Duizenden banen op de tocht, consument op kosten gejaagd en verduurzaming gefrustreerd door communistische prijspolitiek Europese Commissie

6 juni 2013 - Eurocommissaris De Gucht van handel gaat Chinese fabrikanten van zonnepanelen dwingen hogere prijzen te vragen voor de panelen die ze in Europa op de markt brengen. Alle fabrikanten moeten met de Commissie individueel afspraken maken over deze prijzen, anders krijgen ze strafheffingen opgelegd.

Prijspolitiek
Het komt er op neer dat de Europese Commissie de prijzen van zonnepanelen gaat vaststellen, zoals ook in een door communisten geleide economie de prijzen door politici worden vastgesteld. De Commissie vindt namelijk dat de Chinezen te lage prijzen vragen. De Chinese bedrijven moeten meewerken anders krijgen ze strafheffingen opgelegd. "De Chinezen moeten over de brug komen", zo zei De Gucht. In de eufemistische camouflage-speak van de EU worden deze heffingen 'rechten' genoemd.

Camouflage-speak
Vanaf 6 juni zal er een strafheffing van 11,8% komen op de prijs van Chinese panelen die in Europa worden verkocht. Dit zal gelden voor een duur van twee maanden. Daarna komt er een heffing van 37,2% voor bedrijven die mee hebben gewerkt met het onderzoek en een heffing van 67,9% voor bedrijven die niet hebben meegewerkt. Niet duidelijk is of het tarief vervalt op het moment dat een bedrijf overeenstemming heeft bereikt met de Commissie over een bepaalde prijs. De maatregel lijkt dus niet met terugwerkende kracht te gelden, zodat de overijverige Nederlandse douane voor niets de markt in de afgelopen twee maanden heeft dwars gezeten.

Renmimbi
De Gucht verdedigt de maatregel door te stellen dat de Chinezen zonnepanelen dumpen op de Europese markt. Dumping is dan het onder de kostprijs verkopen van producten. Niet duidelijk is of de Commissie vanuit Europa in staat is om te bepalen wat de kostprijs (in renmimbi) is van een enkele paneel die in China geproduceerd wordt. Vraag is of de Europese Commissie kan bepalen wat in China de prijs van grond, van een arbeidskracht of van een peertje in het plafond is. Niet duidelijk is tevens of de Commissie nu voor alle fabrieken aparte kostprijzen gaat berekenen om zo te kunnen bepalen wat de prijzen van die verschillende fabrikanten moeten zijn.

Klap voor installatiebranche
De dumping zou de Europese industrie schade berokkenen, zo zegt De Gucht. Het gaat volgens hem om 15.000 banen. Waarschijnlijk is dit aantal overdreven. Zoveel producenten van zonnepanelen zijn er niet meer over. Daarnaast kost de maatregel waarschijnlijk meer banen dan dat die oplevert. Want de installatie-branche, die net op aan het krabbelen was met behulp van de grote vraag naar duurzame installaties, zal een zware klap toe worden gebracht. De vraag naar zonnepanelen zal waarschijnlijk sterk inzakken door de hogere prijzen en ook door alle negatieve publiciteit. Dan gaat het in heel Europa waarschijnlijk om duizenden banen.

Commissie krijgt het druk
Daarnaast zal de industrie in Europa waarschijnlijk niet of nauwelijks profiteren. Want strafheffingen of niet, de panelen van de Chinezen zullen goedkoper blijven dan die van Europese producenten. En panelen kunnen natuurlijk uit alle delen van de wereld worden geïmporteerd. Die van het Nederlandse bedrijf Parasol uit Bangladesh bijvoorbeeld. En verder kunnen de Chinezen proberen op allerlei andere manieren de panelen in Europa te krijgen. Als ze slim zijn, en dat zijn ze, gaan ze fabrieken bouwen in andere delen van de wereld. Niet duidelijk is of de Europese Commissie straks met alle bedrijven in de wereld in onderhandeling gaat.

Solistisch
Het optreden van De Gucht kan als tamelijk solistisch worden gezien. De meerderheid van de EU-landen is tegen de maatregel, zo bleek al eerder. De Commissie kan echter blijkbaar zo'n importheffing tijdelijk, voor een periode van zes maanden, instellen zonder dat daar de instemming van de Europese Raad voor nodig is. Na zes maanden, als besloten wordt of de heffingen permanent moet worden of niet, is die toestemming van de raad wel nodig. Mogelijk fluiten de lidstaten de eigenzinnige commissaris dan terug. Dan valt de schade van het optreden van De Gucht nog mee.

Arrogantie
Behalve dat de maatregel waarschijnlijk duizenden banen kost en dat die de consument op kosten jaagt is die ook slecht voor het milieu. Mensen begonnen net allemaal warm te lopen voor het plaatsen van panelen. De verduurzaming zal erdoor vertraagd worden. Gezien deze verwachte negatieve gevolgen was het optreden van De Gucht dinsdag tamelijk wanstaltig. Regelmatig stond hij zelfingenomen te lachen om zijn eigen grapjes. Daarnaast getuigt de opstelling richting Chiina van een ongelooflijke arrogantie. Zij moeten maar over de brug komen, net zolang tot de Commissie de prijzen van de Chinezen goedkeurt.

Subsidie
Er schijnt ook nog een onderzoek te lopen naar subsidieverlening door de Chinese overheid aan fabrikanten van zonnepanelen. Niet duidelijk is of de uitkomst van dat onderzoek kan leiden tot nieuwe strafheffingen. In de berichten van de afgelopen tijd werden dumping en subsidieverlening door elkaar aangehaald als reden voor de huidige strafheffingen. Subsidieverlening leidt echter tot een lagere kostprijs en een bedrijf dat veel subsidie krijgt kan derhalve genoegen nemen met een lage prijs zonder dat het onder de kostprijs duikt en zonder dat er sprake is van dumping. In Europa krijgen fabrikanten overigens natuurlijk ook op allerlei manieren subsidie.

Copyright ┬ę Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn