En ineens was daar United Energy Works van Nuon, maar waarom?

20 augustus 2013 - Nuon/Vattenfall heeft alle neven-activiteiten onder gebracht in een nieuw bedrijf: United Energy Works. Dan gaat het om de activiteiten op het gebied van verwarming, isolatie, beveiliging en zonnepanelen en zelfs elektrisch vervoer. Alle activiteiten in en rond het huis, zo noemt een medewerkster dat. United Energy works is 'het eerste allround energie service-bedrijf', zo hoort iemand die het nummer belt.

 

Kerstboom
Het is een hele kerstboom geworden. Onder United Energy Works hangen, volgens de KVK, Grozema (Nuon Isolatie, Isolatienet), Ebod (Nuon Beveliging, inclusief Alarm control Nederland), Feenstra Verwarming, ENW participatie, Bacol Ventilatie en ingenieursbureau Ebatech. De website heeft het over Feenstra Warmte Totaal Zorg en Feenstra Zon, die mogelijk onder Feentra verwarming hangen. Er is een zware directie op het bedrijf gezet, bestaande uit maar liefst zes mannen. De leiding is in handen van Henjo Groenewegen, een voormalig manager van KPNQwest, het  glasvezelbedrijf van KPN en Qwest dat op een dubieuze manier failliet ging. Directeur Marketing en Sales is Ton Verver.

Verkoop
Die zware directie is opmerkelijk omdat de bedrijven, voor zover bekend, ook een eigen directie hebben. Vooral het installatiebedrijf Feenstra, dat in 2000 door Nuon is overgenomen, functioneert waarschijnlijk min of meer zelfstandig. Voor de hand ligt om te denken dat Nuon deze activiteiten gebundeld heeft om ze als één geheel te kunnen verkopen. Al in mei 2012 meldde Nuon dat ze verkocht zouden worden. Die verkoop zou voor eind vorig jaar moeten zijn afgerond, maar tot nog toe is dat nog niet gelukt, zo laat het uittreksel uit de KVK zien. Moeder van het bedrijf is nog Nuon. Mogelijk heeft Nuon, van de nood een deugd makend, daarom een nieuw bedrijf in de markt gezet.

Mogelijke claims
Maar er is ook een andere mogelijke verklaring voor de plotselinge komst van United Energy Works. Die heeft namelijk mogelijk te maken met het pur-schandaal. Midden vorig jaar waren er berichten van mensen die ernstige gezondheidsklachten kregen nadat ze hun huis hadden laten isoleren door Nuon. Het bedrijf had dat gedaan met pur, en dat leverde schadelijke dampen op, zo werd in een item van de NOS bevestigd door deskundige Atie Verschoor. Nuon loog in die uitzending over het aantal mensen dat er last van had. Het zou maar één gezin zijn, zo zei woordvoerder Ton Boon, maar het waren er meer, zo bleek later. Ook probeerde Nuon hen een contract te laten tekenen waarmee ze zich verplichten om niets te zeggen over de zaak.

Rapport
Deze zaak sleept zich nog voort, vertelt advocate Lydia Charlier van Beer advocaten tegen Energieenwater.net. Zij verdedigt 7 gezinnen die gezondheidsklachten hebben door de pur-isolatie. Het wachten is op een TNO-rapport dat maar niet komt. Charlier is zo goed als zeker dat Nuon de activiteiten ondergebracht heeft in een nieuw bedrijf omdat Nuon Isolatie of Isolatienet een te slechte naam heeft gekregen door de berichten over de klanten die de pur hebben veroorzaakt.

Lange baan
Volgens Nuon-woordvoerder Ton Boon is de verkoop van de activiteiten op de lange baan geschoven omdat het moeilijk is om in deze marktomstandigheden een koper te vinden. De directie vindt hij niet te zwaar, gezien het aantal  mensen dat er werkt. Inmiddels zijn wel een drietal vestigingen van Feenstra verkocht. Die vestigingen richtten zich vooral op het plaatsen van ketels in nieuwbouwwoningen, waarna hun activiteiten ophielden. Het is Nuon er vooral om te doen om daarna een relatie met de klant aan te gaan, bijvoorbeeld door een onderhoudscontract of  een beveiligingscontract aan te gaan. Volgens Boon is de oprichting van het nieuwe bedrijf niet ingegeven door de wens om afscheid te nemen van de oude, besmette namen: Nuon isolatie en Nuon Isolatienet.

Noot:
Maar heel bijzonder is wel dat Nuon totaal geen aandacht heeft besteed aan de komst van het nieuwe bedrijf, alsof ze niet willen dat dit bedrijf ook maar in enigerlei vorm met Nuon wordt geassocieerd. Zelfs op de website staat nergens dat het een Nuon/Vattenfall-bedrijf is. Overigens kan het heel goed zijn dat een verkoop niet is gelukt juist vanwege die pur-zaak en vanwege mogelijke claims die het bedrijf nog tegemoet kan zien.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn