Nederlandse betalingssysteem is zo lek als een mandje

18 januari 2010 - Het Nederlandse betalingssysteem is zo lek als een mandje. Dat bleek in afgelopen dagen maar weer eens uit berichten van Kassa en van de Consumentenbond. Kassa meldde in haar uitzending zaterdag dat mensen bij het invullen, op internet, van een eenmalige machtiging simpelweg het rekeningnummer van iemand anders kunnen invullen en dat dan, ongelooflijk maar waar, het bedrag nog van de rekening van die ander wordt afgeschreven ook. De banken weten het maar doen er niets tegen.

Malversaties bij SMS-en
De Consumentenbond meldde eenzelfde soort malversaties, maar dan in de Telecom-sector. Malafide bedrijven kunnen ongevraagd SMS-jes rondsturen en hiervoor ook nog geld laten incasseren door telecombedrijven bij de ontvangers van die berichten. Eigenlijk moeten klanten expliciet toestemming geven voor het ontvangen van dergelijke berichten, zo staat het in de wet. Maar telecombedrijven controleren niet of die toestemming gegeven wordt, waardoor malafide bedrijven hun kans ruiken.

Kort geding
Een voorbeeld is het bedrijf Abor Creative dat in 2008 berichten stuurde aan klanten van Vodafone en T-mobile en daarvoor geld in rekening liet brengen door die twee bedrijven. Die weigeren echter de niet-verschuldigde bedragen terug te storten toen boze klanten aan de bel trokken. Het probleem speelt al lang en de schade kan echt hoog oplopen. Daarom heeft de Consumentenbond een kort geding aangespannen, dat vanochtend diende voor de rechtbank van Den Haag. De bond eist dat deze vorm van incasseren onmiddellijk ophoudt.

SMS-terreur
Daarmee houdt de SMS-terreur overigens niet op. Een groot probleem is namelijk ook dat mensen reageren op een lokkertje en dat ze dan zonder dat ze er erg in hebben vastzitten aan een duur abonnement. Artiq Mobile (Celldorado) en D2 Mobile kwamen met dergelijke lokkertjes (track a friend, en 'u bent de 1000ste deelnemer'), die bovendien ook nog eens op zich bedrog waren. De bond tekende protest aan bij de Reclame-Code commissie maar kreeg maar deels gelijk van deze organisatie, die trouwens ook nog eens vrij machteloos is. De Bond gaat in hoger beroep.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.et

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn