Adviseurs spreken zich tegen: 'houd beleggen simpel', en dan toch beleggers het bos insturen

30 september 2015 - Laatst was er een webinar over ETF's (trackers), georganiseerd door de BinckBank. Aan tafel zaten Peter Siks en Patrick Zwolle van iShares. Dat laatste bedrijf is een grote aanbieder van ETF's en is onderdeel van de grote vermogensbeheerder BlackRock. Op Euronext zijn honderden ETF's van Ishare genoteerd. Peter Siks schrijft onder meer boeken over beleggen voor particuliere beleggers.

Pijlers
Het webinar was een beetje een marketingpraatje maar toch was het wel leerzaam. De twee adviseurs bevalen ETF's aan voor de particuliere belegger. Volgens Peter Siks zijn drie pijlers voor succesvol beleggen: lage kosten, spreiding en een lange adem. Twee van drie punten (lage kosten en spreiding) zijn inherent aan echte ETF's. Voor een lange adem moeten de beleggers zelf zorgen. Overigens is dit niet het hele verhaal. Want de belangrijkste pijler is natuurlijk het product waarin u belegt. Zeggen dat lage kosten een pijler voor succesvol beleggen is, is net zoiets als zeggen dat een lage energierekening maakt dat u fijn zult wonen in uw nieuwe huis.

Saai en simpel
Een nadeel van ETF's is dat ze saai zijn, zo beaamden de heren. Maar dit is juist een voordeel.  "Saai hoeft niet slecht te zijn", en zo is het maar net. Het rendement kan net zo hoog zijn of hoger als dat van een actieve belegger, die de neiging heeft om te veel te gaan handelen. En u heeft er geen omkijken naar. U kunt zich makkelijker los maken van de belegging en dat maakt dat u 's nachts beter kan slapen. ETF's of trackers zijn met name geschikt voor mensen die willen beleggen omdat ze wat geld over hebben, maar die niet zoveel met de beurs, met bedrijven en cijfers hebben.

Bomen en bos
Een ander nadeel is dat er ondertussen zo onnoemlijk veel ETF's zijn: zo'n 6.000 volgens Zwolle. Dat is dus moeilijk kiezen. Het beste is om gewoon te zeggen: ik investeer in een ETF die de Nederlandse AEX volgt of hooguit een brede bekende internationale index als Euro Stoxx 50 of de MSCI world index.

Gevaar
Maar toch is het gevaar dat de belegger het zich weer nodeloos ingewikkeld gaat maken. Want moet je toch niet wat meer aandacht aan die indices besteden? Welke te volgen? Misschien die voor Noord-Amerika, want Amerika zit nu in een opgaande lijn van de conjunctuur en Europa blijft achter. Of wellicht in een fonds dat een Aziatische index volgt, want die landen komen zo mooi op de laatste tijd? Of juist een energie-index, of een technologie-index? En zo loopt de belegger die het simpel wilde houden in de valkuil die hij wilde vermijden. Hij haalt zich enorm veel werk op de hals en is in feite een actieve belegger aan het worden. De kans op beleggingsfouten is weer groot. Hij verwacht dat Amerika de komende jaren opkomt; zul je net zien dat Amerika als een plumpudding in elkaar zakt en juist Europa het goed gaat doen.

Winstverdriedubbelaars
Een ander probleem is dat fondsmanagers allerlei varianten verzinnen. We hebben het gehad over Actiam, dat met drie 'verantwoorde ETF's' afwijkt van de index om de fondsen een duurzaam tintje te geven. Daar is niets mis mee, maar er zijn talrijke andere varianten waar de particuliere belegger ver weg van zou moeten blijven. Er zijn al ETF's die winsten en verliezen van de index verdriedubbelen. En er zijn zelfs ETF's die voor een rendement zorgen dat tegengesteld is aan de ontwikkeling van de index. Patrick Zwolle benadrukte dat zijn bedrijf hier niet aan mee doet. Er worden geen 'derivaten' toegevoegd aan het fonds en BlackRock koopt de aandelen waarin belegd wordt daadwerkelijk aan. 'Geen toeters en bellen', zo zeiden de heren in koor. Dat klinkt makkelijk. Maar de belegger moet dus wel zorgen dat hij in belegt in een ETF die al die toeters en bellen niet heeft. Hij moet dus toch weer huiswerk gaan doen. Hij moet kijken 'wat er onder de motorkap zit', zoals Zwolle het noemde.

Tegenstrijdig
De beginnende belegger wordt verder het bos ingestuurd door Siks en Zwolle zelf. Ze spraken aan het einde van het webinar keihard tegen wat ze in het begin hadden gezegd. In eerste instantie prezen ze de saaiheid nog aan als een voordeel van ETF's. Gewoon investeren in ETF's en verder niets doen. Maar ja, de avond was nog lang. Kun je niet toch wat meer vertellen en kan het toch niet wat spannender gemaakt wordt? Ja, dat kan. De belegger moet de investering in een ETF zien als de kern van de portefeuille, als een bouwblok (Siks liet een foto van legoblokjes zien). Daarnaast kan hij dan zijn eigen keuzes maken: kan hij investeren in individuele aandelen of in obligaties naar keuze. Siks maakte het nog bonter: want de belegger hoeft zich niet te beperken tot één bouwblok, hijkan een hele reeks aan ETF's als bouwblokken nemen. Dit wordt dan de basis en daarnaast investeer hij in aandelen, obligaties en ander spul om de portefeuille een individuele invulling te geven.

Dat ziet er zo uit (zie plaatje), waarbij de onderste laag volgens Siks de general exposure is (algehele blootstelling of risico) en het bovenste deel de specific exposure (specifiek risico). Zwolle had er ook een term voor. Hij noemde het de core and satellite-strategie (een kern met satellieten). Snel vergeten dit plaatje!


Kind en badwater

Reuze-interessant allemaal. Het kan het eindstation zijn van een doorgewinterde belegger die al veertig jaar bezig is. Maar het is niets voor een beginnende belegger. Die wil het juist simpel houden door te investeren in ETF's. Als je gaat doen wat Siks voorschrijft is de kans op verliezen groot. Het kind is met het badwater weggegooid.

Tegenstrijdig
Kortom: het verhaal van Siks en Zwolle is tegenstrijdig en dit is tekenend voor een probleem dat bijna inherent is aan beleggen. Het is zo goed als onmogelijk om het simpel te houden en om een passieve belegger te zijn en te blijven. Niet alleen is het verslavend om te handelen, waardoor mensen steeds meer gaan handelen; je wordt bestookt met adviezen van mensen die weten hoe het nog mooier en beter kan. Het zijn doorwrochte adviezen, die echter kant nog wal raken omdat de uitgangspunten verkeerd zijn. Die adviseurs komen met die verhalen omdat ze alleen dan gevraagd worden en betaald krijgen. Als ze simpelweg zouden zeggen: 'Investeer in een ETF die zich richt op de AEX en doe verder niets', heb je niet veel te melden en zullen niet veel mensen je willen betalen voor het advies. Als je er een heel ingewikkeld verhaal omheen breit wel.

Simpel
Dus: houd het echt simpel. Dat kan door een mandje aandelen te kopen en dit heel lang te houden, door te beleggen in een beleggingsfonds of door het geld te steken in een ETF's. Later meer.

Jurgen SweegersKenniscentrum
Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn