Karel de Gucht, de man van de Harry-Potter-opmerking, handel met voorkennis in Fortis-aandelen en talrijke controverses

6 juni 2013 - Eurocommissaris Karel de Gucht besloot deze week om Chinese fabrikanten te dwingen hogere prijzen te vragen voor zonnepanelen die ze in Europa verkopen. Waar kennen we De Gucht ook al weer van? Onder meer van de vergelijking van onze voormalige premier Jan Peter Balkenende met Harry Potter. Het is een man die alles en iedereen beledigt en ondertussen bij allerlei duistere zaakjes betrokken is.

Harry Potter
In 2005 zei hij als minister van Buitenlandse Zaken in het Belgische kabinet dat Balkenende een combinatie is van Harry Potter en extreme stijfburgerlijkheid. Hier het hele citaat, uit de krant Het Laatste nieuws, van 4 juni 2005.

'Wat de Nederlander vandaag denkt, denkt hij morgen al niet meer. De publieke opinie is daar sinds de dood van Pim Fortuyn heel vluchtig en onberekenbaar. Plots stond de massa daar achter een extravagante relnicht, een dandy met afwijkende opvattingen en een Bentley met chauffeur. Daarna kiest die massa voor Jan Peter Balkenende, een mix van Harry Potter en extreme stijfburgerlijkheid, een man in wie ik geen spoor van charisma kan ontwaren. En toen had je de moord op Theo van Gogh, waarna plots die vreemde Geert Wilders met zijn rare kapsel populair werd.'

De Nederlandse regering ontbood daarop de Belgische ambassadeur voor een onderhoud.

Handel met voorkennis
Dit is nog niet zo heel ernstig. Ernstiger is de zaak van handel met voorkennis in aandelen Fortis, vlak voordat een groot deel van Fortis voor 16,8 miljard euro aan de Nederlandse staat verkocht zou worden. Zijn vrouw (een rechter nota bene) en kennissen en familieleden verkochten vlak voordat dit bekend werd (op 3 oktober 2008, na sluiting van de beurs) grote pakketten aandelen in Fortis, zonder limiet. De koers kelderde na bekendmaking van de verkoop aan Nederland van ruim 5,42 euro per stuk, naar 88 cent. De verkopen vonden plaats in een kantoor van Fortis in Berlare, de woonplaats van De Gucht.

Controverses
De Gucht is constant in het nieuws vanwege controversiële uitspraken en duistere zaakjes. Zo zei hij in 2005 dat hij twijfelde aan de kwaliteit van politici in Congo en schreef hij een dreigende brief aan de president. Hij was betrokken in 2009 bij sale-and-lease-back constructies van zes gerechtsgebouwen. Toen een Parlementslid daar onderzoek naar liet doen (door een privé-detective in te huren) noemde hij dat "fascistoïde". Later, als Europees commissaris, stelde hij dat je zelfs met een gematigde Jood geen rationele gesprekken kunt voeren. Verder sjoemelt hij met de belastingaangifte. Hij heeft onder meer voor 1,2 miljoen de belasting ontdoken, zo concludeerde de Belgische belastinginspectie in 2012. De Belgische belastinginspectie wil inzage in zijn rekeningen; maar De Gucht wil die niet geven. Daar lopen nog rechtszaken over.

Ha, ha
Ongelooflijk dat zo iemand Eurocommissaris kan worden. En deze man is zo begaan met de werknemers van een paar zonnepanelenfabrikanten dat hij zware strafmaatregelen oplegt aan Chinese fabrikanten. Ha, ha. Het zou geen verbazing hoeven te wekken als hij betaald wordt voor zijn actie, bijvoorbeeld door de fossiele energie-industrie. Het klinkt allemaal net iets te onwaarschijnlijk. Waarom pakt hij bijvoorbeeld niet de talrijke andere industrieën aan die onder de kostprijs verkopen of bedrijfstakken als de kledingindustrie in Bangladesh, waar mensen door de lage prijzen onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken?

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn