Verduurzaming CV-installatie 2) Fabrikanten weten mogelijk het beste wat wel en wat niet werkt

20 augustus 2013 -  Vervelend is dat de fabrikanten heel veel verschillende modellen aanbieden en dat niet duidelijk wordt gemaakt wat de nieuwe en wat de oudere modellen zijn. Van belang om te weten is ook dat ze tegenwoordig allerlei slimme thermostaten aanbieden; u bent dus niet aangewezen op de vaak wat gammele producten die energiebedrijven met veel tamtam in de markt zetten.

Laat ons hier nog even kijken naar de bedrijven Intergas, Remeha en Vaillant. (Vervolg van: Verduurzaming van de CV-installatie, wat is er zoal te koop?)

Intergas
Opvallend is dat Intergas geen aanvullende duurzame apparaten aanbiedt. Het bedrijf beperkt zich tot CV-intstallaties, zo zegt een medewerker. Eerder weigerde Intergas een HRe-ketel te gaan ontwikkelen, een beslissing die goed heeft uitgepakt. Intergas voert HR-ketels onder de naam Kombi Kompact HRE, Kombi Kompact HReco en Kombi Kompact. Van elk model zijn weer allerlei submodellen. De Kombi Kompact is de basis-variant. De HRE is kleiner dan de basis-variant en zuiniger. Het taprendement is hoger, zo zegt een medewerker van Intergas. De 'E' in de naam HRE heeft dus niets te maken met de opwekking van elektriciteit; heel verwarrend. Het lijkt bijna te zijn gedaan om fabrikanten die de HRe-ketel aanbieden te pesten.

Fluisterstil
In de Kombi Kompakt HReco gebruikt Intergas 'uitsluitend hoogstaande, op zuinigheid en duurzaamheid geselecteerde onderdelen.' De structuur van het binnenwerk is heel anders dan die van een HRE, zo zegt een medewerker. De pomp heeft een A-label. De ketel heeft ook een 'RF-module', waardoor beheer op afstand mogelijk is en de module draadloos kan communiceren met bepaalde thermostaten. Dat is wellicht ook wel iets om op te letten, zodat u mogelijk in de toekomst vanaf uw smartphone de ketel kan bedienen. Het toestel heeft een 'dubbele HR-technologie', zowel voor tapwater als voor verwarming, zo adverteert Intergas. En het toestel is extra stil.

Beste uit de test
De HReco 36 kwam in oktober 2012 als beste uit de test van de Consumentenbond, samen met de Vaillant ecoTex plus en de Atag E325EC. Het testoordeel was een 8,1 voor alle drie de toestellen. Opvallend is dat twee andere Intergas-toestellen in de onderste regionen van deze test belandden.  De Intergas Kombi Kompact HRE 28 en de HRE 28/24 kregen slechts een zeven-min van de Consumentenorganisatie. Dus blijkbaar zegt het merk alleen niet zoveel. Beide laatste toestellen, die slechter uit de test kwamen, zijn wel een stuk goedkoper dan de meeste toestellen, met een 'adviesprijs ' van de fabrikant onder de 1400 euro. Er zijn ook nog de HReco 30 en 24.

Plus of pro
Toch nog even kijken naar Vaillant en Remeha dan. Vaillant adverteert vooral met de Ecotec Plus en de Ecotec Pro. Die eerste herbergt een A-label pomp in zich en biedt de mogelijkheid tot aansluiting van een zonneboiler, de Aurostep plus zonneboiler. Vaillant promoot de Ecotec Plus met de term efficiëntie en de Pro met het argument 'betrouwbaarheid'. Die laatste ketel lijkt meer een basistoestel te zijn. Er zijn hiervan alleen de varianten CW3 en CW4 terwijl de Ecotec plus tot CW6 gaat, waarmee u dus het bad kunt vullen tijdens het tandenpoetsen.

Elektriciteit
Remeha biedt aan: de Tzerra, de Calenta, de Avanta en de Calora Tower (die een boiler in zich bergt). Opvallend is dat de hele kleine Tzerra M28c goed uit de test van de Consumentenbond kwam, met een cijfer van 7,8, en dat terwijl die een stuk goedkoper is dan de modellen die een net iets hoger cijfer hadden. Remeha voert ook nog steeds de HRe-ketel, de Evita, die behalve warmte elektriciteit kan produceren. Op de site is die weggestopt in een hoekje. Waar wel veel nadruk op wordt gelegd zijn slimme thermostaten: de iSense en de qSense. Die laatste lijkt de nieuwste, kleinere variant. Die geeft ook meldingen over de ketel weer, zoals 'water bijvullen'. Het bedrijf levert ook losse zonneboilers.

Warmtepompen
Een alternatief voor een zonneboiler is een warmtepomp. Het grote voordeel is dat hiermee ook het CV-water wordt verwarmd. De geoTHERM warmtepomp van Vaillant is een apparaat die de warmte haalt uit de bodem. Die willen we niet, al is het maar omdat dan heel de tuin op de schop moet en omdat die heel gevoelig lijkt voor mankementen. Die van Nefit is een luchtwarmtepomp. Nefit heeft al drie verschillende warmtepompen. Warmtepompen bestaan uit een binnenunit en een buitenunit. Die buitenunit moet dus buiten geplaatst worden, bijvoorbeeld op het dak van een dakkapel. Er zijn tegenwoordig warmtepompen die zich net als een klapraam van Velux in het dak laten bouwen, zo zei onze adviseur laatst.

Gespleten
De MultiLine split warmtepomp is aanbevolen door de adviseur die hier laatst was. De pomp kan zo ingesteld worden dat hij zo goedkoop mogelijk verwarmt (op basis van de actuele prijzen van gas en stroom) of dat hij zo milieu-efficiënt mogelijk verwarmt (twee opties dus). Dat is dan een leuk gebbetje waar je in de praktijk niet zo veel aan zal hebben. Er is ook nog de Enviline split warmtepomp. "In tegenstelling tot de meeste warmtepompen haalt Nefit EnviLine zelfs bij -20°C nog warmte uit de buitenlucht, zo vermeldt de site. Wanneer de warmte van de warmtepomp niet toereikend is, zorgt een ingebouwd verwarmingselement voor de rest." Er hoeft dus geen aparte HR-ketel meer aangeschaft te worden. En hij kan koelen, zelfs als het buiten 37 graden is, zo stelt Nefit. De buiteneenheid van deze pomp is wel een stuk groter dan die van de andere. Die moet, zo te zien aan de foto, gewoon op de grond langs het huis geplaatst worden.

Makkelijk
Overigens komt Nefit naar het schijnt in september met een slimme thermostaat: de easy.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn