Wordt Qurrent een tweede Greenchoice of een service-bedrijf van Eneco?

24 april 2013 - Vrijdag werd bekend dat twee directeuren van Greenchoice vrij plotseling overstappen naar Qurrent. Vraag is waar dit bedrijf met misschien zo'n honderd klanten twee goed-betaalde directeuren voor nodig heeft. De gedachte lijkt te zijn om Qurrent uit te laten groeien tot een groot duurzaam energiebedrijf.

Miljoenen
De oorsprong van Qurrent ligt in het bedrijf 'We generate'. Het zogenaamde Droomfonds van de Postcode-loterij pompte in februari 2011 13 miljoen euro in dit bedrijf, om er het 'energiebedrijf van de toekomst' van te maken. Het bedrijf werd samengevoegd met Qurrent, dat in 2006 was opgericht door Igor Kluin. De naam van dit laatste bedrijf werd de handelsnaam. De nieuwe eigenaar werd de Stichting Doen. Directeur werd Michiel Muurmans. Kluin werd de commerciële man.

Duo
De stichting Doen wordt geleid door onder meer Nina Tellegen. Die zit in de raad van commissarissen van Qurrent, samen met Wim Meijer, ofwel de rode commissaris (onder veel meer oud-commissaris van Nuon geweest). Muurmans is nu op een zijspoor gezet. Klatten en Slieker boden zich namelijk als duo aan aan de sollicitatiecommissie van Qurrent, zo zegt woordvoerder Noortje Bakker van Qurrent. De Raad van Commissarissen moest ze allebei nemen of geen van beiden. Muurmans heeft toen zijn conclusies getrokken.

Kastje
Vraag is dus waarom zo'n zware directie nodig is. Qurrent richt zich van oudsher, net als veel andere bedrijven, op energiebesparing. Kluin zou een kastje ontwikkelen om zelf-opgewekte stroom te verdelen onder buren. Daarvoor kreeg hij in 2007 een prijs van de Postcode-loterij, uit handen van Richard Branson, bestaande uit 500.000 euro. Dit kastje is nog niet beschikbaar. Wel is het bedrijf van plan om het nog te gaan ontwikkelen, zo zegt Bakker. Vraag is daarbij of mensen die met zo'n kastje de stroom verdelen mogen salderen. Dat is nog even afhankelijk van wat de regering binnenkort gaat besluiten.

Mini
Wel beschikbaar is de zogenaamde Qbox mini. De Qbox mini meet realtime het verbruik bij consumenten. Bij mensen die een traditionele meter in de meterkast hebben hangen wordt alleen het stroomverbruik gemeten; dit is in tegenstelling tot andere kastjes, zoals de Toon, de Aurum en de Wendy. Als mensen een slimme meter hebben kan de Qbox wel het gasverbruik meten. Een ander nadeel van de Qbox is dat er een kabel nodig is van de meterkast naar de modem. Die moet dan vaak door het halve huis.

Leveringsvergunning
In september 2012 opende het bedrijf officieel de deuren, zo werd met persberichten aangekondigd. Bedoeld wordt dat toen begonnen werd met het winnen van klanten, want het bedrijf bestond al lang natuurlijk. Daarvoor werd de applicatie gratis verdeeld, bij wijze van proef. Het bedrijf wist enkele honderden klanten aan zich te binden. Die werden beleverd door Trianel, dat eind 2012 failliet ging. De klanten worden op 1 mei overgezet naar Eneco. Het bedrijf gaat vooralsnog geen eigen leveringsvergunning aanvragen, zo zegt Bakker.

Plotsklaps
En hier zit dan weer een link met Greenchoice. Want Eneco is aandeelhouder van Greenchoice. Dus mogelijk zijn de twee directeuren via Eneco bij Qurrent terecht gekomen. Bakker wil dit niet bevestigen. Vraag is en blijft waarom de directeuren op stel en sprong weg moesten bij Greenchoice. Ze waren nog maar ruim een jaar in dienst. Normaal is dat eerst een opvolger wordt gezocht en dat de zaak langzaam wordt overgedragen.

Officiële versie
Volgens woordvoerder Jurjen Algra van Greenchoice vinden Klatten en Slieker het prettig om weer wat dichter bij de markt te staan. "Greenchoice is een groot energiebedrijf". "Het is voor hen een uitdaging om weer producten aan de man te brengen", aldus Algra. Bakker heeft een soortgelijk verhaal. De nieuwe directeuren vinden het "erg interessant om te kijken hoe ze klanten op weg kunnen helpen met energiebesparing, en hoe ze middelen kunnen aanreiken om collectieven verder te helpen. Dat vinden ze interessanter dan alleen de levering van energie", aldus de woordvoerder. Denk er van wat u er van wilt denken.

Verrijking
Nog steeds is het plan om van Qurrent het energiebedrijf van de toekomt te maken. Volgens Bakker is nog niet duidelijk of het bedrijf alleen een 'service-bedrijf' wordt of dat het ook een leverancier wordt. Gegeven de komst van Klatten en Slieker ligt het echter voor de hand te denken dat Qurrent moet uitgroeien tot een soort tweede Greenchoice. Maar ook mogelijk is dat het een soort service-bedrijf van Eneco wordt, net als Zon-IQ. Volgens Bakker zal het "verrijken van energiegegevens en het geven van advies aan energie-afnemers" tot de kernactiviteiten van Qurrent blijven behoren.

Villa Felderhof
Mogelijk zit er meer in het vat. Er zit een bepaalde kliek rond de Postcode-loterij, bestaande uit onder meer Ruud Koornstra en Rik Felderhof, juist ja die van de villa, een programma dat door Koornstra werd geproduceerd. Gezegd wordt dat zij eenzelfde truc willen uithalen als ze toen met Durion (later: Oxxio) hebben uitgehaald: groot maken en verkopen dus. De banden tussen de Postcode-loterij en Koornstra zijn innig. De Stichting Doen heeft een belang in zijn bedrijf Lemnis. Het idee heeft kans van slagen als Qurrent de beschikking krijgt over de adressen van de Postcode-loterij en als de TV ook nog eens ingezet wordt voor het maken van reclame. Laat dat maar aan Koornstra over.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn