Kijk eens naar deze partijen als u op zoek bent naar een hypotheeklening. Voor ieder wat wils

31 maart 2016 - Er komen veel nieuwe aanbieders van hypotheekleningen op de laatste tijd. Dat is natuurlijk een goede zaak; we krijgen daardoor meer keuze en hoeven niet meer verplicht bij de 'grote drie' langs. Hier een overzicht van enkele nieuwe, en enkele wat minder bekende spelers, waarbij wat opmerkingen 'uit de losse pols' zijn geplaatst. Zie het als een eerste indruk.

Munt Hypotheken
Betrouwbare partij, gefund door pensioenfondsen, twee ervaren rotten aan het roer. Distributie via tussenpersonen.

Argenta
Belgische bank en verzekeraar, vierde grootste van het land. Lijkt wel betrouwbaar. Geen dure media-campagnes. In België is er een uitgebreid netwerk van zelfstandige adviseurs, in Nederland niet. Lage rentes.

Florius
Voormalig Bouwfonds Nederlandse gemeenten, nu van ABN Amro. Bouwfonds heeft een verleden van corruptie (‘De verleiders’ gaat hierover). Er mag aangenomen worden dat de bank dat verleden achter zich heeft gelaten.

BLG wonen
Van SNS, maar niet te krijgen via de SNS bank, maar via onafhankelijke adviseurs. Van oorsprong Limburgs, een bouwfonds voor Limburgse gemeenten. Hoge rentes.

Woonfonds
Brabants, onderdeel van Achmea (nadeel!). Werkt via adviseurs. Lijkt niet erg klantvriendelijk.

MoneYou
Online-hypotheekbank van ABN Amro. Kosten van afsluiten slechts 365 euro als je alles zelf doet. Rente lijkt aan de lage kant te liggen. Je komt wel bij ABN Amro: trage ambtelijke bank, lijkt me.

Bijbouwe
Net nieuw. Online. Zeggen dat je binnen tien minuten weet of je een hypotheek bij ze af kunt sluiten of niet (zal wel overdreven zijn). Is van Dynamic Credit en Hypotrust. Lijkt ook weer ‘familie’  te zijn van De Hypotheker. Hypotrust verstrekt zelf ook hypotheken, maar dan via adviseurs. Kosten als je het zelf doet zijn 495 euro. Kosten voor advies,  indien gewenst, zijn (daarnaast) 595 euro.

Venn partners
Brits. Voor mensen die een tophypotheek willen (meer dan 80% van de waarde van de hypotheek). Waarom je je op dit segment zou richten, anders dan om zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen binnen te halen, is me niet duidelijk.

Obvion
Nog jong: in 2002 opgericht door pensioenfonds ABP en Rabobank. Doet daar enigszins geheimzinnig over. Marktconforme rentes. Profileert zich als financiële instelling 'met een geweten'. Richt zich onder meer op zelfstandigen, die nu makkelijker een hypotheek kunnen krijgen. Kan betekenen dat ze ook voor mensen in loondienst flexibeler zijn dan  anderen.

Knab
Van Aegon. Heeft toch een beetje de fout gemaakt door teveel te gaan vragen voor betaalrekeningen. Heeft een ZZP-hypotheek. Wel heel goed zoeken op de site. Verkooppraatjes op de site zijn van dubieuze kwaliteit. Breed uitmeten dat mensen tot 102% van de waarde van het huis kunnen lenen, terwijl dit gewoon een wettelijk maximum is.

SNS
Is, denk ik, een betrouwbare partij. Wel duur. De kosten voor het afsluiten van een hypotheek zijn 2.150 euro. Opmerkelijk is dat geen advieskosten in rekening worden gebracht. (Wellicht doen andere banken dat ook niet). Belangrijker dan de advieskosten zijn de rentes. Rente lijkt redelijk marktconform te zijn; niet hoog, niet laag.

Hypotheek24.nl 
Online broker. Execution only (dus je krijgt geen advies). Kosten zijn 650 euro. Uiteindelijke hypotheek wordt bij iemand anders gesloten, bijvoorbeeld bij ASR of Munt Hypotheken. Je hebt dus met die laatste partij te maken als de hypotheek is afgesloten.  Mij is niet duidelijk of de klant dan zeggenschap heeft over waar hij terecht komt. Dienstverlening laat waarschijnlijk te wensen over. Stond zelf ik meer dan vijf minuten in de wacht, voordat ik ophing.

Conclusie
Ik zou bij Bijbouwe, Munt Hypotheken en, wellicht, Obvion gaan kijken. Als je echt voor de laagste prijs wilt gaan kun je bij MoneYou terecht. Belangrijker dan de advies- en bemiddelingskosten is echter de rente. Die heeft over de gehele looptijd bezien natuurlijk veel meer impact op de kosten. Als je hiernaar kijkt is Argenta mogelijk een goede keus.

 

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn