Verduurzaming van de CV-installatie, wat is er zoal te koop?

20 augustus 2013 - Nefit lijkt het verst te zijn met het aanbieden van allerlei duurzame verwarmingsapparaten. Dat blijkt uit een kleine inventarisatie van verschillende aanbieders van zaken als HR-ketels, zonneboilers en warmtepompen.

Allemaal goed
U kent de merken vast wel: Intergas, Bosch, Nefit, Remeha, Vaillant en Itho Daalderop. Er zijn dwarsverbanden: Nefit en Bosch horen tot hetzelfde concern. De merknaam Bosch zal verdwijnen voor de consument, zo meldt Nefit. Maar de toestellen zijn nog niet hetzelfde. Iets wat je vaak hoort: ze zijn allemaal goed. Hoewel het een geruststellende gedachte is, heb je daar weinig aan bij het maken van een keuze. Waar moet je op letten? Van belang is onder meer het vermogen en de kwaliteit van de levering van het tapwater.

Modulerend
Het vermogen van de ketel moet natuurlijk voldoende zijn om heel het huis te kunnen verwarmen.  Maar van groot belang is tegenwoordig dat de ketel kan moduleren. Hij slaat niet steeds óf aan óf uit maar hij kan ook zachtjes blijven branden, als dat nodig wordt geacht. Daarnaast is het van belang dat de pomp een A-label heeft. Als we het goed begrijpen is dan de snelheid waarmee het warm water wordt rondgepompt afhankelijk van de warmtebehoefte. Vanaf 2015 wordt zo'n pomp verplicht gesteld door de EU, overigens.

Tanden poetsen
De kwaliteit van de tapwatervoorziening wordt aangegeven met een code: CW3, CW4, CW5 of CW6. Hoe hoger hoe beter; meer water kan tegelijkertijd worden geleverd. Dat is dan interessant voor wie een stortdouche heeft of wil plaatsen, of als je persé je tanden wil poetsen als je het bad laat vollopen. Dat laatste noemt Vaillant als voordeel van CW6; het lijkt me een onzin-voordeel. Wat maakt het uit als je even een beetje water pakt om je tanden te poetsen en het bad vult zich heel eventjes minder snel? En mensen die een beetje geven om het milieu vinden een stortdouche ook overbodig, lijkt me.

Low energypomp
Laat ons eens inzoomen op de producten van Nefit en Intergas. We pikken er maar twee uit; je moet toch ergens beginnen. Nefit heeft vier soorten HR-ketels: Baseline, Topline, Trendline en Proline. De Trendline is de nieuwste ketel, zo zegt iemand van het bedrijf tegen ons. Die ketel loopt vooruit op nieuwe Europese regels omtrent zuinigheid, zo wordt die aanbevolen. Er is een low energypomp die het A-label heeft.  "TrendLine garandeert verder probleemloze omschakeling naar toekomstige gassamenstellingen. Klaar voor biogas en uitbreiding met duurzame energie." Klinkt goed (we krijgen geen geld voor dit artikel).

Onruststokerij
We hebben hier al veel geschreven over die nieuwe gassamenstelling. Per 2020 of daaromtrent zou het gas voor huishoudelijk gebruik een nieuwe samenstelling krijgen. Er is veel over te doen geweest. Er werd gedaan alsof het onvermijdelijk was dat het gas per die datum een andere samenstelling zou krijgen. Ineens kwam minister Kamp in april met een brief dat de samenstelling tot 2031 toch gelijk kan blijven. Weer een voorbeeld van arrogante onruststokerij van de energiesector. Het belang om nu rekening te houden met deze veranderingen is er minder door geworden, maar toch. Een ketel die nu gekocht wordt zal er in 2031 mogelijk ook nog zijn. 

Zonneboiler
Nefit is de enige die expliciet meldt dat er rekening wordt gehouden met die veranderende gassamenstelling. Er zit een nieuwe gasblok in de Trendline, zo zegt een medewerker van Nefit. Ze kon of wilde niet zeggen of toestellen van andere bedrijven ook al zijn voorbereid op de nieuwe gastoekomst. En uitbreiding voor de invoeding van biogas lijkt ook een interessante optie, hoewel vooral voor bijvoorbeeld boeren, die denken dat ze dat biogas gaan produceren, of dat al doen. 'Uitbreiding met duurzame energie' lijkt een beetje een cryptische omschrijving te zijn voor uitbreiding met installaties die duurzaam energie opwekken. Dan kan gedacht worden aan warmtepompen en aan zonne-boilersystemen. Vraag is of het allemaal zo interessant is.

Zonneboiler
Een zonneboilersysteem bestaat uit een boiler en een collector. Het systeem wordt door Nefit aanbevolen in combinatie met een Proline of Trendline HR-ketel. De boiler heeft een inhoud van 110 of 300 liter. Alleen het tapwater wordt ermee verwarmd; dus niet het CV-water. Dat is wel een nadeel. De reden is dat het verwarmen van CV-water niet zo veel zin heeft als er radiatoren in huis hangen, waar een aanvoertemperatuur van zo'n 80 graden voor nodig is; als het buiten koud is kan de zonneboiler die niet leveren. Bij vloerverwarming kan het wel nuttig zijn om een zonneboiler te nemen; dan is slechts een temperatuur van 30 tot 40 graden nodig. Een veel groter systeem is dan nodig; met een boiler van 300 liter.

Zonnepanelen
Nefit levert ook zonnepanelen, voor de productie van elektriciteit dus. Deze CentroSolar panelen leveren volgens Nefit de hoogste opbrengst per Wattpiek, dankzij "de polykristallijne PV-cellen, het gepatenteerde antireflectieglas met coating en een optimale afstemming van de componenten." Garantietermijn is iets waarop altijd gelet moet worden. Nefit "geeft 10 jaar garantie op de panelen en bevestigingsmaterialen, 5 jaar op de omvormer en maar liefst 26 jaar garantie op de opbrengst in kilowatuur (kWh)."

Keukenkastje
Baseline is de basisvariant. Bij Topline lijkt comfort voorop te staan: dus bijvoorbeeld een hoge CW-waarde. Toch heeft die ook een low energypomp en is die volgens de site te combineren met een milieuvriendelijke zonne-boiler. Hij is een stuk duurder dan de gemiddelde ketel; zo'n 2.500 euro, zo meldde de Consumentenbond in een recent onderzoek. De Proline wordt omschreven als het kleinste en slimste apparaat. 'Hij past met gemak in een keukenkastje.' Die laatste is echter al uit 2008 en is dus eigenlijk al antiek. Hij is licht en klein en vooral bedoeld voor installatie vooraf, dus in nieuwbouw, zo zegt een medewerker. Hij heeft een 'normale' adviesprijs, zo'n 1700 euro, volgens de Consumentenbond. De Nefit Proline en Topline kregen een 7,6 en 7,5 in een test van de Consumentenbond, waarvan de resultaten in oktober 2012 werden gepubliceerd. De Trendline is toen niet getest.

Wordt vervolgd

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn