Nieuwe betaalvormen voegen niet veel toe, banken moeten klanten om toestemming vragen voor pincodeloos betalen

2 december 2015 - Mijn vriendin schrok zaterdagavond. We waren naar de film geweest in het filmhuis Den Haag en gingen terug naar de parkeergarage onder de Grote Marktstraat. Ik had al een aantal drankjes en hapjes betaald, waarop mijn vriendin had gezegd dat ze het parkeergeld zou betalen. Ik stopte de bon in de automaat en zij deed het pasje erin. Ze merkte tot haar schrik dat ze geen pincode hoefde in te toetsen. Het bedrag werd er meteen vanaf geschreven.

Risico
Wat is dit? Waarom vraagt het bedrijf dat de garage exploiteert niet meer om een pincode? Wie staat dit toe? Mijn vriendin vond het helemaal niets, dat was duidelijk. Nu is de kans dat iemand hier misbruik van maakt heel klein. Want die persoon moet dan zowel je pasje stelen of vinden, en hij moet een auto in de garage hebben staan, waarvoor hij parkeergeld moet betalen. Maar toch. Iemand die tegelijkertijd met jou parkeert kan je gaan volgen en kan gaan proberen je pasje af te pakken. En welke andere bedrijven of instellingen laten nog meer de vraag naar de pincode achterwege? Zijn het alleen parkeerbedrijven als Q-park, die deze parkeergarage beheert?

Dubbelzinnig
Een beetje googlelen leert dat er al een heuse website over deze manier van betalen is en die heet: www.betalenzonderpincode.nl. Er wordt driftig gestrooid met het woordje 'veilig'. We moeten er dus van overtuigd worden dat het veilig is. Maar vraag is of het dat wel is. Want betalen zonder pincode is altijd, per definitie, minder veilig dan met een pincode. De site is ook dubbelzinnig. Eerst wordt gezegd dat deze vorm van betalen echt alleen mogelijk wordt gemaakt bij parkeren. Maar later staat er dat deze vorm van betalen 'in de eerste plaats alleen beperkt wordt tot de parkeersector'. Het wordt natuurlijk onveiliger naarmate er in meer sectoren op die manier betaald kan worden. Want dan kunnen onverlaten het pasje gebruiken om spullen te kopen.

Bonnetjes
Niet duidelijk is wie er achter de website zit, maar de kans is groot dat dit de banken zijn. De site is namelijk nogal lovend over deze vorm van betalen. En er wordt ook over andere manieren van 'pincodeloos' betalen gerept: Het contactloos betalen. Je houdt je pasje voor het apparaatje in de winkel en het bedrag wordt afgeschreven, zonder pincode in te typen. U heeft er wellicht van gehoord. Banken hebben zojuist nieuwe pasjes uitgegeven (herkenbaar aan het wifi-teken), waarmee op die manier betaald kan worden. Mijn biologische slager begint er altijd over als ik af wil rekenen. Ik heb nog een oude pas in mijn portemonnee zitten, dus bij mij werkt dat niet. Maar de slager blijft aanhouden. Ik vroeg hem wat dan het voordeel is voor hem. Het werd me niet echt duidelijk. Hij hoeft geen bonnetje meer uit te printen of zoiets.  Zó slecht gaat het toch niet met de slager, dat hij moet bezuinigen op bonnetjes?

Opzij, opzij, opzij
Dus ik zit er niet zo op te wachten, op die nieuwe vormen van betalen, en mijn vriendin ook niet. Het voelt niet goed. En meestal geldt dat als iets niet goed vóelt, het ook niet goed ís. Over een tijdje blijkt dan dat er massaal misbruik is gemaakt van de nieuwe mogelijkheden. Daarbij: de voordelen zijn beperkt. Je hoeft je pincode niet meer in te toetsen. Dus? Je staat voor een parkeerautomaat en moet toch 'OK' indrukken. Wat maakt het dan uit om even de vier cijfers van je pincode in te toetsen? En bij de slager is het voordeel ook beperkt. De banken denken dat ze het ons steeds gemakkelijker moeten maken. Maar ik vind betalen met een pincode en pasje gemakkelijk genoeg. Ze denken dat we enorme haast hebben als we aan het shoppen zijn. Maar dat is niet zo. Wij hebben de tijd hoor! Winkelen is voor ons een mooie onderbreking van de werkdag. Zelfstandigen moeten er af en toe eens uit, weet je, anders vereenzamen ze achter hun bureau. :-)

Razendsnel
En de ontwikkelingen gaan verder. ING heeft deze week het betalen via de smartphone geïntroduceerd. We kunnen nu betalen door met onze smartphone over het kastje van de winkelier te zwaaien. Ook nu weer wordt gedaan alsof ons leven er stukken eenvoudiger op wordt  "Je kunt heel gemakkelijk betalen met je mobiel, die je toch al bij de hand hebt", zo zegt ING. Maar beste ING: je hebt je pasje ook altijd bij de hand. Het is wellicht wat handiger om een telefoon uit je zak te vissen dan een bankpasje, dat meestal verstopt zit tussen andere pasjes. Maar hé, waar hebben we het over? Banken moeten niet overdrijven. We hoeven de bus niet te halen. En trouwens: is er wel tijdwinst? De meeste mensen hebben hun telefoon beveiligd met een viercijferige code. De telefoons moeten eerst tot leven worden geroepen met die code. Vervolgens moet er een of andere app worden geactiveerd en moet er, om te betalen, toch weer een code worden ingetoetst. Daar gaat je tijdwinst. Contant betalen is bijna gemakkelijker, zou je zeggen.

Hipperdepip
Wat hebben banken toch tegen de pincode?, zo begin je je langzamerhand af te vragen. Ze lijken er alles aan te doen om die om zeep te helpen. De chipknip was, in dat licht bezien, ook al zo'n poging om de pincode de wereld uit te helpen. Moet er niet een actiegroep komen: 'Behoud de pincode!!!'.
Maar misschien willen de banken het de mensen echt wel makkelijk maken. Of ze willen dat we veel en makkelijk gaan kopen, omdat zij daar aan verdienen. Of ze willen hip zijn. Ze voelen de hete adem van bedrijven als Google en Apple in hun nek, die hebben aangegeven dat ze zich ook met betalen willen gaan bezighouden. En daarom komen ze met de ene na de andere technologische nieuwigheid. Maar de ontwikkelingen lijken toch vooral aanbodgedreven te zijn: het kán, dus het zál. De vraag of wij behoefte hebben aan die nieuwe vormen van betalen wordt volgens mij niet echt gesteld. Ja, er zullen best wel mensen zijn die het hip vinden om met de mobiele telefoon te gaan zwaaien. Maar het gaat erom wat de massa wil.  En we hebben het hier over betalen. Wellicht zijn mensen op dit gebied veel conservatiever en voorzichtiger dan de banken denken. We gaan hier niet zomaar met alle nieuwe hypes mee, helemaal niet als de voordelen beperkt of niet-bestaand zijn. En als er zorgen zijn over veiligheid of twijfels over privacy is het helemaal einde verhaal. Dus mogelijk dat die nieuwe betaalvormen een stille dood sterven, net als de chipknip van toen.

Kleintjes
Nee, als ik met mijn vriendin naar het centrum ga, ga ik maar niet meer parkeren in de parkeergarage van Q-park. Het voelde toch al niet zo goed, want het is niet echt duurzaam. Maar ja, het regende die dag pijpenstelen. En nu komt daar dus dat pincodeloos betalen bij. Maar, eerlijk is eerlijk, er is nog een andere reden en dat is het tarief: 16 euro, voor die paar uurtjes dat we naar de film zijn geweest. Zelfstandigen moeten er af en toe uit, maar zij moeten veelal ook op de kleintjes letten.

 

Jurgen Sweegers

Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn