INTERVIEW Van Seeters: Zon-IQ kan samen met Gamma of Ikea zonnepanelen gaan leveren

15 februari 2013 - Jacques van Seeters startte in 2011 samen met drie compagnons Zon-IQ. De bedoeling was om zonne-energie voor een breed publiek tegen betaalbare prijzen beschikbaar te maken. Dat was in de tijd dat de consument door de bomen het bos niet meer zag. "Voor consumenten was de markt lastig", zo zegt Van Seeters in een interview met Energieenwater.net. "De klant werd met technische prietpraat vermoeid."

Klanten
Nu heeft Zon-IQ meer dan 1000 klanten. Het bedrijf verzorgt onder meer de levering en installatie van panelen voor energiebedrijf Eneco, dat onder de noemer Zon & Vast zonnepanelen aan de man ging brengen. Eneco kocht tevens een belang van 25% in het bedrijf. De rest van de aandelen is in handen van de vier mannen. Dat zijn behalve Jacques van Seeters; Leon Harrewyn, Berend Olde Rikkert en Filip van Zon (what's in a name). Van Seeters was voorheen directeur van Essent-dochter Energiedirect en nam daar in 2009 afscheid.

After-installatie
Zon-IQ is de exclusieve leverancier voor Eneco's Zon & Vast product. Als iemand bij Eneco een aanvraag heeft gedaan stuurt Zon-IQ een deskundige langs om de situatie te bekijken. Het bedrijf neemt verder de verantwoordelijkheid voor het uitbrengen van een offerte op maat, de installatie, de financiële afhandeling en voor de after-installatie. Voor de installatie maakt Zon-IQ weer gebruik van de installateurs van Eneco. Die zijn vooral actief in het traditionele 'verzorgingsgebied' van Eneco (Zuid-Holland en Utrecht).

Certificaat
Voor de andere klanten doet Zon-IQ een beroep op vele andere installatie-bedrijven, groot en klein. Zon-IQ doet alleen zaken met gecertificeerde installateurs, zo zegt Van Seeters. Die zijn in het bezit van veiligheids- en installatie-certificaten. Ook moeten ze ruime ervaring hebben met de montage van zonnepanelen. "Je ziet op dit moment veel nieuwe toetreders", zo zegt Van Seeters. Dat zijn niet altijd de beste. Een specifiek certificaat voor zonne-energie installateurs is er nog niet, maar dat is wel in de maak. "Dat gaat echter langzaam", aldus Van Seeters.

Stabiele producent
Van belang zijn twee zaken: De eerste is dat er controle is over de supply-chain, de aanbodketen. De panelen worden gemaakt in China, en hebben een lange weg te gaan voordat ze op het dak van een huishouden in Nederland liggen. Zon-IQ wil de hele keten in handen hebben. Het bedrijf maakt gebruik van de panelen van Yingli en ook wel van Csun. "Belangrijk is om zaken te doen met een stabiele producent", zo zegt Van Seeters.

Supply chain
Ten tweede is het van belang inspecties uit te voeren. De consument kent in grote lijnen het verschil tussen een Audi en een Dacia, maar bij zonnepanelen is dat niet het geval. Belangrijk is daarom metingen uit te voeren in de supply chain. Op zo'n 30 tot 40 punten worden de panelen gecontroleerd. Soms zijn er 100%-controles waarbij de mate van veroudering wordt getest en het vermogen. Dat gebeurt door het Duitse bedrijf IBC Solar, een handelshuis met een omzet van meer dan een miljard.

Omgekeerde wereld
Zon-IQ nam recentelijk de levering over voor de grootschalige zonnepanelen-actie van Natuur en Milieu, van Solar Living dat failliet is gegaan. Sinds 6 januari hebben zich al weer 2200 nieuwe geïnteresseerden voor dit aanbod gemeld. Zon-IQ verzorgt namens Eneco ook de afwikkeling van problemen bij de eerste groep deelnemers aan dit project. "Deze en andere grote acties tonen aan dat de consument veel interesse heeft in zonne-energie", zo zegt Van Seeters. "Meestal is er eerst de markt en gaan consumenten zich dan bundelen om betere inkoopvoorwaarden en dergelijke te krijgen. In dit geval hebben consumenten zich eerst gebundeld en ontstond pas daarna een markt", aldus Van Seeters.

Nieuwe partijen
"Er zullen drie of vier grote partijen overblijven, waaronder Zon-IQ. De consolidatie-slag is echter nog niet op gang gekomen. Mogelijk zullen de Gamma en Ikea in de markt stappen. Zij zullen dat echter niet zelfstandig doen, onder meer omdat ze niet de installatie en de garantie daarna zullen kunnen verzorgen. De consument moet zorgen dat de garantievoorwaarden goed gewaarborgd zijn. Gamma en Ikea zullen samenwerkingsverbanden aangaan, bijvoorbeeld met Zon-IQ en/of Eneco. Ik zie daar wel wat in", zo zegt Van Seeters.

Saldering
Van Seeters vindt het logisch dat de consument mag salderen. "Je verbouwt je eigen stroom. Het net kun je dan zien als je eigen energie-opslagvat. Voor dat net betalen we immers zelf. Dat het tot lagere opbrengsten aan energiebelasting leidt is een probleem dat moet worden opgelost. Er zijn zaken die van meer belang zijn dan een lichte stijging van het begrotingstekort. Je moet een visie hebben over hoe je tot economische groei komt. Investeren in een duurzame energievoorziening zorgt voor groei. Als je geen visie hebt dan verzand je al snel in een begrotingsdiscussie. Met name de VVD is daar sterk in. Die zegt meteen dat voor de inkomstenderving als gevolg van saldering ergens anders een besparing moet worden gevonden."

Visie
"Mijn visie is dat energie meer en meer lokaal en duurzaam zal worden opgewekt. Het dak als energiebron. Dan is ook virtueel salderen [ofwel salderen voor de meter, red.] logisch. De netbeheerder kan dit faciliteren door bijvoorbeeld batterijen bij transformator-stations te plaatsen of door lokale energie-management systemen te introduceren." Het is volgens Van Seeters niet zo dat de zelf-opwekkers niet meebetalen aan de kosten die gemaakt moeten worden om de balans op het net te handhaven, zoals mensen nogal eens roepen. "Iedereen betaalt een capaciteitstarief, en daar zitten ook de kosten voor balanshandhaving in."

Potentieel
Het mogelijk maken van salderen voor de meter maakt dat het plaatsen van zonnepanelen voor scholen, kantoren en schuren aantrekkelijker wordt. "Als dit gaat vliegen kunnen er grote slagen gemaakt worden. Nu blijft veel van het potentieel onbenut."

Krokodillentranen
De klaagzang van grote energiebedrijven over salderen is onterecht. Zij stellen dat ze de grote centrales aan moeten laten staan voor als het niet waait of als de zon niet schijnt. Ze maken daarvoor kosten en ze willen daar een vergoeding voor, zo huilde Eon recentelijk. Maar de tranen van Eon zijn "krokodillentranen". "Grote centrales hebben altijd al klaar moeten staan. Dit is niet veel anders dan in het verleden", aldus Van Seeters. Hij hekelt de bouw van kolencentrales door de grote energiebedrijven. "Als je kortzichtig blijft zitten op kolencentrales dan weet je dat deze balancering niet zo makkelijk is als met gasgestookte centrales." Daarbij was het niet nodig dat daarvoor allerlei nieuwe centrales zouden moeten worden gebouwd, zoals nu is gebeurd. "Eon wist dat er grote overcapaciteit zou komen."

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn