Gluren bij je buren: de beste manier om te leren over verduurzaming van je eigen huis

27 mei 2013 - Zaterdag 18 mei konden ongeveer 40 duurzame huizen bezocht worden in Den Haag, in het kader van Gluren bij je buren.

Coach
De eigenaren krijgen subsidie van de gemeente om zoveel mogelijk energie-label stappen te maken. Ze mogen ook gebruik maken van een energiecoach. In ruil daarvoor moeten ze eens in de zoveel tijd hun huis openstellen voor anderen. De bedoeling is met name dat buren komen kijken zodat die worden aangestoken door het virus. Twee woningen heb ik bezocht, samen met drie raadsleden, onder meer de woning van Alexander van de Beek, die aan de basis staat van het buurtinitiatief 070Energiek.nl.

Groot Hertoginnelaan 51 Den Haag
Indrukwekkend wat Alexander van de Beek allemaal aan zijn huis gedaan heeft. Op het dak liggen zonnepanelen en zonnecollectoren. De collectoren zijn heatpipes. Die verwarmen het water in een boiler, die onder in de kruipruimte zit. Opvallend is dat hij het luik naar de kruipruimte, onder aan de trap bij de ingang, doorzichtig heeft gemaakt. Je ziet twee expansievaten met daaronder de boiler van 1000 liter er doorheen. Het is een beetje eng om er over heen te lopen. Maar boven verzekerd Van de Beek dat de kunststof honderden malen sterker is dan plexiglas.

Met het water van de boiler wordt nu al gedouched. De verwarming is er nog niet op aangesloten. Dat komt later. Wel staan er voor de radiator al zogenaamde laag-temperatuur-radiatoren. Die verspreiden de warmte beter dan de traditionele radiatoren. Er zitten kleine ventilatortjes op. Daardoor kan de aanvoertemperatuur van de ketel of boiler omlaag. De oude radiatoren die er achter staan worden later weggehaald, zo vertelt de vrouw van Van de Beek.

Droogkamer
Verder heeft hij een kamertje ingericht om de was te drogen. Die wordt al wel verwarmd door de boiler. Als het daar te vochtig wordt dan gaat er automatisch een ventilatortje aan, om het vocht af te voeren. Op die manier kan hij op stroomkosten voor een droger besparen. De wasmachine wordt gevoed door warm water, zodat die niet zelf water hoeft op te warmen.

Geel-groene stroom
Het gesprek komt op wat er allemaal gedaan kan worden om Den Haag te verduurzamen. Van de Beek is van plan om samen met bewonersorganisaties in andere wijken groene stroom aan te kopen. Dat zou dan geel-groene stroom moeten worden genoemd naar de kleuren van Ado Den Haag, zo zegt een van de raadsleden prompt. Het was een idee waar Sjaak Bral tijdens een recent Stadsgesprek over duurzaamheid mee was gekomen.

Aardwarmte
Ook de aardwarmte-centrale zou Van de Beek meer willen inzetten voor het verduurzamen van de stad. Die ligt echter op apegapen, nadat behalve de woningbouwcoöperaties ook Eneco en Eon zich eruit terug trokken. Mogelijk dat de gemeente de aardwarmte-centrale zelf gaat exploiteren. Gekeken wordt of bedrijven op industrieterrein Zichtenburg/Kerketuinen kunnen worden aangesloten. De gemeente gaat nu samen met Vestia weer nieuwe woningbouwprojecten opzetten. De gemeente eist dat de woningen energieneutraal worden, maar gehoord kan worden dat hier al weer aan gemorreld wordt.

Spouwmuur
Het grote voordeel van een evenement als 'Gluren bij je buren' is dat je veel leert over wat je in je eigen huis allemaal kunt doen. Eerste vraag aan mij: Heb je een spouwmuur? Hoe weet je of je spouwmuur hebt?  Als je muur dikker dan 35 centimeter is, zo zegt een adviseur die binnen kwam lopen. Dan komt de vraag of die geïsoleerd is. Hoe kom je daar achter? Je kan blijkbaar bouwtekeningen opvragen bij een kantoor van de gemeente; bij het het Bouwtekeningenarchief, Dienst Stedelijke Ontwikkeling, Loosduinseweg 15.

De tweede woning die we bezochten staat in de vruchtenbuurt, een populaire buurt uit de jaren dertig. De eigenaar heeft flink verbouwd. Hij heeft de muren van de keuken aan de voorkant uitgebroken en daar een groot kookeiland gemaakt. Het dak is geïsoleerd. Hij wil samen met zijn buren zonnepanelen plaatsen; die komen dan aan de voorkant te liggen. Zijn buurvrouw heeft daar echter problemen mee.

Coach
De Energy coach komt binnen. Het is De Raaij. Hij legt het een en ander uit over warmte. Je hebt stralingswarmte en convectorwarmte. Stralingswarmte komt van een radiator of open haard. Je voelt de warmte wanneer je er voor staat. Er komt een luchtstroom op gang. Convectorwarmte komt van bijvoorbeeld muur- en vloerverwarming. Je hebt ook convectoren, die in een put in de vloer geplaatst worden.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn