Zon op scholen 1) - Geen betere plek voor de plaatsing van zonnepanelen dan een schooldak

30 mei 2013 - Minister Kamp opende deze week samen met Groenlinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren een nieuwe zonnestroom-installatie op een basisschool in Arnhem. Nu is dit niet zo heel bijzonder. Maar hij heeft wel een goede neus voor wat er leeft. Want feit is dat het plaatsen van zonnepanelen op schooldaken hot is.

Ideaal
Een school leent zich bij uitstek voor de aanleg van een zonnestroom-installatie. De daken zijn groot en de plaatsing kan gevolgd worden door lessen aan de kinderen, zodat die van alles leren over elektriciteit en verduurzaming. Daarbij is het draagvlak groot. Scholen zijn maatschappelijke instellingen, die vaak midden in de lokale samenleving staan; de leraren hebben affiniteit met het onderwerp en anders zijn er wel ouders en omwonenden die met een begerig oog naar het grote schooldak kijken. Een voordeel is verder dat de school vooral overdag stroom verbruikt; een nadeel is wel dat de school in de zomer als de zon hoog aan de hemel staat, lange tijd dicht is.

Geld
Honderden gemeenten en scholen zijn waarschijnlijk bezig met plannen op dit gebied. Toch is het in de praktijk nog niet zo makkelijk. De grote vraag lijkt te zijn: hoe financieren we de installatie? Want die moet wel vooruit betaald worden. Stel dat een school een installatie van zo'n 55 kWpiek op het dak wil leggen. Daarmee wekt die school zo'n 50.000 kWh per jaar op. Zo'n installatie vergt toch al gauw een investering van zo'n 60.000 euro. Scholen schijnen dat bedrag niet zomaar op tafel te kunnen leggen.

Opties
Financiering door omwonenden is een mogelijkheid. Zij leggen dan een bedrag bij elkaar en krijgen de opbrengsten van de stroom. Dan gaat er geld van de school naar de ouders. Dit model lijkt op dat van inwoners van Ypenburg (Den Haag) die samen zonnepanelen op een dak van een boer in de nabijheid hebben gelegd. Die laatsten krijgen alleen niet in geld, maar in natura uitbetaald. Een andere optie is dat de opgewekte stroom eigendom van de investeerders wordt. Dit wordt aantrekkelijk als straks mogelijk een verlaagd belastingtarief voor de stroom van dit soort investeringen gaat gelden. Daar wordt nu over gesproken binnen de kaders van het SER-akkoord.

Lening
Maar er zijn andere opties. Veel bedrijven die scholen een helpende hand bieden zijn inmiddels in het gat in de markt gesprongen. Het bedrijf Greenspread heeft een methode ontwikkeld. De provincie Gelderland verstrekt via de Triodosbank een lening voor de financiering van de installatie. Greenspread legt de installatie aan, exploiteert die vervolgens en zorgt dat de lening wordt terugbetaald. De school betaalt aan Greenspread voor de stroom die door de installatie wordt opgewekt. Dat zal min of meer dezelfde prijs zijn als die nu door de school betaald wordt. Die prijs is sterk afhankelijk van het energie-belastingtarief waarin de school zit.

Fondsenland
Het fonds van de provincie en de Triodosbank is bedoeld voor scholen in Gelderland. Maar Greenspread weet, volgens een medewerker van het bedrijf, voldoende goed de weg in 'fondsenland' om het product ook in andere provincies te kunnen aanbieden. De school wordt wel gevraagd om een deel van de investering voor zijn rekening te nemen. Dit is zo'n 5 tot 10% van de investering. Na 5, 10 of 15 jaar zijn de panelen afbetaald en kan de school genieten van de gratis stroom, die dan nog wordt opgewekt door de installatie op het dak. Natuurlijk geldt: hoe hoger de initiële investering van de school, hoe eerder de panelen zijn afbetaald.

Klein is fijn
Hoe kleiner de school en hoe groter het dak, hoe groter de mogelijkheden, zegt de medewerker van Greenspread. Een school die minder dan 10.000 kWh per jaar verbruikt betaalt zo'n 23 cent per kWh, een school die tussen de 10.000 en 50.000 zit, betaalt (voor dit laatste stuk) slechts 14 cent per kWh. Dit wordt min of meer de verrekenprijs die de school aan Greenspread betaalt.  De meeste basisscholen hebben een verbruik van zo'n 10.000 tot 70.000 kWh. Ook voor grotere scholen valt echter meestal wel een businesscase op te stellen, zo zegt Greenspread. Het is altijd een kwestie van passen en meten.

Wordt vervolgd

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn