Verlaagde energiebelasting kan veel administratieve problemen gaan opleveren

31 mei 2013 - Iedereen heeft het wel zo makkelijk over die verlaagde energiebelasting, maar in de praktijk kan die nog veel problemen met zich meebrengen.

Twee tarieven
Ga maar na: iemand die lid is van een coöperatie wekt een bepaalde hoeveelheid stroom via die coöperatie op. Over die hoeveelheid geldt het verlaagde belastingtarief, zeg: 5 cent per kWh. Over de rest betaalt hij de volle mep: 11 cent per kWh.

Administratieve finesse
En wie moet dat allemaal gaan administreren? Juist ja, de energiebedrijven. Diezelfde energiebedrijven die toch al niet zo bekend zijn om hun administratieve finesse. De klant moet aan het energiebedrijf op één of andere manier melden dat hij een een deel van zijn verbruik opgewekt heeft via de coöperatie. En hij moet dat vast op één of andere manier gaan bewijzen.

Rekening
Of gaat de coöperatie dat spontaan aan de leveranciers van al die individuele leden melden? Dat laatste lijkt me toch niet. Maar op één of andere manier moet het energiebedrijf  die gegevens toch gaan verwerken. Dus die moet het verbruik gaan splitsen in een deel waarvoor het hoge tarief geldt en een deel waarover het lage tarief geldt.  De energierekening zal er nog een stukje ingewikkelder op worden, in weerwil van wat Harald Swinkels daarover allemaal in de media uitkraamt.

Jungle
Ik kan de mogelijke administratieve jungle waarin de goedwillende burger komt al weer helemaal uittekenen. Klant: 'U bent vergeten de opwek voor de meter van mijn verbruik af te trekken.' Of: 'De hoeveelheden eigen opwek en verbruik kloppen niet, kunt u die aanpassen?'. Ha, ha, energiebedrijven en iets aanpassen; dat gaat niet zo goed samen. Die klanten krijgen vast een antwoord zoals: 'Ja maar dit zijn schattingen, die komen van de netbeheerder, die kunnen we niet aanpassen', etc. Leer mij energiebedrijven kennen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn