Er ontstaan vier clusters van lokale duurzame energiebedrijven

2 maart 2013 - Er zijn momenteel vier samenwerkingsverbanden van lokale duurzame energie-initiatieven in de maak. Dat zijn:

1) NLD ENERGIE

Drie noordelijke coöperaties zijn samen gegaan, zo werd onlangs bekend. Zij hebben zich verenigd in NLD Energie, wat staat voor Noordelijk Lokaal Duurzaam. Partners zijn Grunneger Power, de Friese energiecoöperatie en de Drentse Kei (Koepel Energie-initiatieven). Ook zullen de Amerlander Energie Coöperatie en EC Noordseveld zich hierbij gaan aansluiten. Zij proberen voor 1 april een leveringsvergunning in de wacht te slepen. Dan is het niet meer mogelijk om als white label te functioneren, dus om energie te verkopen onder eigen naam zonder zelf een leveringsvergunning te hebben.

2) VEC

Het tweede samenwerkingsverband is de Verenigde Energiecoöperaties, met de geniale afkorting VEC (die doet denken aan grootste daden uit het verleden). Trekker is Martijn Messing. Hij is betrokken bij een energiecoöperatie in Dongen en Boxtel en zit in het bestuur van de Energie coöperatie Friesland. Hij wil een soort landelijk netwerk van energiecoöperaties tot stand brengen, met als doel samen de inkoop van energie en de administratie tot stand te brengen. Vragen zijn of het zal lukken en of het eigenlijk wel wenselijk is. Het initiatief ijkt een beetje op een Trianel 2.0.

Pril
Donderdagmiddag was er een eerste landelijke bijeenkomst van deze groepen in Tilburg. Vertegenwoordigers van zo'n 40 partijen waren aanwezig. De meeste van die initiatieven zijn nog erg pril. Afwezig waren de initiatieven die redelijk succesvol zijn, zoals Grunneger Power, Texel Energie en Lochem Energie.

3) DE UNIE

Het derde initiatief is Duurzame Energie Unie, ofwel DE Unie. Hierin gaan, als het goed is, Texel Energie, de Stichting Urgenda en de Windunie samen. De oprichting ervan lijkt toch weer een beetje op losse schroeven te staan. Texel Energie is weer in gesprek met Greenchoice naar het schijnt. Vraag is ook of het logisch is dat de Stichting Urgenda participeert in een energiebedrijf. Texel Energie moet op zoek naar een nieuwe leverancier omdat de huidige leverancier, DGB, het contract heeft opgezegd. Het bedrijf moet ook een vergunning zien te verkrijgen om onder de naam Texel Energie te kunnen blijven verkopen.

Zwervend
Texel Energie is een beetje een zwerver. Het bedrijf kwam bij Greenchoice toen het nog maar een paar honderd klanten had. Het aantal klanten groeide naar een paar duizend, maar de twee partijen krijgen ruzie, ongeveer in de tijd dat de NMA boetes op legde aan Greenchoice. Daarna vond het bedrijf van Brendan de Graaf aansluiting bij De Groene Belangenbehartiger. Maar die trok recentelijk de stekker uit de overeenkomst. De actie van Brendan de Graaf om NHEC onder te brengen bij zijn Texel Energie viel niet in goede aarde daar. Nu zou hij dus met DE in de weer zijn.

4) GREENCHOICE-PARTNERS

Ten vierde kunnen energiebedrijven genoemd worden die zich aangesloten hebben bij Greenchoice. Dat zijn bijvoorbeeld nu De-A, uit Apeldoorn, Energie-U uit Utrecht, Onze Energie uit Amsterdam, Amelander Energie Coöperatie (nu nog wel), Energiecoöperatie Noordseveld (nu nog wel) en Zeenergie uit Zeewolde. Mogelijk dat ook NHEC een samenwerkingsverband met dit bedrijf aangaat. Het zijn bedrijven die geen eigen vergunning hebben. Greenchoice ziet hen echter niet als wederverkoper, maar als partners, zo zei directeur Richard Klatten van Greenchoice vrijdag tegen ons. Toch zal heel duidelijk op de contracten moeten komen te staan dat Greenchoice de leverancier is.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn