Energiewende V: Laat stroomprijzen stijgen bij krapte, laat gascentrales goud geld verdienen!

Waarom komt een Energiewende in Nederland niet van de grond? Dat was toch wel de cruciale vraag tijdens de hoorzitting.

 

Slimmer
Volgens Boot is de politiek in Duitsland net zo ingewikkeld als hier, maar is het voordeel van Duitsland dat de lokale overheden meer bevoegdheden hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld makkelijker eisen stellen aan nieuwbouw. Er is daar bovendien een bank. KFW, die zich heeft toegelegd op financiering van duurzame energieprojecten. Sommige instrumenten zijn daarbij in Duitsland gewoon slimmer, zo zegt Boot. Zo komen grote bedrijven alleen in aanmerking voor vrijstelling van energie-belasting te betalen als ze bepaalde afspraken omtrent energiebesparing halen.

Uitdaging
Duitse universiteiten en onderzoeksinstellingen volop bezig met onderzoek naar de vraag hoe energie op te slaan. Dat is niet zomaar; dat doen ze omdat dit een "maatschappelijke uitdaging" is. Volgens Boot zijn er trouwens geen 380.000 banen gecreëerd door de duurzame energie-industrie, maar slechts 80.000. De andere 300.000 zouden anders ook zijn gecreëerd.

Gokje
Of Duitsland de juiste beslissing heeft genomen of niet is eigenlijk geheel afhankelijk van de toekomstige stroomprijzen; gaan ze stijgen dan was het een goede keuze, gaan ze dalen dan was het een slechte keuze. "Het is een beetje een gok van de Duitsers, maar ze bevinden zich wel in goed gezelschap, want velen voorspellen dat de stroomprijzen gaan stijgen." [Toch is dat natuurlijk niet het gehele verhaal; want Duitsland heeft het gevoel dat het dit moet doen.]

Kapitaalschaarste
Volgens Kees van der Leun van Ecofys is energiebesparing in de industrie nog steeds een onderbelicht thema. Volgens hem is er in Nederland sprake van schaarste aan kapitaal om de investeringen te financieren. "In Duitsland worden investeringen gedragen door de burger. Dat is een inspiratiebron voor Nederland. Als mensen zelf zonnepanelen hebben dan zijn er ineens heel veel mogelijkheden om aan de knoppen te draaien. Het is hartstikke leuk om je eigen stroom op te wekken.

Goud geld
Er wordt nu alom gesproken over de invoering van een subsidie voor het beschikbaar stellen van capaciteit. Net als wij hier al jaren betogen vindt Van der Leun ook dat capaciteit geen enkel probleem is. Gascentrales in Nederland staan bij bosjes stil. Dat biedt mogelijkheden voor Duits-Nederlandse samenwerking. Als de situatie in Duitsland krap doordat de wind en de zon zijn weggevallen kunnen Nederlandse centrales bijspringen. "Laat de stroomprijs maar zijn werk doen. Laat gascentrales maar goud geld verdienen." Dat is beter dan dat we nu die prijzen gaan maximeren en subsidie gaan geven om te zorgen dat gascentrales beschikbaar blijven, zo verklaart Van der Leun later aan Energieenwater.net

Nabrander
Dick van Elk van de Windvogel maakte nog een aardige opmerking, na afloop van de hoorzitting. Hij ontkende eigenlijk dat er sprake is van een tekort aan kapitaal. Er zit in de pensioenpot namelijk honderden miljarden. Om de transitie te maken is, zeg, 40 miljard nodig. Waarom gebruiken we het geld van die pensioenfondsen daar niet voor?

Copyright © Geldengroen.net

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn