Nog steeds geen witte rook voor Typhoon Offshore, wat houdt de start op?

24 mei 2013 - De financiering voor de bouw van het windmolenpark Gemini in de Noordzee, ten noorden van Schiermonnikoog, is nog steeds niet rond. Eind vorig jaar kondigden verschillende media met veel tamtam aan dat de financial closure snel zou plaatsvinden, maar die is nog niet geweest.

Stilte
Het duurt allemaal wel lang. Partijen die deelnemen in het eigen vermogen zijn bekend, zo zegt woordvoerder Marcel van de Berg van Typhoon Offshore. Typhoon zelf zou niets liever willen dan al die partijen bekend maken, zo zegt hij. Bepaalde beursgenoteerde bedrijven willen er echter nog niet mee naar buiten treden. Aangenomen kan worden dat hier Siemens mee wordt bedoeld. Die zou samen met HVC en andere bedrijven eigen vermogen in het project stoppen.

Redesign
Wat zijn de bottlenecks? Er zijn volgens woordvoerder Marcel van de Berg geen bottlenecks meer, maar wel zaken die nog geregeld moeten worden. "De partijen zijn opgelijnd". Er zijn 70 mensen bezig met het project, en er is al 37 miljoen in geïnvesteerd. Wat de zaak volgens Van de Berg vertraagd heeft is het redesign van het park. Het park zou worden uitgelegd met molens van Bard, het bedrijf dat het project in eerste instantie zou gaan trekken, maar dat in problemen raakte. Er komen nu molens van Siemans: 150 van 4 MW. Die komen bij minder wind in beweging, zodat het verlies als gevolg van stilstand minimaal  is.

Geld
Toch is het de vraag of er niet meer aan de hand is. Partijen willen niet voor niets niet naar buiten treden. Zo is het waarschijnlijk dat nog niet al het benodigde geld bijeen is. In totaal is er 2,5 miljard nodig, waarvan 0,5 miljard voor de aanleg van de verbinding tussen de kust en het park. De aandeelhouders zouden 400 miljoen bijeen brengen. Dus moet er 2 miljard aan vreemd vermogen bijeen worden gebracht. De EIB heeft toegezegd om 500 miljoen in te leggen; dan blijft er nog een flink bedrag over. Investeerders zouden huiverig zijn, zo valt te horen in de markt, wat mogelijk alles te maken heeft met de economische omstandigheden.

Huiverig
Maar investeerders zouden ook huiverig worden omdat Eneco negatieve verhalen over de directie van Typhoon de wereld in helpt. Die directie bestaat uit Dirk Berkhout en Dennis Lange, voorheen bestuurders van Econcern. Er schijnt grote heibel te zijn tussen die deze bestuurders en Eneco, dat failliete delen van Econcern overnam. Directeur Dirk Berkhout en woordvoerder Van de Berg zeggen echter dat ze hier niets van weten. "Het zou heel kinderachtig van Eneco zijn als het dat zou doen." Bekend is wel dat Eneco woedend is dat aartsvijand Greenchoice de stroom van het park af gaan nemen, samen met Delta. En dat Eneco boos is dat het het park in eerste instantie al niet mocht bouwen.

Kapitaalnood
Een probleem is mogelijk ook de aanleg van de verbinding naar land. Typhoon Offshore heeft twee bedrijven opgericht: Gridco en Powerco. De aanleg van de verbinding vindt dus plaats in een aparte firma, waar ook eigen vermogen in moet worden gestort. Tennet zou hiervoor de meest aangewezen partij zijn. Maar die schijnt al het kapitaal nodig te hebben voor de aanleg van verbindingen in Duitsland. Het moet een partij zijn die in Nederland actief is, zo schrijven de regels voor. Dit is een opmerkelijke eis in deze tijd van vrij verkeer van kapitaal. "Ik zou hier graag een discussie over voeren", zo zegt Van de Berg.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn