Geothermie (3): Veel projecten hebben problemen; maar die lijken overkomelijk te zijn

27 juni 2013 -  De doelen die de overheid met betrekking tot geothermie heeft gesteld worden niet gehaald, zo zeiden de experts woensdagochtend. Dat is geen nieuws. Interessant is te kijken wat er wel gebeurt. Er zijn nu zeven centrales gebouwd en aan twee wordt gewerkt. Daarnaast zijn er een groot aantal in voorbereiding. Hieronder een overzicht van alle projecten, inclusief een beschrijving van de problemen waarmee ze te kampen hebben.

Kleideeltjes
Die zeven bestaande projecten functioneren niet allemaal naar behoren. Uit een rapport van TNO blijkt dat bij vier projecten sprake is van vervuiling bij de injectieput. Daardoor is het water niet goed  terug te pompen. De vervuiling is waarschijnlijk veroorzaakt door kleideeltjes die mee zijn gekomen met het spoelen van de put, zo zei Jan Diederik van Wees van TNO woensdag tegen Energieenwater.net. Mogelijk dat er in beperkte mate gefrackt moet worden om die putten weer open te krijgen, zo zegt Van Wees.

Bestaande projecten

Die in Honselersdijk loopt als een zonnetje, zo schreven we vorige week tijdens een bedrijfsbezoek. Een warmtewisselaar die heet aanvoelt was daarvan het bewijs. Tuinder Leon Ammerlaan uit Pijnacker heeft juridische problemen. De NAM claimt de olie die mee omhoog komt. "De enige die er beter van worden zijn advocaten", zo  zegt Victor van Heekeren van het platform Geothermie. Het project van die andere tuinder uit Pijnacker, Gebroeders Duijvesteiln is weer boven jan, zo zegt Van Heekeren.

Boven Jan
En dat andere tuindersproject, in de Koekoekspolder, is de problemen te boven aan het komen.  Verder zijn er nog twee wat oudere projecten, beide van tuinder A+G Van den Bosch in Bleiswijk. Het project in Den Haag ligt op zijn gat door technische problemen en door een gebrek aan vraag. De woningen die de warmte moesten gaan afnemen kwamen er niet. Woensdagavond vond er een geheime vergadering over het onderwerp plaats in het stadhuis. Het zevende bestaande geothermie-project is een project bij Wijnen Square Crops nabij Venlo. Dit schijnt ook goed  te draaien.

Werk in uitvoering

Projecten waaraan nu gewerkt wordt zijn een grote installatie (vier doubletten) in de Wieringermeer (Agriport A7) en  een centrale in Heemskerkerduin, Heemskerk, door orchideeënkweker Floricultura.

In voorbereiding

Dan zijn er nog projecten in voorbereiding, zoals dat van bloemenveiling FloraHolland, Westland Infra en HVC, die naar diepe aardwarmte willen gaan boren (op zo'n 4 kilometer diepte) waarmee woningen in Naaldwijk en de bloemenveiling zelf verwarmd kunnen worden. Het project zou door de plotselinge komst van de aftopping onzeker zijn geworden. Dochter Hydreco van Brabant Water is bezig met een project in de Vierpolders bij Brielle. Hydreco is nu concreet bezig met zo'n vier projecten, zo zei Saskia Hagedoorn van het bedrijf.

Composiet mantelboren
Verder sprak de TU Delft, bij monde van coördinator duurzame energie Chris Hellinga, zich duidelijker dan ooit tevoren uit over de aanleg van een aardwarmte-centrale bij de TU Delft. Zo'n 30 tot 40% van de warmtevraag van de TU moet met die installatie gedekt gaan worden. Een nieuwe boormethode wordt daar gebruikt, die de kosten van de boring naar verwachting met zo'n 20% vermindert. Het gaat om 'composiet mantelboren'. Bij toepassing van deze techniek is de installatie veel kleiner dan de traditionele boortoren. Het rendement van een warmte-centrale zou daarmee omhoog gaan naar zo'n 10%, zo zegt Hellinga. "Dan raken marktpartijen geïnteresseerd." De installatie kan ook geschikt zijn voor boringen naar olie en gas. Om die reden neemt EBN deel in dit project.

Tuinbouw
In Friesland zijn nog twee tuinders bezig om de boor in de grond te kunnen zetten: Hartman te Sexbierum en Gietwater Berlikum. En natuurlijk zitten nog veel meer tuinders op het vinkentouw. Nico van Ruiten van LTO Glaskracht denkt dat er tot 2020 zo'n 50 putten zullen worden geslagen, waarmee tot 10% van het areaal aan glastuinbouw voorzien wordt van warmte. Dit zou dan weer overeenkomen met het verbruik van 350 miljoen kubieke meter gas per  jaar. Hij stelde dat een tuinder al gauw zo'n 1,5 keer zijn jaaromzet moet investeren in een geothermie-bron. Geen klein bier.

Leercurve
Vooralsnog gaat het dus niet allemaal via een leien dakje, maar de problemen lijken overkomelijk. Dat laatste wordt bewezen door succesvolle projecten in Venlo en Honselersdijk. "U bevindt zich in een steile leercurve", zo zei Van Wees van TNO ooit tegen Van Heekeren. "Daar schrok ik wel even van", zo zei Van Heekeren woensdag tegen Energieenwater.net. Toch zal de ontwikkeling naar meer geothermie als bron van verwarming waarschijnlijk wel doorzetten. Al is het maar vanwege de enorme voorliefde van ambtenaren voor warmtenetten (zie later).

Wordt vervolgd

Vervolg van:
Geothermie (2): Fracking voor geothermie alleen nodig als er heel diep naar warmte geboord wordt

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn