Door makkelijke financiering en risico-bereidheid kregen Chinezen voordeel bij fabricage zonnepanelen

14 juni 2013 - Chinese producenten van zonnepanelen hebben makkelijker toegang tot financiering dan Europese bedrijven, en de voorwaarden waartegen ze kunnen lenen zijn minder strikt. Daardoor konden die bedrijven makkelijker grote fabrieken opzetten, waarmee ze grote schaalvoordelen wisten te bereiken, zo zegt Axel Schönecker van RGS Development vrijdag tegen Energieenwater.net.

Risico-aversie
Daarnaast was er minder risico-aversie. De Chinezen waren bereid om veel risico te nemen door te investeren in de bouw van grote fabrieken. In Europa was er die bereidheid niet, zo zegt Schönecker. Dat maakt ook dat er niet echt van dumping kan worden gesproken. Eurocommissaris De Gucht van handel besloot vorige week om importheffingen op te leggen omdat de Chinezen zich schuldig zouden maken aan dumping.

Schuldig
Overigens heeft de Commissie volgens Schönecker niet definitief geconcludeerd dat er sprake is van dumping. De definitieve conclusie wordt pas 6 december getrokken, als er besloten wordt of de importheffingen definitief worden. Wij dachten dat, hoewel de importheffingen tijdelijk zijn, de conclusie al wel is dat Chinezen zich aan dumping schuldig maakten. Dumping wordt dezer dagen veel verward met subsidiëring door de Chinese overheid. Naar dat laatste loopt een apart onderzoek. De uitkomst daarvan, die in augustus wordt verwacht, zou tot nieuwe importheffingen kunnen leiden, zo zegt Schönecker.

Voorop
De Chinezen hebben dus gewoon een voorsprong opgebouwd door grootschalig te investeren. Die voorsprong kunnen ze echter wel weer snel verliezen. De investeringscyclus bij de productie van zonnepanelen is namelijk kort. Iedere drie/vier jaar komen er nieuwe productietechnieken. Die worden dan overal in de wereld door fabrikanten opgezet. Het gaat er om wie bij de volgende 'ronde' aan productielijnen voorop loopt. Tot nog toe hebben de investeringen door China in fabrieken voor zonnepanelen zich niet terugverdiend.

Productielijnen
Sommige critici van de importheffingen zeggen dat het vreemd is dat De Gucht juist de zonne-energie sector in China aanpakt. In andere sectoren als bijvoorbeeld de kledingindustrie zijn arbeidsomstandigheden veel slechter, mede door de lage prijzen die men in het Westen bereid is te betalen. In de zonne-energiesector lijken arbeidsomstandigheden beter te zijn. De productielijnen zijn dus overal min of meer hetzelfde en goede arbeidsomstandigheden maken onderdeel uit van de nodige kwaliteitsborging. Iemand die 12 uur werkt zal niet zo nauwkeurig meer zijn, aldus Schönecker.

Mengvormen
Schönecker is CTO bij RGS Development. Dat is een spin-off van ECN, en is gevestigd in Broek op Langedijk, iets ten noorden van Alkmaar. Het bedrijf heeft een techniek ontwikkeld om het verlies aan silicium bij het snijden van de plakken (wafers) te verminderen. De vraag waar het in de toekomst om gaat is wie haalt het hoogste rendement bij de omzetting van licht in stroom? Kan het rendement verhoogd worden van 20 naar 30%? Is er toekomst voor dunne-film technologie? "Een zachte ja", zo zegt Schönecker. Maar het onderscheid tussen silicium-plakken en dunne film is niet zo relevant en ook niet zo hard. Er zijn in de praktijk mengvormen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn