Concurrentie op de hypotheekmarkt neemt toe: schuim de markt af naar aantrekkelijke aanbiedingen!

18 september 2015 - Er komen de laatste tijd veel nieuwe aanbieders van hypotheken op de Nederlandse markt en dat is natuurlijk een goede zaak. Dan bent u in de toekomst niet slechts afhankelijk van de 'grote drie', die de neiging hebben een hele trits aan standaard-eisen op tafel te leggen op het moment dat u de deur binnenstapt. En het is natuurlijk goed voor de prijs van hypotheekleningen: de rente. Die kan zo lekker laag blijven, in weerwil van wat topbestuurders van de Rabonbank zo nu en dan roepen.

Keuze zat
Nieuwe bedrijven die de markt betraden zijn onder meer Munt Hypotheken, Dynamic Credit en CMIS. Daarnaast zijn er steeds meer buitenlandse financiële instellingen die in de Nederlandse hypotheekmarkt stappen. Zo betraden Duitsers als Allianz en de Volksbank de markt en ook Britse instellingen kwamen de grens over, zoals Venn Partners (voor ZZP-ers!) en Lloyds Bank (voorheen Bank of Scotland). Verder zijn verzekeraars als Achmea (Syntrus Achmea) en Aegon (Aegon Dutch Mortgage fund) met nieuwe producten in de hypotheekmarkt gestapt. Ook namen als Maple en Solid Mortgages komen voorbij.

Verkoopkanalen
De nieuwe partijen krijgen hun geld vaak van verzekeraars en pensioenfondsen, die direct in hypotheken willen stappen. De nieuwe leningverstrekkers zijn dan vaak niet meer dan een 'regiepartij'.  Ze slijten hun hypotheken niet altijd via het eigen bedrijf maar soms ook of alleen maar via andere kanalen. Zo verkoopt Dynamic Credit via Hypotrust hypotheken. Venn Partners wil hypotheken via De Hypotheker en Hypotrust aan de man brengen (dat zijn zusterorganisaties, beide van Blauwtrust).

Marktaandelen
Vooral Munt Hypotheken doet het goed. Het bedrijf viert binnenkort het eenjarig bestaan, maar zou nu al tot de top-10 qua marktaandeel behoren. Een traditionele speler die opkomt is ABN Amro. Het marktaandeel van de bank die binnenkort naar de beurs gaat is gestegen naar zo'n 23%. De bank brengt hypotheken aan de man onder de merken ABN Amro, Florius en Money You. Het marktaandeel van Rabobank slinkt daarentegen. Het aandeel van de bank, die behalve onder eigen vlag ook de namen FGH en Obvion hypotheken voert, zakte van meer dan 30% vroeger naar 20% nu. Die bank is een beetje de weg kwijt, zo lijkt het.

Shoppen
Dus, ga ook eens langs bij nieuwkomers op de markt als u op zoek bent naar een hypotheeklening of bestudeer offertes van nieuwkomers als u bij een adviseur aan tafel zit. Mogelijk bespaart u tientallen euro's per maand en valt u een vriendelijker bejegening ten deel dan bij de oude vertrouwde bedrijven. Check wel altijd eerst de klantenservice, bijvoorbeeld door een belletje te plegen nog voordat u een offerte ondertekent. Met name bij buitenlandse instellingen kan de klantenservice te wensen overlaten, lijkt me (hoeft niet natuurlijk). Bedenk daarbij dat het niet erg is als de bank die u een hypotheeklening verstrekt in de problemen komt.

 

Jurgen Sweegers

Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn