Zonnepanelen zijn niet altijd rendabel: bij VEH en 'Wij willen zon' wel, bij Nuon en Eneco niet

25 april 2012 - Iedereen in duurzaamheidsland zegt constant dat de aanleg van zonnepanelen op dit moment rendabel is. Dat hoeft niet. Het hangt er maar net af van waar de panelen besteld worden. Iemand die panelen bij de Vereniging Eigen Huis of bij de Stichting Urgenda ('Wij willen zon') koopt kan een aantrekkelijk rendement behalen. Maar iemand die gaat shoppen bij Nuon of Eneco koopt een kat in de zak, zo blijkt uit een vergelijking van de kosten en opbrengsten.

Rendementen
We hebben de netto contante waarde en het interne rendement van vier aanbiedingen, die nu nog lopen, uitgerekend. De netto contante waarde van de producten van Nuon en Eneco is negatief. Dat betekent dat opbrengsten lager zijn dan die van een spaarrekening. Bij Nuon is zelfs ook de interne rentevoet negatief. Dat wil zeggen dat u er geld op toelegt, vergelijkbaar met een negatieve rente op de spaarrekening. En dat terwijl dat laatste helemaal niet nodig is. Want de rendementen van de twee andere aanbiedingen zijn wel aantrekkelijk.

Verschillende zonne-energie aanbiedingen op een rijtje*
 
eenheid
Vereniging Eigen huis Nuon Eneco Wij willen zon
Investering** euro 4150 4495 4800 2250
Vermogen van de installatie in wattpiek wattpiek 1500 1080 1250 1410
Kosten omvormer na twaalf jaar *** euro 500 500 500 500
Kosten installatie euro 0 1000 0 1000
Kosten meterkast**** euro 72 220 220 220
Netto contante waarde  ***** euro 835 -2173 -865 1262
Interne rentevoet ****** procenten 5% -1% 1% 6%

* In alle gevallen is een aanbod van zes panelen genomen. Het vermogen hiervan verschilt enigszins en dus ook de jaarlijkse opbrengst. We hebben verondersteld dat de jaarlijkse opbrengst in kWh gelijk is aan het vermogen in wattpiek maal 0,9, gedurende de hele levensduur van de panelen (25 jaar). De prijs van stroom is gelijk gehouden aan die van nu: 23 cent per kWh. Bij de berekening van de netto-contante waarde is uitgegaan van een discontovoet van 3%. We houden geen rekening met eventuele subsidies.
** Bij sommige aanbiedingen zijn de kosten van installatie inbegrepen in de totaalprijs en soms niet. In dat laatste geval hebben we 1000 euro aan installatiekosten gerekend.
*** Verondersteld is dat de omvormer na 12 jaar vervangen moet worden en dat de kosten hiervan 500 euro bedragen.

**** Bij alle vier is verondersteld dat er een nieuwe meter moet komen, wat 72 euro kost. Ook moet er een nieuwe groep bij worden gemaakt in de meterkast. Kosten: 150 euro. De VEH stelt dat zij  standaard een extra groep aanlegt als dat nodig is.
***** De discontovoet is gelijk gesteld aan 3%.
****** De interne rentevoet is die rente waarbij de kosten verdisconteerd gelijk zijn aan de opbrengsten verdisconteerd. Het is het rendement op de investering.

 

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn