Hoeveel is de AOW eigenlijk?

9 december 2014 - Als mensen zelf voor hun pensioen moeten zorgen, doen ze dat dan? Ik had hier laatst een discussietje over met iemand, op twitter. Van mij mogen ze het collectieve pensioen vandaag nog afschaffen. Laat iedereen maar voor zijn eigen pensioen zorgen. Maar deze persoon vreesde dat mensen niet voor zichzelf gaan zorgen. "Ze hebben dan toch nog altijd AOW", zei ik. "Dat is geen vetpot", zei mijn twitterpartner. Hoeveel is de AOW eigenlijk?

Niet veel
Het simpele antwoord is: ongeveer 1100 euro per maand bruto, voor een alleenstaande. Als deze persoon geen ander inkomen heeft betaalt hij daar geen belasting over. Wel wordt er een bedrag voor de ziektewet afgehaald, zo'n 60 euro. Blijft over 1.040 euro per maand (exclusief vakantiegeld). Dat klinkt als 'niet veel', maar ook weer niet als extreem weinig. Iemand die een eigen huis heeft en de hypotheeklening daarop heeft afbetaald kan er zijn maandelijkse boodschappen wel van doen, lijkt me. Iemand die nog een hoge hypotheekschuld heeft, of een huur van meer dan 400 euro per maand krijgt het lastiger.

Met partner
Iemand die getrouwd is of samenwoont krijgt ongeveer 760 euro per maand, vanaf het moment dat die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Dat is al een stuk minder; niet genoeg om van te leven. Maar hij of zij heeft dus een partner. Vraag is dan natuurlijk wat de partner verdient. Als die ouder is dan deze persoon heeft die straks ook AOW. Dan hebben ze met zijn tweetjes dus zo'n 1.500 euro. Als de partner jonger is en hij of zij heeft nog werk dan blijft die partner mogelijk nog een aantal jaartjes werken. Dan zal de financiële situatie wat ruimer zijn.

Als de partner jonger is dan degene die AOW krijgt en die partner werkt niet zal het stel op een houtje moeten bijten, althans als het stel geen aanvullend pensioen heeft. Tot nu toe is er voor degene met zo'n partner een partnertoeslag. Maar die wordt afgeschaft per 1 april 2015. Die partnertoeslag was ook ongeveer 730 euro.

Laatste bron
Er is nog een laatste inkomensbron voor mensen die weinig geld hebben als ze met pensioen gaan. Zij kunnen een AIO-aanvulling krijgen (aanvullende inkomensvoorziening ouderen). Dat is op basis van de bijstandswet (WWB, ofwel Wet Werk en Bijstand). Het inkomen wordt aangevuld naar het sociale minimum.  Dat is in 2014 voor alleenstaanden zo'n 990 euro per maand (netto, zonder vakantie-uitkering) en voor samenwonenden zo'n 1.360 euro per maand. Maar net als met de andere onderdelen van de bijstand; mensen mogen geen vermogen hebben om er voor in aanmerking te komen.

Rare zaak
En, een ander minpunt, mensen krijgen steeds later AOW. Er is natuurlijk veel te doen geweest over de AOW-gerechtigde leeftijd. Die schuift langzaam op. Mensen krijgen nu, op dit moment, pas AOW als ze 65 jaar en twee maanden zijn. Mensen die geboren zijn na maart 1956 zullen pas op hun 67ste AOW krijgen. En mogelijk wordt dat nog later. De AOW-gerechtigde leeftijd zal in de toekomst afhankelijk worden gemaakt van de levensverwachting. Hoe langer mensen leven hoe later mensen AOW zullen krijgen. Best wel een rare zaak eigenlijk.

Jurgen Sweegers

Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn