Grens tussen wederverkoper, whitelabel en vergunninghouder is en blijft vaag

13 maart 2013 - In de praktijk is de grens tussen wederverkopers en whitelabels vaag; en zelfs de grens tussen wederverkopers en vergunninghouders zal vaag zijn.

Soorten en maten
Er zijn nu drie soorten lokale duurzame energiebedrijven: De bedrijven die zelf al een leveringsvergunning hebben, de bedrijven die als white label opereren onder de vergunning van een ander bedrijf en de bedrijven die als wederverkoper fungeren. De eerste groep bestaat nu eigenlijk alleen uit Huismerk Energie. White labels zijn per 1 april zijn verboden. Er zijn twee opties: ze vragen zelf een vergunning aan of ze worden wederverkoper.

Veranderingen
Een aantal bedrijven is bezig een vergunning te bemachtigen. Veelal gebeurt dit dan weer samen met andere partijen. Dit geldt voor Grunneger Power, Kas Energie en Texel Energie. Een deel van deze partijen zal echter onder een derde partij blijven vallen. Hieronder vallen Regge-stroom (Qwint) en Adem Houten (nu Delta, straks Inergie). Zij moeten straks, meer dan, nu duidelijk maken dat de stroom en het gas geleverd worden door een ander bedrijf. Ze worden dan wederverkoper. Het eigen logo zal kleiner moeten worden en dat van de leverancier groter.

Doorverkopers
De derde groep is nu al duidelijk een wederverkoper van grote bedrijven. Bedrijven in die groep hanteren veelal de tarieven van de bedrijven waar ze wederverkoper van zijn. Iemand die naar de prijzen op hun website klikt komt terecht op de website van de 'moederbedrijven'. Bedrijven die expliciet als wederverkoper van Greenchoice opereren zijn Zeenergie, Onze Energie, Amerlander Energie Coöperatie (AEC) en EC Noordse Veld. Een bedrijf dat zijn heil heeft gezocht bij Anode is ZET uit Zutphen. De-A uit Apeldoorn en Eemstroom uit Amersfoort lijken ook wederverkopers te zijn, hoewel ze meer dan de anderen wat extra's lijken te bieden.

Vaag
Maar de grens tussen een (legale) wederverkoper en een (illegaal) white label is vaag en zal dat altijd blijven. Hoe groot moet het logo van de leverancier in het eerste geval precies zijn om duidelijk te maken dat het om een wederverkoper gaat?

Wederverkoper van je dochter
Zelfs de grens tussen groep 1 (eigen vergunning) en 3 (wederverkoper) is vaag. Want Grunneger Power en Texel Energie zijn weliswaar zelf vergunningen aan het aanvragen, maar die vergunning wordt ondergebracht in een coöperatie waar ze samen met andere coöperaties eigenaar van worden. Ze zullen dus ook als wederverkoper voor die nieuwe coöperatie gaan fungeren. Bij de laatste coöperaties zullen zich dan weer andere bedrijven aansluiten, zoals AEC en EC Noordse Veld bij die van Grunneger Power.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn