrijf Greenchoice (deels Eneco), nieuwkomer Main Energy en prijsstunters als Oxxio (Centrica), Energiedirect (Essent) en de Nederlandse energiemaatschappij. Overstappen naar één van die laatste drie bedrijven is niet zonder meer aan te raden omdat de dienstverlening vaak te wensen overlaat. Vooral de Nederlandse Energiemaatschappij, die veel reclame maakt onder de noemer NLEnergie, heeft een dubieuze reputatie op dat gebied.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn