Energiewende IV: Zet wind- en zonnestroom in het hart van de stroomvoorziening

Droogjes
Breuer merkte droogjes op dat de stroom er in Duitsland gemiddeld per afnemer slechts 15 minuten per jaar uit ligt, tegen meer dan 30 in Nederland. Dus hoezo is het Duitse net instabieler dan het Nederlandse?, zoals Hartman had gezegd. Mevrouw Günther van WWF Duitsland had nog een aantal interessante opmerkingen. "Zet wind- en zonnestroom in het hart van de energievoorziening", zo zei ze.

 

Plank
Pieter Boot, die tegenwoordig bij het PBL werkt, sloeg de plank een beetje mis door te stellen dat de Energiewende louter industriepolitiek is, en geen milieubeleid. Wel interessant is zijn opmerking dat Duitsland niets doet om het CO2-emissiestelsel nieuw leven in te blazen om zo de eigen industrie te kunnen blijven beschermen. Nederland is op dit gebied actiever, zo zei Boot [maar dat actieve valt wel tegen in feite en komt vooral van mensen en organisaties buiten de regering]. Ook interessant was zijn opmerking dat de Energiewende vooraf ging aan de definitieve kernenergie-uitstap en dat, waar de Energiewende een goed doordachte stap was, de kenenergie-uitstap dat niet was. Die laatste was immers ingegeven door de ramp in Japan.

Achter de feiten
Het kolengebruik stijgt in Duitsland ook; iets waar Duitsland volgens Boot "niets aan doet". "Wij zijn goed in gas. Duitsland weet daar niet zo goed raad mee, net als met CO2-opslag." Volgens Boot en anderen die in de onderzoeks/beledishoek werkzaam zijn moeten wij beslissingen nemen op het gebied van C02-opslag; het is deze mensen blijkbaar ontgaan dat die beslissingen al lang genomen zijn; we gaan het niet doen vanwege onzinnig, te risic0vol, te duur en technisch zo goed als onmogelijk.]

Trolley-truck
Van der Leun van Ecofys merkte op dat de Energiewende al enorm positieve effecten heeft gehad. De prijs van zonnepanelen is met een factor drie verlaagd door Duitse innovatie. Het brengt elektriciteit binnen bereik van 1,3 miljard mensen, die daar nu nog niet over beschikken. Hij benadrukte, net als Den Ouden, de noodzaak om de vraag af te stemmen op het aanbod van duurzame energie. Als voorbeeld noemde hij een snelweg waar trolley-trucks over kunnen rijden. Bij een overschot aan stroom is gaan de trucks op elektriciteit rijden. Er schijnt een pilot hiermee te zijn. 

Stomme vraag
René Leegte had een stomme vraag. Wat is het verschil tussen het subsidiëren van duurzame energie en het subsidiëren van Fokker? [Misschien zoiets als: het eerste brengt een nieuwe industrie binnen handbereik en is nodig om ons klimaat draaglijk te houden en het tweede was uitzichtloos en nergens goed voor, op het behoud van een paar banen na, red.]

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn