Landelijke bijeenkomst lokale energiebedrijven: twee schisma's dienen zich aan

1 maart 2013Donderdagmiddag werd in Tilburg de eerste bijeenkomst georganiseerd door coöperatie Verenigde Energie Coöperaties (VEC). Ruim zeventig deelnemers van ongeveer 40 initiatieven kwamen opdagen in midden-Brabant. Mede-initiatiefnemer Felix van Gemen spreekt van een mooi succes om op verder te bouwen. Richting en vervolg waren nog wat onduidelijk, maar net als het Vaticaan spreekt de beweging niet over dagen maar over 'eeuwen'.

Hoed
Ergens in een wijk in Tilburg was een zaal gevuld met enthousiaste, nieuwsgierige en eigenwijze coöperanten. Allen vrijwilligers die stad en land afrijden om hierbij aanwezig te zijn en met ziel en zaligheid in eigen gemeente of wijk bouwen aan een duurzaam Nederland. Op de bar stond een hoed waar deelnemers een vrijwillige bijdrage in konden doen voor de gemaakte kosten aan zaal, drank en borrelnootjes.

De lokale duurzame coöperatieve wereld is in beweging, maar het gaat allemaal niet zo hard als de deelnemers zelf zouden willen. Van het landelijke aantal initiatieven schijnen 23 initiatieven energie te leveren. De rest zit in de opstartfase of richt zich op lokale projecten zoals windenergie, isoleren, bewustwording of zonnepanelen.

Insteek
De insteek van de avond was om deelnemers te binden en bij de VEC aan te laten sluiten op basis van de gepresenteerde visie. Deze visie behelsde vooral draagvlak te creëren voor een gezamenlijke back-office. Wat iemand hieronder verstaat verschilt nogal.

De eigenwijze insteek lijkt vooral gericht om uiteindelijk zonder de grote energiebedrijven een eigen energiebedrijf hebben, hoewel de meningen verdeeld waren: “we kunnen onze kop in het zand steken, maar uiteindelijk kunnen we toch niet om de grote spelers heen; niet voor levering en niet voor projectfinanciering.”

Schisma's
De lokale duurzame energiemarkt blijkt een marathon. Hoewel successen worden geprezen, blijft de sector een marathon, geen race. Op termijn zullen samenwerkingsverbanden ontstaan. Rake woorden tijdens de bijeenkomst waren echter voer voor mogelijke schisma’s die zullen uitbreken in de sector.

In de lokale duurzame energiewereld huizen twee fundamentele schisma´s die op termijn zullen ontstaan en waar we nu al tekenen van zien. De eerste betreft tussen pragmatici en orthodoxen, waarbij de eersten bereid zijn samen te werken met de grote energiebedrijven, waarbij de orthodoxen dit om principiële redenen zullen weigeren. Ik geef de eerste groep de meeste kans van slagen.

Traditioneel kunstje
Het tweede schisma, dat veel fundamenteler is, betreft de route via projecten of de route via het leveren van energie. Vanavond leek vooral een keuze voor het traditionele kunstje: laten we energie gaan leveren (Trianel 2.0). De initiatieven die zich daarentegen op projecten richten, waarvan enkele succesvolle niet aanwezig waren lijkt op de korte termijn de meeste successen te hebben.

Het tweede schisma ligt niet zo scherp en op termijn bestaat deze wellicht helemaal niet. Op dit moment zijn lokale initiatieven toch vooral bezig met overleven, binden, projecten opzetten en kennis uitwisselen. Dat bleek uit enkele gesprekken vanavond ook weer.

Behoefte
Het is dan ook een aanrader voor de initiatiefnemers om de volgende keer aan de deelnemers te vragen waar ze nu echt behoefte aan hebben. Dan kunnen ze wellicht bijeenkomsten organiseren voor initiatieven die in dezelfde fase zitten.

Rolf Heynen

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn