De Zwijger 3 - Van Riet: "We zeggen de slimme meter is de oplossing. Bloody nonsense"

19 februari 2013 - "Ons landelijk stroomnet is een museum. En het is lastig om een museum aan de gang te houden. Er zullen daarom steeds meer blackouts komen. Bij Tennet vindt er nul, komma, nul innovatie plaats", aldus Maarten van Riet van Alliander tijdens de avond in pakhuis De Zwijger. "Ik ben de man van de innovatie". Hij schuwt de pittige uitspraken niet.

Saldering
Van Riet "De huidige energiebedrijven hebben belang bij centrale aansturing. Maar de toekomst is aan de decentrale energievoorziening." Dat zal echter een toekomst zijn zonder saldering. "Als iedereen saldeert gaat het net onderuit. Het kan niet zo zijn dat iedereen produceert en dat niemand zich druk maakt om de afname". Van Riet lijkt te bedoelen dat in zo'n situatie niemand verantwoordelijkheid neemt voor de balanshandhaving op het net.

Power from the people
"We doen niets. Dat komt omdat we verslaafd zijn aan gas. Dan ben je er niet van bewust dat het anders kan en anders moet. Waarom haalt Duitsland ons grof in? Omdat ze geen gas hebben. Zij zeggen: we willen het. We willen power from the people. En panelen zijn nu zo goedkoop dat het kan." 

Verlies
De prijs van zonne-energie komt onder die van de APX, zo voorspelt Van Riet. De prijs van stroom die gemaakt is met gas komt daar nu al boven. Die is zo'n 5,5 cent per kWh terwijl de prijs op de APX zo'n 4,8 cent per kWh is. "Eneco maakt met de gasgestookte centrale in de Europoort een miljoen euro per week verlies. Als die uit staat. En anderhalf miljoen euro als die aan staat", aldus Van Riet.

Affakkelen
De industrie betaalt volgens de uitvinder veel te weinig energiebelasting. Feitelijk is het maximum 133.000 euro per jaar. Dat zijn de kosten bij een verbruik van 10 miljoen kWh per jaar of meer. "Voor de industrie is energie nog nooit zo goedkoop geweest. Vandaar dat er veel gas wordt afgefakkeld".

Van de gekke
Van Riet heeft een bijzondere visie op de werkelijkheid rondom de energievoorziening in Noordwest-Europa. Van Riet: "Windmolens in Noord-Duitsland draaien vaak op 100% van het vermogen. Niet slim want als je ze laat draaien op 80% gaan ze twee keer zo lang mee en hoef je lang niet zoveel te investeren in het net in Noord-Duitsland. Als het hard waait in de nacht komt Duitse stroom deze kant op. Tata Steel in IJmuiden gaat staal smelten als een gek en krijgt nog geld toe ook omdat ze het net overeind houden. De volgende dag wordt deze stroom dan als groene stroom verkocht."

Bloody nonsense
Van Riet heeft ook een visie op de toekomst. De slimme meter hoort daar niet bij. "We zeggen: de slimme meter is de oplossing. Bloody nonsense. Mensen moeten zelf spullen aanschaffen. Een kastje die de boel vastlegt. Dan ga je real-time handel drijven met je buren. Mensen kunnen het bedienen met hun smart phone. Ik zou het liefst hebben dat we dit kastje gratis ter beschikking stellen. Maar dat krijg ik er niet door binnen Alliander." Dat mag waarschijnlijk ook niet volgens de wet. Zo'n kastje bestaat al. Hij heeft het zelf uitgevonden: de Mpare, die is uitgevonden door Van Riet. Kijk op Mpare.net voor meer informatie.

Real-time
Wat is de rol van een netbeheerder als Alliander in de toekomst dan nog? "Het enige wat wij dan doen in de toekomst is het leveren van de apparatuur. Er werken dan nog maar een paar man bij Alliander", zo zegt Van Riet in antwoord op een vraag uit de zaal. "De klant bepaalt alles. Hij bepaalt waar de data naar toe gaan. Het netwerkbedrijf is niet meer dan een onafhankelijk accountant en een service provider. Er is een coöperatief platform in de cloud waar de mensen real-time handel met elkaar drijven."

Museum
Er zullen volgens Van Riet steeds meer black-outs komen. Dat komt omdat het hoogspanningsnet een museum is geworden. En "het valt niet mee om een museum aan de gang te houden." Neem de black-out een paar jaar geleden in Tiel. Als we toen zo'n systeem hadden gehad was de stroom niet overal uitgevallen. "Als iedereen het zelf regelt is het systeem stabiel. Lang geleden had Van Riet al voorgesteld om die zwakke schakel aan te pakken. Toen kostte het 30 miljoen gulden, nu 40 miljoen euro. "Bij Tennet vindt in het geheel geen innovatie plaats."

Toekomst
"Je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Energie, water en afval zijn bronnen van hoogwaardige kennis. Besef dat dit de bron is van werkgelegenheid en niet subsidies. De toekomst is aan coöperaties maar krijg het maar eens voor elkaar", aldus Van Riet.

Lofzang
"Ik ben zo blij met mijn baas Peter Molengraaf. Dat is de enige die oog heeft voor innovatie. Zonder ons had Eneco niet met Toon kunnen komen. Die is voor 50% op onze kosten ontwikkeld. Maar de prijs van energie moet omhoog. We laten zoveel liggen". En als uitsmijter: "90 jaar bemoeienis van de regering met energie heeft niets opgeleverd." Hier schoot hij toch wel wat uit de bocht. Want de splitsing is goed geweest voor de energievoorziening. En trouwens zonder die splitsing en de onafhankelijkheid van Alliander had Van Riet nooit kunnen zeggen wat hij zei. Dus alleen daarom al is het een goede maatregel gewest.

Nog een one-liner:
"Ik kan een rit van de Fyra-trein precies volgen op het elektriciteitsnet. Want die vervuild zo lekker".

Vervolg van: De Zwijger 2 - Discussies over schaalgrootte, roep om hogere energiebelasting industrie en tevergeefse SER-pogingen

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn