ADVIES 2: Overstappen: naar wie dan? Bel de directeur van de coöperatie eens op

Over dat overstappen valt natuurlijk heel veel te zeggen. Veel mensen worstelen met de vraag: maar waar dan naar toe? Ga er eens een avondje voor zitten. Ga gewoon eens de sites van alle energiebedrijven na. Eventueel kunt u vergelijkingssites raadplegen, als www.gaslicht.com. Dat is goed om een idee te krijgen van alle keuze-mogelijkheden. Energiebedrijven doen veel moeite om bovenaan de lijst te komen van dergelijke sites door te stunten met allerlei actietarieven en andere douceurtjes. Bedenk echter dat die tarieven vaak na een tijdje, zonder dat u het doorheeft, verhoogd worden. Ga, als u een bepaald bedrijf wel ziet zitten, naar de site van het bedrijf zelf. Meestal zijn op die site soortgelijke douceurtjes te vinden.

Dit artikel is een vervolg op: ADVIES: Hoe ga ik om met mijn energiebedrijf? Enkele tips

Eigenzinnig
U kunt ook een indeling maken van energiebedrijven; en kijken waar u zich het meeste bij thuis voelt. Er zijn de grote buitenlandse bedrijven: Eon, Electrabel, RWE en Dong. Dat zijn gigantische organisaties waar u niets meer bent dan een nummer, maar die wel redelijk professioneel zijn. Ze zijn echter niet eens heel goedkoop, en ook niet echt duurzaam. De duurzaamheid wordt vooral met de mond beleden. Dan zijn er de grote binnenlandse jongens: Nuon, Essent, Eneco en Delta. Nuon en Essent beginnen, nadat ze enkele jaren geleden zijn overgenomen door Vattenfall en RWE, steeds meer trekken te vertonen van de grote buitenlandse bedrijven: dat wil zeggen bloedeloos, redelijk professioneel, niet echt duurzaam en gericht op het behalen van zoveel mogelijk winst voor de aandeelhouders. Eneco lijkt dan nog de beste keus. Delta is een eigenzinnig bedrijf. "Wij zorgen voor alles; maakt u zich maar niet druk'. Niet meer van deze tijd dus.

Niet doen!
Dan zijn er de relatief grote nieuwkomers als Greenchoice, Oxxio en de Nederlandse Energiemaatschappij (NLEnergie). Over die laatste hebben we al vaak iets gezegd: Niet doen! Oxxio had vroeger niet zo'n goede naam, maar lijkt het leven gebeterd te hebben. Zij zijn tegenwoordig onderdeel van Eneco, waarmee ze meteen ook een stuk betrouwbaarder worden.  Energiedirect is van Essent. Het bedrijf werd in de markt gezet als prijsstunter, maar dat blijkt niet uit de tarieven. Het bedrijf heeft hele hoge vaste kosten en probeert dit te verdoezelen. Het is door Essent alleen maar in de markt gezet om zoveel mogelijk geld te pakken: niet doen dus. Greenchoice dan? Het is een duurzaam energiebedrijf en de wens om duurzaam te zijn lijkt redelijk oprecht te zijn. De klantenservice en -benadering was in ieder geval tot voor kort echter bar slecht. Mogelijk dat dat beter wordt nu de NMA heeft ingegrepen.

De kleintjes
Dan zijn er de kleine nieuwkomers als NHEC, Anode, Orro Energy, Robin Energie, Qwint, Main Energie, KEN, Atoomstroom en MKB Energie. Atoomstroom biedt alleen kernenergie aan. U moet natuurlijk zelf weten of u daar voor kiest, maar als u er over gaat nadenken vraagt u zich wellicht af: waarom zou een bedrijf alleen kernenergie aanbieden? Wat is dat voor onzin? Dat iemand zegt: 'we kunnen voorlopig niet zonder kernenergie en we hebben het daarom in de energiemix zitten', kan ik me nog enigszins voorstellen. Maar dat iemand zegt: 'we bieden alleen kernenergie aan, we nemen alle risico's op een kernramp voor lief en we zadelen al de generaties na ons op met zoveel mogelijk kernenergie-afval', daar kan ik me niets bij voorstellen. Niet doen dus. Het bedrijfje lijkt trouwens ook niet echt meer te bestaan.

Waarom niet
Sommige kleine bedrijven vragen hoge vaste kosten, die dan weggemoffeld worden. Dat zijn dus ook bedrijven die als enige doel hebben om zoveel mogelijk geld uit de markt te pakken. KEN (Kas energie Nederland) heeft ook hoge vaste kosten, maar hier lijken toch andere motieven aan ten grondslag te liggen. Een echt duurzaam bedrijf is NHEC, dat stroom afneemt van afvalenergiebedrijf HVC. Anode is een betrouwbare nieuwkomer, maar niet erg duurzaam. Orro Energy richt zich op allochtonen. Met Main Energie lijkt ook niets mis mee te zijn; het bedrijf richt zich vooral op bedrijven. MKB Energie is ook interessant voor mensen met een KvK-nummer. Daarnaast kunt u terecht bij collectieve inkooporganisaties als United Consumers of bij organisaties die collectieve inkoopacties houden, zoals de Vereniging Eigen Huis of de Consumentenbond. Dan komt u uiteindelijk terecht bij één van genoemde energiebedrijven, maar omdat de organisaties een groot aantal klanten aandragen kunnen ze lage prijzen bedingen. En omdat de energiebedrijven weten dat u via de Consumentenbond of Vereniging Eigen Huis bent binnengekomen zullen ze u goed behandelen.

Vertrouwen
Maar waarom zou u niet eens een klein oprecht duurzaam energiebedrijf als NHEC kiezen? Daar zitten mensen achter, waaronder oud-burgemeester Enno Brommet, die serieus werken aan verduurzaming van de energievoorziening. U betaalt net zo veel, het geld komt in goede, betrouwbare handen en het wordt goed besteed; u helpt de transitie naar een lokale duurzame energievoorziening echt een eindje op weg. Of wellicht is er in uw eigen omgeving een soortgelijk lokaal energiebedrijf opgericht. Het verdient altijd de voorkeur om zaken te doen met mensen uit uw eigen omgeving. U heeft dezelfde achtergrond en cultuur en dat maakt de communicatie veel vanzelfsprekender. Zaken doen is uiteindelijk een kwestie van vertrouwen en vertrouwen krijg je door te communiceren. Juist het gebrek aan vertrouwen en de onmogelijkheid om dit te verwerven door middel van communicatie heeft van de grote energiebedrijven zulke, vaak, monsterlijke bedrijven gemaakt. We weten niet meer hoe we met hen moeten communiceren.

Bel de directeur eens op
Grote kans dat er bij u zo'n klein bedrijf in de buurt zit. (Zie hier voor een, onvolledig, overzicht van lokale duurzame initiatieven van de laatste tijd.) Vraag is dan wel of ze al stroom en gas aan huishoudens aanbieden. Als u zo'n klein bedrijfje in de regio gevonden heeft, bel het gewoon eens op. Praat eens met een van de initiatiefnemers of met de directeur. Waarom niet? U gaat tenslotte zo'n 1500 euro per jaar aan hen betalen. Geen klein bier. Als ze geen tijd voor u hebben zegt dat genoeg, maar zeer waarschijnlijk zal dat niet het geval zijn. We zijn het een beetje verleerd wellicht, maar bedenk dat dit de manier is waarop het zou moeten gaan. We zouden eigenlijk alleen zaken moeten doen met mensen die we kennen en vertrouwen. Zo was het vroeger ook, in het dorp of in de stad. We kenden de middenstanders die ons van dagelijks brood en vlees voorzagen en zij kenden ons en juist dit maakte dat het vaak zoveel beter ging (niet altijd natuurlijk). De middenstanders waren onderdeel van de lokale samenleving en konden het zich niet veroorloven om mensen uit het eigen dorp te belazeren.

Gewiekst
Het ligt niet aan ons dat het zakendoen met de grote energie- en telecombedrijven vaak zo moeizaam verloopt; dat moeten we ons ook goed bedenken. Het ligt aan de manier waarop de bedrijven zich hebben ontwikkeld, met dank ook aan de vele adviesbureaus en marketeers die hen ertoe hebben aangezet ons zo gewiekst mogelijk, om niet te zeggen zo misleidend mogelijk, zoveel mogelijk geld afhandig te maken. Het is niet goed, maar als dat de manier is waarop zij te werk gaan dan moeten wij daar iets tegenover stellen. 'Jij niet aardig tegen mij zijn, hoewel je veel geld aan mij verdient: rot lekker op'.

Jurgen Sweegers

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn