Schaliegas 3 - Deze bedrijven lobbyen voor schaliegaswinning bij EU-instituties

14 mei 2013 -  Wist u dat de Poolse regering een lobbyclub inhuurt om te lobbyen in Brussel voor schaliegas, dat twee bedrijven die werken voor gasbedrijven meer dan 100 lobbyisten rond hebben lopen in Brussel en dat Hillary Clinton zich het vuur uit de schenen heeft gelopen om landen als Polen en Bulgarije aan te zetten tot het winnen van schaliegas?

Amerikaanse toestanden
De EU heeft er eigenlijk niets over te zeggen. Toch wordt er druk gelobbyed in Brussel door voorstanders van schaliegas. Ze willen voorkomen dat er stringente wetgeving tegen de winning van het spul komt. Hoe minder wetgeving hoe beter, zo is het adagium. Als er teveel regelgeving komt is de winning niet meer rendabel, zo merkte en medewerker van Shell ooit op tegen een medewerker van de Europese Commissie. Een bedrijf als Halliburton wil dat de lijst met chemicaliën die bij het fracken gebruikt wordt geheim kan blijven, zoals dat ook in de Verenigde Staten toegestaan is.

Voet op het gaspedaal
Zie hieronder een lijst met bedrijven en organisaties die heftig aan het lobbyen zijn tegen de invoering van regels die het winnen van schaliegas teveel aan banden leggen, ofwel voor een zo vrij mogelijk investeringsklimaat. De informatie komt uit het rapport 'Foot on the gas', van Laura Weis van het Corporate Europe Observatory (zie onder voor een download). De titel slaat op de slogan van een conferentie over schaliegas die jaarlijks in Polen wordt gehouden: 'Shale Gas World' en waar politici en ambtenaren en schaliegasbedrijven elkaar ontmoeten.

Olie- en gasbedrijven

ExxonMobil, Halliburton, Chevron, GDF Suez, Statoil, Shell, PGNIG (Polen), Total, Marathon Oil, Talisman Energy en OMV

Erg actief zijn ExxonMobil, Halliburton en Chevron. ExxonMobil plaatst advertenties waarin chemicaliën die gebruikt worden voor schaliegaswinning vergeleken worden met de chemicaliën die in normale huishoudelijke producten zitten.

Maar ook Shell kan er wat van. Shell en Exxon spenderen miljoen aan lobby-activiteiten, zo blijkt uit het EU transparantie-register.

Tussen januari en augustus 2012 zijn er dertien formele ontmoetingen geweest tussen vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de bedrijven ExxonMobil, Talisman Energy, Shell, Statoil, Halliburton, Chevron en GDF Suez. Vooral vertegenwoordigers van het departement voor energie staan op bijzonder goede voet met mensen uit de sector, zo blijkt. In emails worden die laatsten vaak met de voornaam aangesproken.

Adviesbureaus

Philippe and Partners
Vertegenwoordigt grote energieconcerns. Dit bureau schreef het rapport dat uitgegeven werd door het Europese departement van energie, onder leiding van Eurocommissaris Günther Oettinger. Hierin stond dat "de huidige wetgeving, voor de milieuwetgeving, voldoende toeziet op de meeste aspecten die van belang zijn bij de winning van schaliegas."

Burson-Marsteller en Fleishman-Hillard
Deze bedrijven hebben alleen al meer dan 100 lobbyisten rondlopen in Brussel, waarvan een groot aantal toegang hebben tot het Europees Parlement.
Fleishman-Hillard werkt voor Exxon Mobil.
Burson-Marsteller werkt voor Poolse overheid. De Poolse regering huurt dus bedrijven in om te lobbyen voor schaliegas.

FTI Consulting
Werkt voor Halliburton

Hill+Knowlton Strategies
Werkt voor Talisman Energy en Marathon Oil

Overheden

Polen
De regering van Polen verklaarde aan de vooravond van het voorzitterschap van Polen in de tweede helft van 2011 dat schaliegas prioriteit zou krijgen. De Poolse regering sloot een contract af met lobbyclub Burson-Marsteller, ter waarde van een half miljoen euro. De Poolse regering huurde ook een professor uit Oxford in: Dieter Helm. Die was voorheen druk bezig met het promoten met kernenergie, maar hij stapte net zo makkelijk over op schaliegas. Door de Europese Commissie werd deze wetenschapshoer vervolgens benoemd tot voorzitter van de adviesgroep rond de Energy Roadmap 2050.
Poolse Parlementsleden hebben een dubieuze reputatie. Het Poolse Parlementslid Boguslaw Sonik was samen met zijn vriend Bogdan Marcinkiewicz voorzitter van een een diner-debat over schaliegas, mede georganiseerd door Lewiatan, een club van Poolse werkgevers. Marcinkiewicz zit in de raad van bestuur van twee gasbedrijven. Sonik is rapporteur over het onderwerp schaliegas voor de Milieucommissie van het Parlement.

Verenigde Staten
Schokkend om te lezen is dat niemand minder dan Hillary Clinton zich uitgesloofd heeft om landen als Polen en Bulgarije aan te zetten tot schaliegaswinning."In Poland, American government officials ranking as high as Secretary of State Hillary Clinton have been spending big efforts on getting exploration permits." Hillary Clinton also visited Bulgaria in February 2012 to lobby for shale gas exploration, and to encourage the Bulgarians to strive for energy independence."

Belangengroepen:
European employers' confederation, BusinessEurope, Europag

GasNaturally (ontsprongen uit de Oil and Gas Producers Association, OGP).
Organiseerde in april 2012 de Gas Week 2012 in het Europees Parlement met louter vertegenwoordigers van grote energiebedrijven als sprekers.

European Energy Forum (EEF)
'Onderzeeboot van de fossiele energie-sector'. Leden zijn Parlementsleden en grote energiebedrijven als Chevron, Eni, Eurogas, Exxon Mobil, GDF Suez, OMV, OGP, Orlen, PGNIG, Statoil, Shell en Total.

European Gas Advocacy Forum (EGAF)
Centrica, Eni, Eon Ruhrgas, Gazrprom, GDF Suez, Qatar Petroleum, Shell en Statiol.

Shale gas Europe
Chevron, Cuadrilla, Halliburton, Shell,  Statoil,  Total

Denktanken

Centre for European Policy Studies (CEPS)
Organiseerde in 2012 het European Gas Policy Forum 2012, gesponsord door Exxon en Chevron.

Polish Kosciuszko Instituut
Wordt betaald door PGNIG

Nederland

VEMW
In Nederland heeft de club van grootverbruikers VEMW zich als een groot voorstander van schaliegaswinning ontpopt. Korte-termijn opbrengsten voor het bedrijfsleven gaan bij deze club nog altijd voor het lange termijn belang van behoud van een gezond leefklimaat.

Waard
En al die groepen rekenen allemaal buiten de waard, en dat is in dit geval de bevolking van Europa, die over het algemeen niets van schaliegas moet weten.


Zie hier de twee andere delen over schaliegas (voor abonnees):

Schaliegas 1 - 'EZ-onderzoek is te oppervlakkig om als basis voor beslissing te kunnen dienen'

Schaliegas 2 - Europarlementariërs eten buikje rond en heffen het glas samen met schaliegas-lobbyisten


Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn