Pecha Kucha: ambtelijke willekeur leidt tot frustratie duurzame Leidenaren

13 februari 2013 - Kijk, nu kunnen we nog zoveel praten over zonne-energie maar als gemeenten niet een beetje meewerken dan wordt het nog niets. Neem de gemeente Leiden. Toch een gemeente met allerlei duurzame pretenties. Het plaatsen van zonnepanelen of zonnecollectoren op je dak is er echter zo goed als onmogelijk.

Ellende
Dit bleek tijdens een gesprekje donderdagavond tijdens een Pecha Kucha-bijeenkomst met twee mensen die het toch gedaan hadden. De eerste had het maar gewoon zonder vergunning gedaan. De tweede had eindeloos gezeur gehad. De collectoren mochten vanaf de straatkant niet te zien zijn. De man kreeg allerlei instructies mee van de gemeente. Dus vrienden werden ingeschakeld om te checken of ze te zien waren vanaf een brug over de Oude Rijn. Die vrienden zagen zelf niets maar de gemeente had toch nog een klein hoekje van de panelen kunnen ontdekken. De man moest ze daardoor in een stand zetten die niet optimaal was.

Willekeur
En dit speelde allemaal pas vorig jaar. De man moest snel beslissen of hij mee wilde doen aan een bepaalde actie, maar had nog geen toestemming van de gemeente. Ook welstandscommissies bemoeien zich er tegenaan. "De gemeente Leiden heeft een slechte reputatie", zo zegt Maudy, wier man een bouwbedrijf heeft. Mensen staan welwillend tegenover zonnepanelen maar stellen het uit omdat ze bang zijn dat ze het straks weer moeten afbreken. Het lijkt op willekeur. En ze worden op kosten gejaagd omdat ze steeds tekeningen in zesvoud moeten inleveren." Moeilijk wordt gedaan niet alleen bij de aanleg van zonne-panelen maar ook bij de bouw van dakkapellen en balkons en dergelijke.

Regels
Overigens mogen de gemeente en zijn welstandscommissies zich niet bemoeien met het plaatsen van zonnepanelen als de gebouwen geen monument zijn, of als ze niet liggen in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht is. Zul je net zien: juist mensen die wonen in de monumentale panden in de mooie binnenstad van Leiden, die over het algemeen wat welgestelder zijn en meer met het milieu hebben, willen zonnepanelen leggen op hun daken.

Wordt vervolgd

Hier nog een aantal tweets over het onderwerp.

Polder PV ‏@Polder_PV
Zonne-energie blooper numero zoveel: ambtelijke willekeur in mijn gemeente Leiden. http://bit.ly/U9Rq11 . Dank aan @jurgensweegers

Eric Plankeel Eric Plankeel ‏@plankje55
@Polder_PV @jurgensweegers Ik vind het niet echt een blooper. Meer een interpretatiegeschil. Lastig. #erfgoed #daklandschap

Jurgen Sweegers ‏@jurgensweegers
@plankje55 @Polder_PV Helemaal niet lastig. Binnenstad behouden betekent niet dat elk dakpan op zijn plaats moet blijven liggen. Stad leeft.

Jurgen Sweegers ‏@jurgensweegers
@plankje55 @Polder_PV En sommige zaken (verduurzaming) zijn belangrijker dan het toevallige zicht van iemand die met zijn hoofd omhoog loopt

Eric Plankeel ‏@plankje55
@Polder_PV @jurgensweegers Die regels zijn er ook voor andere aanpassingen die wel geld opleveren, zoals dakopbouwen, airco-units, LBK's.

Polder PV Polder PV ‏@Polder_PV
@plankje55 @jurgensweegers Aha. Weet jij daar meer van, hoeveel geld daar in om gaat? Aircos die goud geld opleveren? Kosten toch hoop geld?

Eric Plankeel Eric Plankeel ‏@plankje55
@Polder_PV @jurgensweegers Projectontwikkelaars zetten die dingen het liefst op het dak. Bouwtoezicht wil ze inpandig. Scheelt m2 dus #geld.

Polder PV Polder PV ‏@Polder_PV
@plankje55 @jurgensweegers In Amsterdam vast veel geld...

Eric Plankeel Eric Plankeel ‏@plankje55
@Polder_PV @jurgensweegers Kantoorruimte in het centrum doet € 250 per m2 per jaar.

En dat ging zo nog even door.

 

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn