Besparingstips voor mensen die moeilijk kunnen rondkomen (en toch duurzaam willen leven)

10 juni 2016 - De economie is aan het aantrekken, zeggen ze. We zouden hier allemaal van moeten profiteren, maar vraag is of dat zo is. Waarschijnlijk zijn er grote groepen die de tering naar de nering moeten zetten. Hier wat besparingstips voor mensen die moeilijk rond kunnen komen, en voor degenen die simpelweg willen bezuinigen om meer geld over te houden voor andere zaken of voor later.

1)
Doe alle abonnementen de deur uit (er komen genoeg gratis bladen binnen, die veelal ongelezen blijven maar die eigenlijk best wel interessant zijn).

2)
Eet standaard als avondmaaltijd (en wellicht als lunch) rijst met groenten. Doe hier af en toe kikkererwten of linzen bij en, één of twee keer in de week, vlees of vis, zodat de eiwit-inname voldoende is. Drink als u honger hebt een glas melk (tevens is dit een dieettip ☺).

3)
Koop geen supermarkt-broodbeleg, zakjes, pakjes en dergelijke meer. Bak uw eigen brood (als u een oven heeft) en doe er een beetje boter op, of wat tomaatjes, ei of sla, of iets dergelijks. Bak pannenkoeken, wat op tientallen verschillende manieren kan.

4)
Hergebruik theezakjes (die kent u waarschijnlijk wel van Dagobert Duck) en zet echt alleen maar de hoeveelheid koffie die u echt op gaat drinken.

5)
Gooi nooit en te nimmer voedsel weg. En plan dus zodanig dat voedselwaren niet bederven.

6)
Doe zoveel mogelijk met de fiets en gebruik de auto zo weinig mogelijk, alleen als het echt moet. Tevens goed voor conditie en milieu. Onderzoek of er alternatieven dichter bij huis zijn voor de plekken waar u normaliter met de auto naar toe gaat.  Verminder het auto-verbruik zodanig dat u ergens in de toekomst zonder deze geld- en energieslurper kan.

7)
Als u kinderen heeft: plan uitjes dichtbij in plaats van ver weg en doe zoveel mogelijk leuke dingen thuis of in de buurt.

8)
Drink geen koffie en thee en bijbehoren meer in de horeca. (3,50 euro betalen voor een muntthee of 4,50 voor een biertje is sosieso van de gekke). Ga niet meer uit eten tenzij u echt in goed gezelschap bent, met mensen die bovendien op de hoogte zijn van uw beperkte financiële mogelijkheden.

9)
Koop merkloze kleding, van C&A of zo. Herstel kleren zoveel mogelijk, net als vroeger. Gooi geen kleding weg, voor als u later echt geen geld meer heeft om kleding te kopen.

10)
Als u een tuin heeft, ga zaaien: aardbeien, spinazie, pompoen, een appelboom, etc. (Het beruchte moestuintje voor mensen met een klein pensioen dus, zoals staatssecretaris Klijnsma dat voor ogen had.)

11)
Koop biologisch (zou ik zeggen), maar ga de aanbiedingen af in verschillende biologische winkels en de Albert Heyn (dit is een concessie die mij ook moeite kost want AH deugt niet helemaal). Ekoplaza is volgens mij het goedkoopst en heeft het meest aantrekkelijke aanbiedingen.

12)
Doe het televisie-abonnement de deur uit. Er is toch niets meer op televisie. En u kunt gratis Nederland 1,2 en 3 kijken en alle NPO-radiozenders beluisteren, in ieder geval met Digitenne (misschien ook met andere aanbieders).  U kunt trouwens alle uitzendingen die enigszins de moeite waard zijn terug kijken via internet.

13)
Vanzelfsprekend: bespaar zoveel mogelijk op energie. Doe lampen uit als u kamers verlaat, zet de verwarming een paar tandjes lager en zet hem uit een uur voordat u naar bed gaat, of naar buiten. Maar overdrijf niet: een lampje een paar uur laten branden als u weggaat om inbrekers af te schrikken kost hooguit een dubbeltje.

14)
Ga actief aan de slag met uw woonverzekering, zorgverzekering (Anderzorg, Kiemer), autoverzekering en energie-leveranciers om zo de goedkoopste te selecteren.

15)
Als u een hypotheek heeft: weiger standaard het bod van de huidige leningverstrekker na afloop van de rentevaste-periode en dreig weg te gaan als de rente niet onder de .... komt [noem het laagste percentage wat in de markt voorhanden is].

Het is niet leuk om steeds overal op de moeten bezuinigen, maar aan de andere kant komt een situatie van schaarste en zuinig doen 'natuurlijker' over dan een situatie waarin alles altijd maar voorhanden is.

 

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

 

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn