Advies: spendeer een paar uur per week aan uw financiële zaken

21 februari 2013 - Het is goed een paar uurtjes per week met de persoonlijke financiële zaken aan de slag te gaan, ook al vindt u dat wellicht niet leuk. U moet echter beseffen dat uw bezittingen en wat u er mee doet aan de basis van uw welvaart staan, nu en in de toekomst. U eet er van! Wat is er belangrijker dan dat? We zijn denk ik met zijn allen een beetje gemakzuchtig geworden als het om de financiën gaat.

Liever skiën
We vertrouwden de bank en de adviseur maar dat was onterecht, zo blijkt nu. Zij hebben over onze rug veel geld verdiend. Dat hebben we ook deels aan onszelf te wijten. We hebben onze financiële zaken te makkelijk uit handen gegeven. Velen vinden het niet leuk om met financiën bezig te zijn. Dat is op zich wel begrijpelijk. Het is immers veel leuker om te gaan skiën, naar het strand te gaan, de film, TV te kijken of op internet wat rond te surfen. Maar het is niet goed om geen aandacht te besteden aan financiële zaken en veel hedendaagse problemen zoals die met woekerpolissen zijn het gevolg van dit gebrek aan aandacht.

Tijd is geld besparen
Omdat we het niet leuk vinden om er mee bezig te zijn besteden we alleen maar tijd aan financiële zaken als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld bij de aankoop van een huis. En vervolgens willen we er zo snel mogelijk vanaf zijn. Het is echter nogal gek dat we meer tijd besteden aan het kopen van bijvoorbeeld een computer dan aan de financiering van een huis. Dat klopt toch niet echt, wel?  We leggen ons lot op zo'n moment te makkelijk in handen van mensen die zeggen dat ze het allemaal wel weten en die ons mooie rendementen voorspiegelen. Want we willen er immers vanaf zijn en die ander weet hoe het zit.

Palmboom
Daarnaast beseffen we ons onvoldoende hoe kwetsbaar ons bezit is. Het is niet zo dat als we maar 'dit en dit' doen het geld tot aan ons pensioen of daarna veilig is. Die opties zijn er simpelweg niet. We zijn collectief gek gemaakt door reclames als die van Zwitserleven, die suggereren dat als we het geld nu maar in een product van deze maatschappij stoppen we later relaxed onder een palmboom op een eiland in de Stille Zuidzee kunnen gaan zitten. Zo werkt het niet. Die zekerheid bestaat niet. En het is absoluut nodig dat we gedurende de rit naar dat pensioen toe waakzaam blijven. We moeten onze portefeuille bijhouden. Zwitserleven kan failliet gaan om maar iets te noemen. Dat moet u in de gaten blijven houden en voordat het zo ver is moet u uw geld van de rekening daar afgehaald hebben.

Relativiteitstheorie
De waarde van bezittingen is altijd relatief. De waarde van bezittingen is louter uit te drukken in termen van de waarde van andere bezittingen. Uw huis is 300.000 euro waard. Is dat veel of weinig? Dat ligt eraan. Als een kopje thee 300.000 euro kost niet. De waarde van al die bezittingen stijgt en daalt constant en het doet dat ten opzichte van elkaar. Er is, in andere woorden, niets 'intrinsieks' aan een huis of aan goud of aan euro's dat het veel waard maakt. 'Het is maar wat de gek ervoor geeft', zo luidt niet voor niets het spreekwoord. Dat betekent dat het goed mogelijk is dat uw bezitingen over dertig jaar niets meer waard zijn. Als ons gebied door een kernramp wordt getroffen is uw huis niets meer waard. Als u een huis in Limburg heeft en iedereen ontvlucht Limburg is het ook niets meer waard. U kunt een vermogen op uw rekening hebben maar als er een periode van hyperinflatie komt is dat vermogen niets meer waard. Etc.

Rijdende trein
Niet schrikken! Dit is niet erg. U moet leven met de gedachte dat er altijd iets kan gebeuren waardoor u uw vermogen kwijt raakt. En het omgekeerde kan zich natuurlijk ook voordoen: dat u straks stinkend rijk bent door het bezit van iets dat nu nog geen drol waard is. Die onzekerheid is inherent aan het leven. Het is daarom zaak om waakzaam te zijn, de risico's te beperken en door af en toe op een andere trein te stappen. Risico's beperken doet u bijvoorbeeld door heel bewust niet alle eieren in één mandje te stoppen. Als u zo'n drie ton aan spaargeld heeft is het verstandig om dat over drie verschillende banken te verdelen aangezien het bestaande depositogarantiestelsel een bedrag tot 100.000 veiligstelt bij een faillissement van een bank. Het kan echter zijn dat dat verandert in de toekomst en dat kan dan een reden zijn om weer een andere beslissing te nemen. Dat laatste is essentieel. Dit soort zaken móet u gewoon in de gaten blijven houden. U maakt niet nu voor de eeuwigheid een beslissing. Tijden veranderen, regelgeving verandert en uw wensen veranderen. Het is dus zaak om geen dingen te doen waarbij u zich voor twintig jaar of langer vastlegt.

Vertrouwen is goed
En pas op met wie u vertrouwt als u advies gaat inwinnen. Zeg niet: Ik vertrouw mensen tot het tegendeel bewezen is, maar ik vertrouw mensen niet tot het tegendeel bewezen is. En als u dan toch met een voor u onbekend bedrijf of persoon in zee gaat: begin dat met iets kleins, zoals het afsluiten van een woonverzekering.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn