De Zwijger - EZ-ambtenaar zit er verloren bij tijdens bruisende avond over lokale duurzame energie

19 februari 2013 - Mensen doppen steeds meer hun eigen boontjes. Dat was goed te merken tijdens een avond vorige week in Amsterdam, in Pakhuis De Zwijger. Indrukwekkend hoeveel initiatieven er overal in het land op het gebied van duurzame energie zijn ondanks de weerbarstige wet- en regelgeving. Ambtenaar Peter Aubert van het ministerie van Economische Zaken probeerde uit alle macht zijn 4,5 miljard euro aan energiebelasting te verdedigen, maar het deed er niet zoveel toe. Hij zat er eigenlijk maar een beetje verloren bij.

Verenigt u!
"We hebben de overheid niet nodig. Daarom willen we geen energiebelasting betalen. Iedereen heeft het recht om voor zichzelf te zorgen", zo zegt Siwerd Zomer van windenergie-coöperatie De windvogel. De oprichting van de energie-coöperaties is volgens hem vergelijkbaar met die van de arbeiders in de negentiende eeuw. Arbeiders gingen zelf in coöperatief verband producten maken, onafhankelijk van werkgevers ('kapitalisten') en de overheid. Nu gebeurt hetzelfde met energie. "We doen het zelf."

Billetjes
De overheid int energiebelasting bij de leden van de coöperatie, die dus zelf hun stroom opwekken. Zomer. "En dan zeggen politici dat windmolens op subsidie draaien. Het is ons eigen geld!" En daar had hij een punt. Ondertussen krijgt De Windvogel het geld niet op omdat er niet voldoende investeringsmogelijkheden zijn. Anne Stijkel van de organisatie 'Wij krijgen kippen' heeft gehoord dat er twee miljoen in kas zit. "We zaten met dichtgeknepen billetjes toen SNS omviel", zo zegt Zomer. 

Fatwa
Zomer: "Er is heel veel wet- en regelgeving. Als het om veiligheid gaat is dat OK, maar niet voor die andere zaken. En er zijn veel te veel bestuurslagen. Nu hebben we de gemeente Amsterdam mee, de burgers van Amsterdam en is er het geld beschikbaar en dan gaat de provincie Noord-Holland ineens weer moeilijk doen", zo zegt Zomer. De provincie sprak vorig jaar een Fatwa uit over de plaatsing van meer molens in de eigen provincie.

Merk
Volgens Rolf Steenwinkel van Amsterdam Energie is het niet langer voldoende voor coöperaties als De Windvogel om zich alleen op duurzaamheid te concentreren. Ze moeten een merk neerzetten. Zo kunnen ze ook mensen binnenhalen die niet zoveel met duurzaamheid hebben. Hij geeft echter toe dat zijn klanten vooral uit leden van Greenchoice bestaan. Maar toch nog 40% bestaat uit Nuon-klanten. Het initiatief is zwaar getroffen door de val van Trianel omdat het in een bijwagen van NHEC zat.

Grenzen van wet
Aan het woord kwamen allerlei initiatiefnemers van duurzame energie-projecten, zoals Felix Sommerdijk van Zonnepark Nederland. Samen met de gemeente Nijmegen en Liander wordt daar de grenzen van de wet opgezocht. De bedoeling was om 1500 mensen te interesseren. Er zijn nu twee centrales op twee daken, met 479 panelen, waar 70 mensen aan meedoen. Er wordt gesaldeerd. Dat mag volgens Sommerdijk alleen onder de voorwaarde dat het risico bij de deelnemers van de coöperatie ligt. Dit brengt met zich mee dat de BTW weer wel moeten worden afgedragen. Een coöperatie kan die terugvorderen maar weer niet als de leden voor eigen rekening en risico handelen. Dit alles maakt dat de opbrengst van de stroom zo'n 19 cent is, tegen 23 cent voor particulieren die mogen salderen.

Niet eerlijk
Eric de Lange van Zon op Nederland heeft een andere oplossing. Hij plaatst zonnepanelen op scholen en dergelijke en zorgt ervoor dat hij niet meer stroom produceert dan de school, waar de panelen op liggen, gebruikt. Dan kan die school alles salderen en het rendement wordt doorgegeven aan de investeerders. Inwoners van Amsterdam hebben veelal geen eigen dak. 80% woont daar in 'gestapelde bouw'. Iemand uit het publiek vond het rechtsongelijkheid dat mensen met een eigen dak wel mogen salderen, en mensen zonder eigen dak niet.

Monumenten
Maya van der Steenhoven van Energiek Leiden benadrukte nog eens dat ze mensen wil helpen met wat kán in plaats van zeggen dat ze tegen dingen aanlopen. In Leiden en omgeving zijn volgens haar vijf plekken voor de bouw van windmolens. Ook sprak zij over de moeilijkheid van het plaatsen van panelen op monumenten. Er zijn 3000 monumenten in Leiden. Er zijn echter dingen aan het verschuiven, zo zegt ze na afloop van de bijeenkomst tegen Energieenwater.net. Ambtenaren worden welwillender. Ze probeert hen te laten zien dat de vraag of zonnepanelen op daken van monumenten mooi of lelijk zijn subjectief is en dat het ook als mooi kan worden gezien.

Schoon schip
Ten slotte zijn er nog twee leuke initiatieven in Amsterdam. Het project Schoon schip wil een heel wijkje van duurzame woonboten aanleggen, in het Van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord. De tekeningen zien er indrukwekkend uit, met veel glas op de boten en boten die min of meer schots en scheef aan de beide oevers van het water liggen. De bedenkers hopen binnenkort een prijs in de wacht te slepen, waarna ze op volle kracht vooruit kunnen.

Draadjes
In Amsterdam loopt verder nog een project met Liander en drie VVE's. Het wachten is hier ook op meer duidelijkheid over de nieuwe salderingsregels. Zo zou saldering door VVE's al lang mogelijk moeten zijn; de Kamer heeft hierover een motie aangenomen. "Als er niet snel duidelijkheid komt gaan we zelf weer draadjes trekken naar de individuele appartementen", zo zei de initiatiefnemer stoer. Dan kunnen de individuele bewoners zeker salderen, maar het zou van de gekke zijn als de stroom van de zonne-energie centrale op het dak niet collectief op het net kan worden gezet maar dat daarvoor eerst al die kabels naar de appartementen moeten worden getrokken.

Vervolg: - De Zwijger 2- Discussies over schaalgrootte, roep om hogere energiebelasting industrie en tevergeefse SER-pogingen

Copyright © Geldengroen.net

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn