Heftige koersbewegingen op de beurs, Unilever en Delta Lloyd de gebeten hond, bedrijven van de toekomst?

13 augustus 2015 - Het gaat er heftig aan toe op de beurs. De AEX verloor woensdag 3,4%. Opvallend zijn de enorme fluctuaties in de koers van individuele fondsen. Behalve Imtech, dat op het randje van faillissement balanceert, vertoonden de koersen van Unilever en Delta Lloyd grote uitslagen.

Imtech
De situatie bij Imtech is natuurlijk uitzonderlijk, maar toch zijn de uitslagen opvallend. Na gigantische dalingen steeg de koers woensdag ineens weer met 44%. Blijkbaar zijn er nog mensen die denken dat het bedrijf niet failliet gaat. De kans hierop is echter minimaal. Er wordt nu koortsachtig gewerkt aan een doorstart en waarschijnlijk wordt er gewacht met het aanvragen van een faillissement totdat zo'n doorstart min of meer in kannen en kruiken is. Zo'n faillissementsaanvraag kan ieder moment plaatsvinden, waarna de aandelen waardeloos worden. Waarom mensen nog instapten is me onduidelijk. Misschien dat slimme partijen de koers omhoog kunnen stuwen om dan weer snel te verkopen voordat de koers ineen klapt. Donderdag werd de handel in het aandeel stil gelegd.
Overigens is VDL van Wim van der Leegte mogelijk een geschikte partij om grote delen van het Imtech-concern over te nemen. Hij heeft ervaring met het runnen van een bedrijf dat bestaat uit veel verschillende onderdelen die wel allemaal een technisch georiënteerde inslag hebben.

Delta Lloyd
Maar niet alleen de koers van bedrijven in zwaar weer gaan als een jojo op en neer. Zo is Delta Lloyd ineens totaal uit de gratie. In een paar dagen is de koers met ongeveer 25% gedaald. Er is al een tijdje gedoe rond Delta Lloyd. Directeur Niek Hoek stapte op nadat toezichthouder DNB de verzekeraar een boete oplegde voor onregelmatigheden bij de beleggingsfondsen. Het bedrijf kwam hiertegen in het geweer maar de rechter gaf DNB gelijk, waarna deze week president-commissaris Jean Frijns en de financiële man Emiel Roozen opstapten.
De grote trigger voor de recente koersdalingen is echter een daling in de solvabiliteit. Die daling is echter nu ook weer niet heel erg groot: van 183% naar 179%, volgens een bepaalde definitie. Het eigen vermogen daalde met ongeveer 300 miljoen naar 2,4 miljard euro. Dus vraag is waarom Delta Lloyd zo hard wordt afgestraft.*  Er was wel een stevig verlies van een half miljard. Wat meespeelt is verder dat analisten van onder meer Goldman Sachs het bedrijf gingen afwaarderen en dat er twijfel is over de gevolgen van de malversaties die bij de fondsen is geconstateerd. AFM heeft nu ook een boete opgelegd.**
Delta Lloyd liet zich ook vrij expliciet uit over duurzaamheid trouwens: Er is een nieuwe duurzaamheidsstrategie vastgesteld en die bestaat uit drie pijlers: Verantwoord verzekeren, verantwoord beleggen en een Delta Lloyd Foundation. "Een ESG board gaat bepalen of zaken als milieu, social en governance aspecten volledig moeten meewegen bij in onze beleggingsbeslissingen." We gaan het volgen.

Unilever
En dan Unilever. Dat fonds heeft het ook zwaar te verduren de laatste dagen. De cijfers die een aantal weken terug gepresenteerd werden leken op het eerste gezicht wel aardig. De omzet steeg met 12% naar 27 miljard euro. Maar die stijging was vooral het gevolg van de stijging van de waarde van de dollar, waardoor de opbrengst van producten die in Amerika worden verkocht in euro's gemeten hoger is. Zonder dat, steeg de omzet met 2,9%, nog steeds niet onaardig. De winst daalde met 13% naar 3,8 miljard, maar dat is weer grotendeels het gevolg van eenmalige posten die in 2014 de winst opkrikten.
Toch is er onderliggend wel wat aan de hand. Verkopen in Europa daalden, die in de VS blijven ongeveer gelijk. Mensen lijken zich af te keren van het smakeloze fabrieksvoedsel van Unilever. Vooral met die tak ging het slecht. Moet je eens aan een flesje ketjap van Conimex ruiken en vervolgens aan een echte ketjap uit de toko. Dan lijkt Conimex wel een medicijn! In Azië stegen de verkopen nog wel, maar ook daar lijkt de weerzin tegen het concern toe te nemen. Een protestlied tegen Unilever van een Indiase rapper kreeg veel aandacht. Aziaten gaan net als westerlingen steeds meer belang hechten aan gezondheid en milieu.

In de etalage
Als je de merkenlijst van Unilever ziet wordt je niet echt blij. Het zijn voor het grootste gedeelte 'bleke' merken, als je het mij vraagt. Alleen Zwitsal, Hertog Jan, Ben & Jerry's en wellicht Biotex en Zeeuws meisje roepen een positieve connotatie op. Het beste zou Unilever de voedingsmiddelen zo'n beetje in de etalage kunnen gaan zetten.
Ook hier weer liet zich de macht van Goldman Sachs gelden. Het bedrijf waardeerde Unilever af. Opvallend, want vlak na de presentatie van de cijfers waardeerden analisten van ING het bedrijf nog juist op. Maar de invloed van Goldman Sachs is wat groter dan die van ING, gezien de koersreactie. Goldman Sachs stelt dat "Unilever zal worden gehinderd door tegenvallende groei in de opkomende markten en dat het slecht is gepositioneerd voor de veranderingen van de retailmarkt wanneer de e-commerce groeit."

Spreiding
Voor beleggers die erop gebrand zijn een evenwichtige portefeuille aan te houden is er nog geen reden om Unilever in de ban te doen, lijkt me. Maar het is wel oppassen. Unilever in de huidige vorm is niet het bedrijf van de toekomst. Het lijkt derhalve verstandig om het aandeel van Unilever in de portefeuille langzaam af te bouwen en te gaan kijken naar moderne voedingsmiddelenbedrijven die de plaats van Unilever kunnen gaan innemen.
Ondertussen moeten beleggers rekening houden met heftige koerssprongen van individuele fondsen. Dat lijkt iets van de laatste tijd en ze lijken niet meer weg te gaan. De koers van een fonds kan in een paar dagen of weken verdampen. Spreiding is hier natuurlijk deels het antwoord op. Dus stop niet al je geld in één of een paar aandelen, maar stop ze in een groot aantal aandelen, of in een beleggingsfonds. Later meer over beleggingsfondsen.

: * Donderdag kreeg ook levensverzekeraar Aegon ervan langs en ook hier was de aanleiding een dalende solvabiliteit. Ik ga hier nog eens induiken.
** Dat het niet goed zat bij die fondsen was mij persoonlijk al duidelijk. Bij de omzetting van het Ohra aandelenfonds naar het Delta Lloyd Global Theme fonds is geld verdwenen. Ik deed mijn beklag bij het klachteninstituut Kifid, maar kreeg nul op het rekest.

 

Jurgen Sweegers

Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn