Is het einde der startersleningen nabij? Check ook de duurzaamheidsleningen van het SVn

6 juli - Er is veel te doen over de positie van starters op de woningmarkt. Zij komen moeilijk aan een hypotheeklening die hoog genoeg is voor de aankoop van een huis dat het karakter van een veredelde schuur ontstijgt. Onder meer de Telegraaf en de NOS berichtten dinsdag uitgebreid over dit onderwerp. Op dit moment zijn er nog de startersleningen als een soort doekje voor het bloeden. Maar nu verdwijnen die ook nog.

Crone
De starterslening kan aangevraagd worden door starters op de woningmarkt. Dat zijn mensen die voor het eerst een koopwoning gaan bewonen. De lening moet worden aangevraagd bij de gemeente waarin de starter wil gaan wonen. Er zijn nu ongeveer 230 gemeenten waar deze lening wordt aangeboden. De leningen worden verstrekt door het SVn, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. SVn was vroeger onderdeel van Bouwfonds en toen van ABN Amro en Rabobank, maar is nu verzelfstandigd. Voorzitter is burgemeester van Leeuwarden, en oud PVDA-Kamerlid Ferd Crone.

Tweede hypotheeklening
De starterslening komt bovenop de hypotheeklening van de bank en moet samen met die lening onder de Nationale hypotheekgarantie vallen. Dat wil zeggen dat er een maximaal leenbedrag is; dat is in 2016 245.000 euro. Waarschijnlijk ligt het totaal van de twee leningen daar over het algemeen ver onder. De gemiddelde starterslening is ongeveer 20.000 euro, zo zegt een woordvoerder van het SVn, en het inkomen van een starter laat over het algemeen geen lening boven de 150.000 euro toe.

Eerlijk delen
Het geld komt voor de helft van de gemeenten en voor de helft van de overheid. De rente die wordt berekend is die voor een rentevaste-periode van 15 jaar. Momenteel is dat 3,1%. Kenmerkend aan de starterslening is verder dat de eerste drie jaar niet hoeft te worden afgelost en dat er geen rente hoeft te worden betaald. Die rente wordt wel in rekening gebracht, dus die wordt uitgesmeerd over de overige 27 jaar.
De condities zijn boterzacht. Na drie jaar wordt gekeken of de starter de rente en aflossingsverplichting wel kan betalen en zo niet, dan kan de maandelijkse last naar beneden worden bijgesteld. Het onderzoek dat daarvoor nodig is kost overigens wel 155 euro. De rente is aftrekbaar, ook al voldoet de lening niet aan de eisen die tegenwoordig aan hypothecaire leningen wordt gesteld. Die leningen moeten namelijk vanaf dag 1 afgelost worden.

Haastige spoed
Deze fiscale uitzonderingspositie van de starterslening verdwijnt echter eind 2016, zo is in 2014 besloten. SVn heeft hemel en aarde bewogen om de starterslening te redden, maar dat is mislukt. Om nog in aanmerking te komen voor de lening moet de hypotheek voor eind 2016 bij de notaris gepasseerd zijn. De Consumentenbond meldde laatst dat mensen dús haast moesten maken met het aanvragen van een starterslening. Mensen moeten echter natuurlijk nooit haast maken als ze geld gaan lenen. 'Rustig aan, kijk of het iets voor jou is, huis zoeken en dan beslissen', zou ik zeggen. Het is waarschijnlijk eerder een 'koppenmakers-truc' dan dat de Consumentenbond echt vindt dat je haast moet maken: je probeert je artikel extra urgentie mee te geven door het woordje 'haast' te gebruiken.

Andere leningen
Best wel een interessante club trouwens, die SVn. De organisatie verstrekt namelijk niet alleen startersleningen maar nog veel andere leningen. Zo zijn er: de

  • Duurzaamheidslening, voor investeringen in energiebesparende maatregelen
  • Maatwerklening, voor mensen die bij de bank geen lening krijgen
  • Stimuleringsregeling, voor onderhoud en verduurzaming van het huis
  • Restschuldlening, voor financiering van de restschuld na verkoop van het huis
  • Blijverslening, voor ouderen, die met wat kleine aanpassingen in hun huis kunnen blijven wonen, en de
  • Corporatie starterlening, voor mensen die hun huurhuis willen kopen.


In 2015 nam vooral het aantal duurzaamheidsleningen toe: naar 6.600. Door de drukte duurt de behandeling van de aanvraag lang, zo waarschuwt SVn. De site van SVn maakt het mogelijk om na te gaan in welke gemeenten, welke leningen worden verstrekt.

Doorstart
Er gaat nog behoorlijk wat geld om bij de club. In totaal zijn er in 2015 bijna 12.500 leningen versterkt, met een waarde van 205 miljoen. In 2014 heeft het Rijk 50 miljoen beschikbaar gesteld voor startersleningen. Hiervan kunnen zo'n 11.000 startende huishoudens geholpen worden, zo schrijft SVn. Het bedrag wordt niet verhoogd na 2016. Het SVn gaat echter op zoek naar andere potjes.

Doorstart
Door alle media-aandacht zal de moeilijke positie van starters op de woningmarkt op de agenda blijven staan. Waarschijnlijk zal er daarom iets van een starterslening blijven bestaan. Mogelijk dat het Rijk toch nog met geld over de brug komt. Maar de starterslening zal dan waarschijnlijk wel, net als andere hypotheekleningen, vanaf dag 1 moeten worden afgelost, volgens het annuïteiten- of lineaire aflossingsschema.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn