Advies aan coöperaties: blijf weg van poenerige organisaties en ga ondernemen

9 mei 2013 - Energiecoöperaties kunnen het beste wegblijven van 'poenerige' organisaties; organisaties die beschikken over veel subsidiegeld. De focus op het binnenhalen van geld leidt af van waar het om gaat: de verduurzaming van Nederland. En uiteindelijk zal er toch een gezonde businesscase van de activiteiten aan ten grondslag moeten liggen.

Vette salarissen
Organisaties met geld zoals het Droomfonds, Hier Opgewekt of Qurrent zijn in staat om mensen en bedrijven afhankelijk van hen te maken. De mensen die geld willen zijn geneigd om dingen te doen die ze eigenlijk niet willen doen, om het geld binnen te halen. De organisaties met geld buiten hun macht uit. Van ZZP-ers wordt verwacht dat ze veel energie steken in het binnenhalen van opdrachten. Dat moeten ze voor niets doen, terwijl ze dan hun plannen aan het verdedigen zijn tegenover mensen met vette salarissen. Als de ZZP-er zegt wat zijn uursalaris is hoeft het niet meer.

Geld verbranden
Neem Qurrent. Daar wordt geld verbrand. Er is zo'n 13 miljoen voor deze toko betaald door het Droomfonds. Niet duidelijk is hoeveel er weggevloeid is naar Igor Kluin; dat zal enkele miljoenen zijn. Het 'team' bestaat volgens de site uit 38 mensen. Binnenkort voegen zich daarbij nog twee dikbetaalde directeuren, die daar helemaal niets te zoeken hebben. Absurd. Wat doen al die mensen daar? Klanten die energie afnemen hebben ze niet meer, want die zijn overgezet naar Eneco. Van de Qbox zijn een paar honderd exemplaren verkocht. De prestaties zijn ondermaats, zo valt te horen in de markt.

Belangen
Of neem Hier Opgewekt. Dat wordt betaald door het Droomfonds van de Postcode-loterij, door Qurrent en door Hier Klimaatcampagne. Die laatste organisatie heeft als doel het oplossen van het klimaatprobleem door heel Nederland daar bij te betrekken en krijgt geld van Essent. Niet voor niets was er laatst veel te doen over een app voor het bepalen van de mate van duurzaamheid van verschillende energiebedrijven, waaruit Essent steeds als beste naar voren kwam. Niet voor niets verspreidde Hier laatst een artikel via twitter waarin iemand vraagtekens zette bij het nut van saldering, want stel je voor dat er een gat van een paar miljoen in de begroting komt.

Kraak nog smaak
Op een onduidelijke, moeilijk definieerbare manier verpesten dit soort subsidie-clubs de markt. Ten eerste omdat belangen niet duidelijk worden, zoals hierboven. Ten tweede omdat ze gratis geld weggeven. Neem een recente wedstrijd waarbij 2.000 euro werd uitgedeeld door de Postcode-loterij, tijdens de All Energy Day. Drie belegen ideeën passeerden de revue, waaronder de befaamde vlieger van Ockels maar weer eens een keer. Ten derde omdat ze te hoog van de toren blazen. Er zit een hoop marketing-poeha omheen. De Energy Pit van Hier Opgewekt van 12 april was een groot succes, bladiba. Waarom was niet duidelijk. Misschien omdat er mensen op af kwamen.

Zachte heelmeesters
Ten vierde wekken ze verwachtingen die niet uitkomen, al dan niet met ludieke tekenfilmpjes, want dat is tegenwoordig de norm op al die goedbedoelende mooiweer-sites. Het is allemaal zo simpel, zo is de indruk die gewekt wordt. 'We bouwen een windmolentje, plaatsen wat warmtepompen en leggen zonnepanelen op het dak, en klaar is Kees.' Qurrent deelde de huizenvoorraad in in negen types. Bij ieder type hoort een pakket maatregelen die het huis energieneutraal zou maken. Een adviseur werd gevraagd om het uit te werken. Het werkte niet volgens hem. De opdracht werd ingetrokken.

Verkeerde been
Het wordt nooit wat met Qurrent, dat kan iedereen op zijn klompen aanvoelen. Maar het bedrijf heeft geld dus mensen en organisaties komen er als bijen op de honing op af. Daarnaast geven ze in al  hun naïviteit adviezen die vaak net verkeerd zijn en daardoor helemaal verkeerd. Mensen en bedrijven worden op het verkeerde been gezet. Hier Opgewekt doet een poging uit te leggen wat programma-verantwoordelijkheid is. Als je dat weet dan kun je een energiebedrijf opzetten is de suggestie. Nou, nee dus. Andere vraag die daar gesteld wordt: hoe trek ik investeerders aan voor mijn coöperaties?

Gratis
Het wordt ze allemaal te makkelijk gemaakt. Ze krijgen een bak met geld en ze moeten een beetje uitleggen hoe de energiemarkt werkt. Journalistje spelen kunnen we allemaal, toch? Betalen voor echte content doen ze niet. Hoewel ze op een zak met miljoenen euro's zitten is dat ze te min. Nadat Hier Opgewekt een aantal keren content hadden gejat van Energieenwater.net stelde ik voor om tot een contract te komen. Het was in kannen en kruiken maar Hier torpedeerde de overeenkomst op het laatste moment. De dames wilden alleen maar gratis zoveel mogelijk stukken op de eigen site zetten. En daar zou ik dan blij mee moeten zijn. Ze hebben nu andere media voor hun karretje weten te spannen.

Peren
Een geruststelling. Over een paar jaar is het allemaal afgelopen. Dan is heel de subsidie-plumpudding van grachtengordelclubjes in elkaar gestort. De blaaskakerige directeuren en de mondige marketingmeisjes vinden ongetwijfeld snel weer een ander subsidiebaantje. Met hun fantastische sociale vaardigheden en kennis van de laatste social-media-hypes liggen ze goed in de markt. En of je nu duurzaamheid of wasmiddel  verkoopt maakt in essentie niets uit, toch? De mensen die oprecht iets met duurzaamheid willen en hun hoop hadden gevestigd op deze organisaties zitten echter met de gebakken peren en het proces van verduurzaming loopt flinke schade op.

Belastingaangifte
Mensen die duurzaamheid een warme hart toedragen kunnen deze clubs daarom beter mijden en kunnen beter  gewoon zelf aan de slag te gaan. Probeer een organisatie met een goed businessmodel op te zetten. Dat vergt, net als het opzetten van een eigen bedrijf, veel energie, een lange adem en heel veel doorzettingsvermogen. Ga terug naar de roots van het ondernemen. Ga in gesprek met mensen en kijk waar ze behoefte aan hebben. Ga als coöperatie bijvoorbeeld eerst advies geven aan mensen die de energierekening niet snappen en vraag daar bijvoorbeeld 50 euro voor. Net zoals mensen bereid zijn om een klein bedrag te betalen voor advies over de belastingaangifte. De echte commerciële activiteiten komen dan later.

Buffelen
Het is hoe het vroeger ging: dat is ook hoe mensen een bedrijfje opzetten. Heel veel investeren in het opbouwen van goodwill, waarna dit zich na een jaar of twee gaat uitbetalen. We worden gek gemaakt door het grote geld. Iedere brabbelende zorgbobo kan een paar ton per jaar verdienen, zo hoorden we deze week op TV. Steden als Amsterdam en Den Haag geven honderden miljoenen euro's subsidie uit per jaar. En voor duurzame energie-projecten liggen miljoenen klaar. Het is heel moeilijk te gaan buffelen als je weet dat er miljoenen euro's klaar liggen voor degenen die een gelikt maar totaal onrealistisch businessplan schrijft, maar het is toch de beste weg.

Want degene die nu ploetert en investeert en die zijn hart in plaats van de pegels volgt, die bestaat over vijf jaar nog. En de droom van het Droomfonds is dan allang uiteen gespat.

Jurgen Sweegers

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn