BTW-heffing zonnestroom: alleen het eerste jaar aangifte doen, daarna niet meer

19 november 2013 - Nog even over die BTW bij zonnepanelen. Mensen die zelf zonne-stroom opwekken worden tegenwoordig gezien als ondernemer. Dat heeft nadelen en voordelen. Het nadeel is dat BTW over de stroom die gebruikt en geleverd wordt afgedragen moet worden. Het voordeel is dat de BTW die betaald wordt bij de aanschaf en de installatie van de panelen teruggevraagd kan worden. Er is gelukkig een manier om onder het eerste uit te komen.

Vergissing
De Belastingdienst besloot begin november om iedereen die met de zon stroom opwekt als ondernemer te zien. De dienst volgt hiermee een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Die stelde een Oostenrijkse man in het gelijk die vond dat hij als kleine producent van zonnestroom ondernemer was.  De BTW-heffing kan goed uitpakken voor de zonnestroom-opwekkers en zelfs een geweldige stimulans voor zonnestroom zijn. Het bedrag dat teruggevorderd kan worden aan BTW is namelijk veel groter dan het bedrag dat betaald moet worden.  De BTW over de installatiekosten is -tijdelijk - 6% en die over de panelen zelf 21%. Stel dat de panelen 4000 euro kostte en de installatie zelf 1000 euro. Dan kan er toch 900 euro aan BTW terug gevraagd worden.

Zogenaamd
Daar staat de af te dragen BTW tegenover; dat is de BTW die de particuliere opwekker zogenaamd krijgt voor zijn stroom. 'Zogenaamd' omdat de fiscus vindt dat ook BTW moet worden betaald over de stroom die de zelfopwekker zelf gebruikt; en waar dus geen vergoeding over betaald is door de energiebedrijven. Over de stroom die hij levert aan het net krijgt hij wel echt BTW van de energiebedrijven. Dat komt omdat er gesaldeerd wordt. De opwekker betaalt BTW over de stroom die hij afneemt en hij krijgt belasting voor wat hij op het net zet. Onnodig te zeggen dat het hier om luttele bedragen gaat. De meeste particulieren wekken zo'n 1500 kWh per jaar op. Als we als stroomprijs 19 cent nemen dan is de jaarlijkse BTW zo'n 60 euro.

Crux
Als de panelen 30 jaar meegaan kan dat toch een redelijk bedrag worden, maar nu is de crux dat de ondernemer niet tot in lengte van dagen BTW hoeft af te blijven dragen. Als hij minder dan 1345 euro in een jaar aan BTW vordert hoeft hij deze niet af te dragen, ook als hij die geïnd heeft. Deze Kleine-ondernemersregeling geldt voor alle ondernemers. Dat bedrag van 1345 euro zal de opwekker nooit halen. Alleen in het eerste jaar zal hij deze moeten terugbetalen. Als hij BTW terugvraagt (in het eerste jaar dus) moet hij namelijk van dat bedrag de gevorderde BTW trekken, ook al is het minder dan 1345 euro. Daarvoor geldt een forfait, bijvoorbeeld 40 euro bij een installatie met een vermogen tussen 1000 en 2000 wattpiek. Dus de ondernemer krijgt in het jaar dat hij de panelen op het dak schroeft betaalde BTW terug (minus een beetje) n hoeft de ontvangen BTW van het tweede jaar en verder niet meer af te dragen.

Ondernemer
Het lijkt ingewikkeld om ondernemer worden, maar dat valt in de praktijk mogelijk wel mee. Mogelijk hoeft de zelfopwekker alleen een BTW-nummer aan te vragen, net als freelancers dat moeten. Hij hoeft dus geen naam te verzinnen, logo op te maken, etc. Vervolgens moet hij aangifte gaan doen; dat gebeurt in principe ieder kwartaal. Waarschijnlijk moet iemand die in kwartaal x van kalenderjaar y zonnepanelen aanschaft ook in de kwartalen daarop van dat kalenderjaar de gevorderde BTW blijven opgeven. Dus in de resterende kwartalen geeft hij de BTW op die hij zogenaamd heeft ontvangen. In de kalenderjaren daarna is er alleen nog de te betalen BTW en dit bedrag zal bij zo goed als iedereen beneden de 1345 euro per jaar liggen. De opwekker moet dan in principe wel ieder kwartaal aangifte blijven doen, maar dat hoeft niet al te veel werk te zijn. Er gelden die forfaitaire bedragen, die dus ieder kwartaal hetzelfde zijn. Vervolgens geeft hij aan dat hij gebruik wil maken van de Kleine-ondernemersregeling en het te betalen bedrag komt uit op nul.

Onmogelijk
Nu is er nog een andere mogelijkheid als er maar kleine omzetten geboekt worden. Als de ondernemer standaard onder die 1345 euro uitkomt mag hij ontheffing aanvragen voor het doen van aangifte. Hij hoeft dan niet ieder kwartaal aangifte te doen. Hij mag dan echter ook geen BTW (bij de energiebedrijven) meer in rekening brengen, zo stelde de Belastingdienst laatst in een setje vragen en antwoorden. Dat laatste lijkt ons onmogelijk. De energiebedrijven moeten de op het net gezette stroom immers aftrekken van de stroom die ze zelf aan de zelfopwekker geleverd hebben, en dat betekent dat ze automatisch BTW over die stroom vergoeden aan de opwekker (want de opwekker betaalt ook BTW over de stroom die hij van het energiebedrijf afneemt). Mogelijk moet de zelfopwekker die ontheffing wil dan nog even wat BTW bijbetalen over de gesaldeerde stroom maar dat zou tamelijk absurd en ondoenlijk zijn.

Van Kooten en de Bie
Absurd is ook het uitgangspunt dat de zelfopwekker BTW moet afdragen over de stroom die hij zelf verbruikt; dus die hij niet aan het net levert. Dat is absurd omdat hij voor die stroom geen vergoeding krijgt en de Belastingdienst zelf altijd als uitgangspunt heeft dat BTW moet worden afgedragen omdát de opwekker een vergoeding krijgt. Iemand met panelen op zijn dak gebruikt zijn eigen stroom als hij elektrische apparaten aan heeft staan op het moment dat de zon schijnt. Die stroom komt niet op het net terecht en hij verkoopt de stroom dan dus niet. Hij verbruikt hem binnenshuis. Het is alsof de Belastingdienst langs komt om BTW te heffen bij het zetten van een kopje koffie thuis. En het is inderdaad net als in het, inmiddels beroemde filmpje van Van Kooten en De Bie, waarin een belastinginspecteur even langskomt bij de moestuin waar de heren in alle onschuld wat groenten aan het verbouwen zijn. De Belastingdienst ziet dit als privé-gebruik van door de ondernemer gemaakte goederen.

Jurgen Sweegers
Adviesbureau SweegersFinance

Copyright © SweegersFinance

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn