Ongeveer 100.000 mensen met panelen, netbeheerders komen tot 70.000

19 april 2013 - In mei komen netbeheerders met een overzicht van alle mensen met een zonne-energie installatie die zich bij hen hebben aangemeld, of laten aanmelden door de installateur. Op dit moment zijn er dat zo'n 70.000.

Hoeveel en waar
Dat zei Roelof Dijkstra van Enexis. Hij is namens de netbeheerder betrokken bij het project waarbij de netbeheerders de aantallen en plaatsen van duurzame energie-installaties in kaart proberen te brengen. Daar hoort de website bij: www.energieleveren.nl. In mei zal er ook een overzicht komen van waar in Nederland die installaties zich bevinden, zodat we kunnen zien welke gemeenten/regio's voorop lopen en welke achterop.

Niet verplicht
Dijkstra stond op de beurs Solar Solutions om het initiatief onder de aandacht van installateurs te brengen. Opvallend was dat hij aandroeg dat installateurs verplicht zijn om mensen die zonnepanelen op het dak schroeven aan te melden. Dat lijkt toch echt niet het geval te zijn. Het staat weliswaar in de beroemde codes van de sector, maar dat zijn eigenlijk louter afspraken tussen partijen in de sector zelf. Installateurs en prosumers kunnen daar nooit in wettelijke zin aan gebonden zijn.

Heen en terug
De netbeheerders willen de distributie echter in kaart brengen van vanwege mogelijke effecten van die installaties op het net. Ze kunnen het net dan op tijd aanpassen als het aantal installaties in een wijk erg groot wordt. In tegenstelling tot een gasnet kan stroom die op een lokaal net wordt gezet echter worden teruggeleverd aan het middenspanningsnet, achter (of voor) de transformator. Die werken dus twee richtingen op. Alleen als het aantal panelen in een wijk heel groot wordt zullen er mogelijk aanpassingen aan het net moeten worden gedaan.

500 per week
Dijkstra schat dat zo'n 60 tot 70% van alle installaties zijn aangemeld, wat het aantal installaties op 100.000 zou brengen. In Enexis-gebied staan er nu zo'n 25.000. Er komen er zo'n 500 per week bij. Het aantal nieuwe installaties bereikte bij deze netbeheerder een maximum van 3500 in oktober vorig jaar. In maart van dit jaar kwamen er 3000 bij, wat meer was dan in de wintermaanden. zo laat Dijkstra zien met een mooie staafdiagram op zijn computer. Reden van de stijging in maart is volgens hem dat het weer lente wordt en mogelijke acties van VEH. Mogelijk dat ook de mogelijke komst van importheffingen voor Chinese panelen een rol speelt.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn