Hoeveel kost een woning in....? Woningen in Amsterdam 3x zo duur dan in Emmen

21 juli 2016 - Een rijtjeswoning is in Amsterdam ruim drie keer zo duur dan in Emmen. Behalve in zuidoost-Drenthe bent u, als u op zoek bent naar een tussenwoning, ook goedkoop uit in zuid-Limburg en zuidwest Friesland. Dat blijkt uit een klein vergelijkend warenonderzoekje.

Cijferbrei
Om de zoveel tijd worden we om onze oren geslagen met allerlei cijfers over de woningmarkt. Dan weer afkomstig van het Kadaster, dan weer van het CBS en dan weer doet makelaarsvereniging NVM een duit in het zakje. Dat leidt tot hijgerige koppen in de krant. 'Stijging huizenprijzen grootst sinds de crisis'. De koppen zijn vooral bedoeld om mensen naar het artikel te trekken, dus zit er altijd iets van sensatie in. Maar wat heb je aan de informatie op het moment dat je op zoek bent naar een andere woning?

Tijdreis
Niet veel. Het is te ondoorzichtig, er zijn teveel bronnen, die dan ook nog eens een veelheid aan definities hanteren. En meestal gaat het om ontwikkelingen in de tijd; de stijging of daling ten opzichte van een maand, kwartaal of jaar geleden. Iemand die op zoek is naar een woning kiest echter niet tussen verschillende tijden. Hij heeft immers geen tijdmachine. Mensen kiezen tussen verschillende huizen in een bepaald gebiedje of tussen vergelijkbare huizen in een groter gebied.

Small house index
Laat ons eens kijken naar de prijs van vergelijkbare huizen in verschillende delen van het land. Het is een beetje zoals de Big-Mac-index, Hierbij worden de kosten van deze hamburger in verschillende landen vergeleken, om zo iets te zeggen over verschillen in het kostenniveau. Ik neem de prijs van tussenwoningen, want die zijn het beste vergelijkbaar. Het wordt dus eigenlijk een soort Small House index.
De NVM onderscheidt 76 regio's, dus ze zijn veel kleiner dan de provincie en daarmee zijn de betreffende gegevens veelzeggender dan die van provincies. Ik selecteer de prijzen in tien regio's, verspreidt over het land. De genoemde prijs is die van tussenwoningen die verkocht zijn in het tweede kwartaal van 2016. Hier de prijzen.

NVM-regio gemiddelde
transactieprijs
Zuidoost-Drenthe 119.000
Zuidwest-Friesland 128.000
Zuid-Limburg 131.000
Zeeuwse eilanden 157.000
Zutphen e.o. 168.000
Ziudoost Brabant 181.000
Kennemmerland 203.000
Woerden 237.000
Den Haag 280.000
Amsterdam 366.000

 

Werk
Grote verschillen dus. Eigenlijk zou je dit voor alle 76 regio's moeten doen, dan weet je waar de huizen het goedkoopst zijn. Maar de voorlopige conclusie is: als u goedkoop wilt wonen moet u naar Emmen.
"Tsja, dan zit je in Emmen", hoor ik u al zeggen. Ja, nou en?. Het is daar toch mooi? Mooier dan in Amsterdam, waar je bovendien plat wordt gelopen door hordes toeristen, de kans groot is dat de bovenburen hun huis verhuren via AirBNB (met bedwantsen tot gevolg) en waar iedere week iemand wordt omgelegd.
Emmen dus. Alleen nog even werk zoeken.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen
Copyright © Geldengroen.net

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn